Το περιστατικό με τη μεθυσμένη 22χρονη οδηγό, που παραβίασε ερυθρό σηματοδότη και σκότωσε τον μεροκαματιάρη οδηγό ταξί, είναι ένας ακόμα αιματοβαμμένος κρίκος στην αλυσίδα της ανομίας στους δρόμους.
Οι απώλειες ανθρώπινων ζωών στο ελληνικό οδικό δίκτυο συγκρίνονται με αυτές σε εμπόλεμες περιοχές. Σε καθημερινή βάση, οι πολίτες ενημερώνονται για πολύνεκρα τροχαία δυστυχήματα, για οδηγούς υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών που συγκρούονται με οχήματα τα οποία τηρούσαν όλους τους κανόνες ασφαλείας, για θανάτους και βαρύτατους τραυματισμούς που οφείλονταν σε υπερβολική ταχύτητα, παραβίαση κόκκινου σηματοδότη ή STOP και οδήγηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.
Η κατάσταση δεν βελτιώνεται – επιδεινώνεται συνέχεια. Το αίσθημα της ανομίας και η ελευθερία στην ασυδοσία έχουν εμπεδωθεί πλέον στους οδηγούς, που δεν νοιάζονται για τους συνανθρώπους τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατά καιρούς δημοσιοποιεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή, μόνο για το έτος 2024 ο αριθμός των νεκρών από τροχαίες συγκρούσεις στην Ελλάδα έφτασε τους 665! Με απλά λόγια, στην άσφαλτο, ανά έτος, εξολοθρεύεται ο πληθυσμός ενός… χωριού! Χιλιάδες άνθρωποι μένουν ανάπηροι ή με σοβαρότατα προβλήματα υγείας και οικογένειες ντύνονται στα μαύρα και καταστρέφονται οικονομικά, επειδή το κράτος απλώς αδιαφορεί.
Οι πολίτες, που νοιάζονται και για τη δική τους ζωή αλλά και για τους συμπολίτες τους, καταγγέλλουν ότι η Τροχαία είναι απούσα από το οδικό δίκτυο. Γίνεται αντιληπτή μόνο όταν πρόκειται να ρυθμίσει την κυκλοφορία, για να μην καθυστερήσουν στα ραντεβού τους οι πολιτικοί, οι διπλωμάτες, οι ξένοι αξιωματούχοι και οι οικονομικά ισχυροί. Ενίοτε κάνει ελέγχους «βιτρίνας» σε λεωφόρους και εθνικές οδούς τα Σαββατοκύριακα και στις εορταστικές περιόδους.
Επικίνδυνη είναι πλέον η οδήγηση ακόμα και στις γειτονιές και στα στενοσόκακα, όπου η τήρηση του ΚΟΚ θεωρείται… πολυτέλεια.
Φυσικά, υπάρχει και το μείζον ζήτημα της διαμόρφωσης υγιούς οδηγικής συμπεριφοράς στον πληθυσμό – και ειδικά στις νέες γενιές. Κι αυτό θεωρείται «πολυτέλεια» από τους βραδυκίνητους και αδαείς υπουργούς της κυβέρνησης των «αρίστων» του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Έτσι, η κατάσταση βαίνει από το κακό στο χειρότερο.
Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»