Spiegel: Τη στιγμή της κρίσης ο Όλαφ Σολτς επιλέγει χαμηλό προφίλ

Ο Σολτς δεν έχει εξελιχθεί ακόμη στον ρόλο του ως καγκελάριος πολέμου και κρίσεων, γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σ’ ένα δημοσίευμα διανθισμένο με πλήθος αιχμών για τη «σιωπηλή, ανέκφραστη» στάση του Γερμανού καγκελαρίου, αλλά και για την απουσία διεθνών πρωτοβουλιών, σε αντίθεση με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν

Με στρατιωτικό μπερέ, μαύρο κοστούμι γραβάτα σε χρώματα παραλλαγής, και βλέμμα βλοσυρό κι αδιαπέραστο απεικονίζεται ο καγκελάριος της Γερμανίας στη φωτογραφία δημοσιεύματος του περιοδικού Spiegel με τίτλο: Πού είναι ο Όλαφ; Ο Γερμανός καγκελάριος επιλέγει το χαμηλό προφίλ τη στιγμή της κρίσης.

Εξαφανισμένος από τη δημόσια συζήτηση

Ο πραγματισμός ως κύριο χαρακτηριστικό του Όλαφ Σολτς δεν αρκεί, στην παρούσα κρίση χρειάζονται συμβολικές κινήσεις, εκφραστικότητα, και διεθνείς πρωτοβουλίες, τα οποία απουσιάζουν από την πολιτική του πρακτική, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό.

Σε μια προσπάθεια να «αποκρυπτογραφήσει» τις σκέψεις και τη στάση του καγκελάριου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα απέχει από δημόσιες εμφανίσεις, το Spiegel φιλοτεχνεί το πορτρέτο του, σφάζοντάς τον με το βαμβάκι.

Ξεκινά από τα πρώτα βήματά του στην πολιτική, όταν ήταν φλογερός αντιαμερικανός αντιιμπεριαλιστής φοιτητής της αριστερής πτέρυγας του SPD, αργότερα επιτυχημένος δήμαρχος -όπως τον χαρακτηρίζει- του Αμβούργου από το 2011-2018, στη συνέχεια υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος από το 2018 ως τις εκλογές του 2021, φθάνοντας μέχρι την εκλογή του στην καγκελαρία.

Έχασε τη φωτογράφηση στο ΝΑΤΟ

Χαρακτηριστικό στοιχείο του τρόπου διακυβέρνησης του Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ότι καταναλώνει πολύ χρόνο και ενέργεια σε συζητήσεις με τους κυβερνητικούς εταίρους (Πράσινους και Ελεύθερους Δημοκράτες) και όχι στις μεγάλες απαιτήσεις που γεννά η σύρραξη στην Ουκρανία. Σχολιάζεται μάλιστα, ότι εξαιτίας μιας τέτοιας μακροσκελούς συζήτησης, έχασε την προγραμματισμένη φωτογράφηση με τους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ!

Συγκεκριμένα, το Spiegel αναφέρει ότι, «οι συναντήσεις των κυβερνητικών εταίρων σε μερικές περιπτώσεις, ακόμη και για να αποφασίσουν το πακέτο της φορολογικής έκπτωσης στη βενζίνη τους επόμενους τρεις μήνες, διαρκούσαν μέχρι τις πρωινές ώρες».

Η διπλωματική αποτυχία στη Μόσχα

Εξάλλου, με σαφείς υπαινιγμούς για τη διπλωματική «δεινότητα» του Όλαφ Σολτς , περιγράφεται το ταξίδι του στη Μόσχα, όπου μετέφερε στον Βλαντιμίρ Πούτιν την «υπόσχεση της ουκρανικής κυβέρνησης για εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ», λίγες ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, ο Σολτς έδειχνε τόσο σίγουρος, που έκανε ακόμη και ένα αστείο σε βάρος του Πούτιν, σχετικά με το τέλος της θητείας του. Ο Πούτιν χαμογέλασε ξινά, αλλά στη συνέχεια ήπιαν μόνοι τους ένα ποτήρι σαμπάνια», γράφει το Σπίγγελ προσθέτοντας ότι «κατά τη διάρκεια της πτήσης του προς το Βερολίνο έδειχνε τόσο χαλαρός, σχεδόν ενθουσιασμένος!».

Το μπαζούκα των 100 δισ. για εξοπλισμούς

Στη συνέχεια, ξεσπαθώνει κυριολεκτικά εναντίον της «αυταρχικής» όπως αφήνει να εννοηθεί απόφασής του, για τις μαμούθ εξοπλιστικές δαπάνες: «Αυτή τη στιγμή, ο καγκελάριος δεν είναι ιδιαίτερα πειστικός ούτε ως σκληρός τύπος ούτε ως ικανός διαμεσολαβητής. Αποφασιστικότητα απέπνεε μόνο όταν ανακοίνωσε το μπαζούκα των 100 δισ., ευρώ για τις ένοπλες δυνάμεις, χωρίς πολλές διαβουλεύσεις με τους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό», αναφέρει για να καταλήξει στο δηλητηριώδες σχόλιο, πως εκείνη τη στιγμή, ο Σολτς εκπλήρωσε την περίφημη υπόσχεση που είχε δώσει πριν από πολλά χρόνια: «Αν ζητήσεις να ηγηθώ, αυτό ακριβώς θα πάρεις».

Μετά τη μεγάλη έκρηξη, σύμφωνα με το περιοδικό, ο καγκελάριος εξαφανίστηκε από το προσκήνιο των δημόσιων εμφανίσεων «θέλοντας να σχεδιάζει, να εφαρμόζει και να κυβερνά καλά και να εμφανίζεται δημόσια μόνον όταν έχει κάτι να ανακοινώσει».

Στο μεταξύ άλλοι βγαίνουν μπροστά, όπως η πράσινη υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ και ο υπουργός Οικονομικών Χάμπεκ, ο οποίος σε αντίθεση με τον σιωπηλό καγκελάριο εκφράζει ανοικτά τη δυσφορία του για τις αντιφάσεις της γερμανικής ενεργειακής πολιτικής, που βρίσκεται ανάμεσα στην εξάρτηση από τον Πούτιν και τα ιδανικά μιας κλιματικής συμμαχίας.

Η σύγκριση με τη Άνγκελα Μέρκελ

Η συγκρατημένη συμπεριφορά του Σολτς παρομοιάζεται με αυτή της Μέρκελ, με τη διαφορά ότι η πρώην καγκελάριος ήταν πολιτικά αποτελεσματική, σημειώνει το Spiegel: «Η Άνγκελα Μέρκελ επίσης, σπάνια έδειχνε τα συναισθήματά της, δεν έλεγε πολλά λόγια.Ωστόσο, οι Γερμανοί γνώριζαν ότι στα παρασκήνια, η καγκελάριος μπορούσε να ηγηθεί με σκληρότητα και ήταν σε θέση να πείσει τους άλλους. Ακόμη κι αν διαπραγματευόταν με αυταρχικούς, όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μέχρι να τελειώσει, θα υπήρχε μια λύση στο τραπέζι.Για το λόγο αυτό, η Μέρκελ είχε μεγάλη εκτίμηση διεθνώς».

Επικρίνοντας ευθέως τον Γερμανό καγκελάριο και την κυβέρνησή του για έκπτωση του διεθνούς ρόλου της Γερμανίας σε αυτή την κρίση, τόσο σε σχέση με τις χώρες της Ευρώπης όσο και με τους G7, υπενθυμίζει ότι «αυτόν τον ρόλο ανέλαβε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μιλάει με τον Πούτιν στο τηλέφωνο πιο συχνά από τον Σολτς, και προωθεί σημαντικές συζητήσεις».

«Ώρα για επιτάχυνση»

Χρειάστηκε πολύ προσπάθεια και καλοπιάσματα για να ευθυγραμμιστεί η κυβέρνησή του με τους άλλους, είτε για την ακύρωση του αγωγού Nord Stream 2, είτε για τις παραδόσεις όπλων στο Κίεβο ή τον αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζώναπό το τραπεζικό σύστημα συναλλαγών SWIFT, σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού.

Και καταλήγει σημειώνοντας, ότι «ο καγκελάριος έχει αναγνωρίσει πολύ αργά ότι σε μια κρίση όπως αυτή δεν έχει σημασία μόνο ο πραγματισμός» καλώντας παράλληλα τη γερμανική ηγεσία να «επιταχύνει» στην κατεύθυνση που βαδίζουν και οι υπόλοιπες χώρες γιατί, όπως γράφει, «οι συμβολικές πολιτικές έχουν επίσης την αξία τους και μια απόφαση μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική ακόμα κι αν αρχικά, πολλά λογικά επιχειρήματα μιλούν εναντίον της».

Είναι σαφές ότι η κριτική και τα μηνύματα του μεγαλύτερου και μακροβιότερου γερμανικού περιοδικού προς τη γερμανική ηγεσία, φανερώνουν τα πολιτικά αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, μετά την πλήρη ευθυγράμμισή της με την αμερικανική στρατηγική απέναντι στη Ρωσία.