Οι δασμοί που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στα προϊόντα που εισάγονται στην Αμερική και παράγονται σε χώρες οι οποίες δασμολογούν τα αμερικανικά προϊόντα ήταν μια κίνηση που είχε εξαγγελθεί εδώ και καιρό. Για τα συμφέροντα των ΗΠΑ ίσως αποδειχθεί θετική πρωτοβουλία, μια και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα προκληθούν από την επιβολή των δασμών υπολογίζεται ότι θα έχουν ως τελικό αποτέλεσμα των επαναπατρισμό πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων που διατηρούν εργοστάσια παραγωγής σε τρίτες χώρες.
Όμως, στον υπόλοιπο κόσμο, η επιλογή του Τραμπ θα προκαλέσει προβλήματα. Είναι αναπόφευκτο ότι διεθνείς αλλά και εγχώριοι κερδοσκόποι περίμεναν πώς και πώς την εξέλιξη για να βρουν την αφορμή να ανακοινώσουν αυξήσεις σε μια σειρά από προϊόντα, αλλά και υπηρεσίες.
Το «έργο» το έχουμε δει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Το ράλι της ανόδου των τιμών ξεκίνησε από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Τότε, τάχα, υπήρξε «μεγάλη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας». Έτσι, είδαμε είδη πρώτης ανάγκης, λογαριασμούς ΔΕΚΟ και διάφορες υπηρεσίες να… τραβούν την ανηφόρα. Ύστερα, μόλις έκλεισε το μεγάλο παράθυρο της αισχροκέρδειας που προσέφερε ο κορονοϊός, άρχισε ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας∙ και έγιναν πάλι τα ίδια. Από τη μια, επιβλήθηκαν κυρώσεις στους Ρώσους και διακόπηκαν (οι επίσημες, αλλά όχι οι… ανεπίσημες) εμπορικές συναλλαγές με αυτή την αχανή χώρα και, από την άλλη, δεν μπορούσαν να γίνουν οι δέουσες εξαγωγές προϊόντων από την Ουκρανία.
Στην περίπτωση του ρωσοουκρανικού πολέμου, η αισχροκέρδεια έσπασε όλα τα… κοντέρ και τον λογαριασμό τον πλήρωσαν τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα.
Είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν η δημοσίευση και η υπερπροβολή αναλύσεων σχετικά με το πόσο πρέπει να αυξηθεί η τιμή καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών στην Ελλάδα, ώστε να «ισοφαριστεί» η ζημιά που προκαλούν στην ευρωπαϊκή αγορά οι δασμοί τους οποίους επέβαλε ο Τραμπ σε όσα προϊόντα εισάγονται στις ΗΠΑ.
Αυτή τη φορά, ουδείς πρόκειται να πιστέψει τέτοιου είδους αναλύσεις. Οι καταναλωτές, πλέον, έχουν πικράν πείρα από τα τερτίπια όσων αισχροκερδούν.
Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»
Δούλευε φτωχιέ για να μην σου μοιάσω, έλεγαν οι αφεντάδες στους υποτακτικούς τους.
Φορτώνουν τα υποζύγια, όχι τους αγωγιάτες.
Οι κερδοσκόποι θα μετακυλίσουν το επιπλέον κόστος στους καταναλωτές.
Ο όγκος του εμπορίου θα μειωθεί, τα κέρδη όμως των ολιγοπωλίων με τις εναρμονισμένες πρακτικές θα ανέλθουν.
Μεγαλώνει δηλαδή το οικονομικό χάσμα των πολύ πλουσίων, με τους λοιπούς πολίτες.
Όποιος δεν έχει χρέη και είναι ολιγαρκής δεν έχει κανένα φόβο…..