Η φινλανδοποίηση της Ελλάδος

Του Αλκιβιάδη Κεφαλά*

Το 2016 δημοσιεύτηκε από τον καθηγητή Αστροφυσικής Μάνο Δανέζη άρθρο το οποίο ερμηνεύει τα γεγονότα που σήμερα βιώνουμε (https://www.tribune.gr/politics/news/article/259459/chartis-tou-1990-apokalipti-ti-nea-evropi-vretania-ke-ellada-ine-ektos.html).

Στις 2 Ιουνίου 2002 ο τότε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γ. Ρωμαίος δημοσίευσε στο «ΒΗΜΑ» άρθρο, όπου, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Στις 2 Δεκεμβρίου 1989 ο Μπους και ο Γκορμπατσόφ συναντήθηκαν ανοιχτά της Μάλτας, στο κρουαζιερόπλοιο “Μαξίμ Γκόργκι”, τερματίζοντας τη συμφωνία της Γιάλτας, επανατοποθετούμενοι επί ενός νέου πλαισίου συνεργασίας…».

Ένδεκα χρόνια νωρίτερα, στις 27 Ιανουαρίου 1991, στην ίδια εφημερίδα ο ίδιος δημοσιογράφος έγραφε: «Ερήμην των Ευρωπαίων, με τη συμφωνία της Μάλτας οι Μπους και Γκορμπατσόφ συνέταξαν τον χάρτη της “Νέας διαδρομής”. Το Ιράκ δεν χρειαζόταν πλέον… Η συμφωνία ήταν ο έλεγχος του συνόλου των πετρελαίων της περιοχής, ώστε οι ΗΠΑ να επηρεάζουν την πορεία της οικονομίας των χωρών που εξαρτώνται από τα αραβικά πετρέλαια…».

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι δύο ημέρες μετά τη συμφωνία της Μάλτας ο Δ. Κωνσταντακόπουλος, ανταποκριτής της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» στη Μόσχα, μετέδιδε: «Μετά τη συνάντηση της Μάλτας τερματίστηκαν οι αποστολές όπλων στην κεντρική Αμερική».

Στην ίδια συνάντηση συμφωνήθηκε, επίσης, η ενοποίηση των δύο Γερμανιών, με την προϋπόθεση της έκδοσης ενός κοινού νομίσματος, που θα υιοθετούσαν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η επανένωση των δύο Γερμανιών σηματοδοτούσε την απαγόρευση της πρόσβασης της Γερμανίας στη φτηνή ενέργεια της Μέσης Ανατολής, που ήταν απαραίτητη για τη βιομηχανία της.

Η συμφωνία όμως προϋπέθετε την αρπαγή των πλουτοπαραγωγικών πηγών των ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως της Ελλάδος από τη Γερμανία, την οποία τα τελευταία 35 χρόνια η Γερμανία λεηλατεί, μέσω του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβάλλοντας μία νέα συγκεκαλυμμένη Κατοχή.

Έναν χρόνο μετά τη συμφωνία της Μάλτας, την 1η Απριλίου 1990, δημοσιεύτηκαν στο «ΒΗΜΑ» αποσπάσματα της μελέτης του Philip Peterson, ειδικού επί της Σοβιετικής Ένωσης, που εκείνη την εποχή υπηρετούσε στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση, «με στόχο την οικονομική εξουδετέρωση της Γερμανίας, οι Σοβιετικοί ήθελαν την Ευρώπη διηρημένη σε περιφερειακές οικονομικές ομάδες». Το αντάλλαγμα των Ρώσων ήταν μία μικρότερη Ρωσική Συνομοσπονδία, χωρίς τις βαλτικές δημοκρατίες και την Ουκρανία.

Το σχέδιο των Σοβιετικών προέβλεπε ότι «η Αυστρία και η Ουγγαρία θα σχηματοποιούσαν ένα ενιαίο σύνολο, που μαζί με την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία θα αποτελούσαν την ομάδα των κεντρικών ευρωπαϊκών κρατών. Τα σκανδιναβικά κράτη μαζί με τις δημοκρατίες της Βαλτικής θα αποτελούσαν το σύμπλεγμα των βόρειων ευρωπαϊκών κρατών. Στη Νέα Διαδρομή οι βαλκανικές χώρες, η Ουκρανία και η Ελλάδα τοποθετήθηκαν εκτός Ευρώπης, ενώ επί τη βάσει της αρχής του αυτοπροσδιορισμού των μειονοτήτων για πρώτη φορά διατυπώθηκαν θέσεις αλλαγής συνόρων (στα Βαλκάνια, την Ουκρανία και την Ελλάδα). Το 1992, μεταξύ άλλων κρατών, τη θέση της αλλαγής των συνόρων υπέγραψε και η Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, υποκαθιστώντας, όπως δήλωσε ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, τη Συνθήκη της Λωζάννης, που προσδιόριζε ότι η μειονότητα της Θράκης είναι μόνο θρησκευτική».

Προκύπτει, λοιπόν, το εξής ερώτημα: Αφού στη συμφωνία της Μάλτας η Μόσχα και η Ουάσινγκτον τοποθετούν την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ποιο σημείο της Νέας Διαδρομής τοποθετείται η Ελλάδα;

Δοθέντος ότι η Ουάσινγκτον, με τη συναίνεση της Μόσχας, θεωρεί τη Νοτιανατολική Μεσόγειο και κυρίως τα στενά των Δαρδανελίων και τα νησιά της εξόδου των στο Αιγαίο ως ενιαίο γεωγραφικό χώρο, η «φινλανδοποίηση» της Ελλάδος από την Τουρκία είναι το μοναδικό λογικό σημείο της Νέας Διαδρομής.

Η ανάλυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια, με πρόσφατη την καθολική αφωνία της κυβέρνησης της Ν.Δ. στον διωγμό των χιλιάδων Ελληνο-ορθόδοξων χριστιανών της Συρίας από τους Τούρκους, συνηγορεί υπέρ αυτής της θέσης.

*∆ιδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, UK, τ. διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

  1. Λίθοι, πλίνθοι, κέραμοι, ατάκτως ερριμένα. Ή αλλιώς παραζάλη. Οι διεθνείς σχέσεις και η κατανόηση τους είναι δύσκολη δουλειά, ασχοληθείτε με τα εύκολα.

  2. Δεν προκύπτει κάτι για Τουρκία από το κείμενο. Τουλάχιστον δεν αναφερεται ονομαστικά.
    Αυτό που προκύπτει και ονομαστικά αναφέρεται και εκ της πραγματικότητας προέκυψε, είναι η ομοειδής πορεία Ελλάδας κ Ουκρανίας σε διαφορετικές χρονικές στιγμές φυσικά. Παλιγγενεσία των δύο εθνών.
    Και η αρχική πρόθεση της ΕΣΣΔ να αφήσει την Ουκρανία.

    Η σύνδεση Ελλάδας με την Ουκρανία σε κάποιου είδους σχήμα μαζί με άλλες της Χερσονήσου του Αίμου δεν θα πρέπει να αποκλείεται ως σκέψη.

    Οι άριστες σχέσεις των Μητσοτάκηδων με τους Μπους άρα και η γνώση των απώτερων σχεδιασμών των Μπους μήπως “δείχνουν” κάτι για την επιμονή με την οποία ο Μητσοτάκης στηρίζει την Ουκρανία;

    Slava Ukraini!!! Τιμή και Δόξα στους Υπερασπιστές του Azovstal !!!

  3. Η μόνη πολιτική της δεξιάς αντιπολίτευσης εδώ και χρόνια είναι να ελπίζει και να εύχεται μια εθνική ήττα, να χρεωθεί αυτή στον κούλη και να τους φωνάξουν μετά ως σωτήρες.
    Ονειρα απατηλά, πολλαπλώς διεψευσμένα αλλά επιμένουν ακόμη.

    Οι μπατριώτες της φακής δεν αγόρασαν ούτε σφαίρα τόσα χρόνια, οι πρωτηφορά αριστεροί μαζί με τους πατριώτες της δεξιάς θα το ρίσκαραν με τον ερδογάνη με το να μην αγοράσουν όπλα, οι τουρκοφάγοι πρώην πρωθυπουργοί έκαναν τουμπεκί τότε μιας και τον πήγιαναν τον μικρό αλέξη, είχαν εξ άλλου και τον μπάνο που θα του έμαθε να γράφει με το δεξί και σήμερα προσεύχονται να πάθουμε ένα στραπάτσο.
    Ρε παλληκάρια πότε είχε η χώρα ποιό ισχυρό στρατό?
    Με τον μπάνο που έστρωνε παλλέτες για να ρίχνει στεφάνια στη θάλασσα ή με τον κούλη που ρίχνει φρεγάτες μπελαρά?
    Με την δεξιά συνιστώσα που τάχα θα έφερνε αεροπλάνα του 1960 και τα πλήρωσε προκαταβολικά ή με τον κούλη που έφερε σε 2 χρόνια 254 ραφάλ και αγόρασε και τα Φ35 για το οποία ο ερδογάνης κλαίει και παρακαλάει να του δώσουν?
    Μη το παλεύετε με παραμύθια χωρίς δράκους…Η χώρα μας έχει ναυτική και αεροπορική υπεροχή στον χώρο της ΝΑ Μεσογείου, σε συμφωνία με το Ισραήλ θα θωρακίσει τις ναυτικές διελεύσεις του Αιγαίου απο κάθε προσπάθεια επιβολής και ακόμη ονειρεύονται μερικοί φιλανδοποίηση….

    Τζάμπα ποντάρετε όλα τα λεφτά στην προδοσία κούλη. Την πάθατε μιά φορά με το δημοψήφισμα, δεύτερη φορά με τις ηλιθιότητες των Πρεσπών, θα ξαναπάτε κουβά και τώρα με τις βλακείες για προδοσίες στο αιγαίο…
    Δεν κάνει κουμάντο στη γειτονιά μας ο ερδογάνης….Ο νετανιάχου κάνει, το δήλωσε πριν καιρό ότι θα αναδιατάξει το χάρτη της περιοχής, η τουρκία είναι σε ζώνη αναδιάταξης και όχι η χώρα μας που αποτελεί το στηριγμα της δύσης και του ισραήλ.
    Αν χαθεί το ισραήλ μπορούν να ελπίζουν κάποιοι στην φιλανδοποίηση της Ελλάδας ,όχι ότι θα γίνει αλλά για τους εχθρούς της θα μπορούσε να είναι μια δυνατότητα…
    Με τις παρούσες συνθήκες ξεχάστε φιλανδίες του νότου…Οι κανονικές του βορά για να ξεχάσουν τον όρο μπήκαν στο ΝΑΤΟ και στη συμμαχία της Δύσης.

    Ο πούτιν μας τελείωσε , κάντε τα κουμάντα σας όσο είναι καιρός. πρίν αναλάβει ο τρμαπάκουλας γιατί μετά θα έχουμε πτώσεις απο τα σύννεφα..

  4. @ορεσείβιος
    “…με τον κούλη που έφερε σε 2 χρόνια 254 ραφάλ”
    Κόψε κάτι ρε μάστορα. 24 έχουμε προμηθευτεί εκ των οποίων τα μισά είναι μεταχειρισμένα.
    Το ζήτημα δεν είναι η προμήθεια οπλικών συστημάτων αλλά η πρόθεση αυτά να χρησιμοποιηθούν εάν παραστεί η ανάγκη

  5. Ορεσοιβιος τρολ… Στρατιωτικός λαλεί εδώ. Η μόνη παράταξη που δεν έκανε τίποτε για τις Ε. Δ ήταν η ΝΔ. Τις κατέστρεψε. Ειδικά τα στελέχη. Τις απαξιώσει και τώρα φαίνεται που κάνεις νέο δεν θέλει στρατιωτική σταδιοδρομία. Ηθικό κάτω. Οικονομικά πάτο. Τους αριστερούς τους ξεραμε για το μίσος τους. Αλλά η ΝΔ ξεπέρασε κάθε φαντασία!! Κατάλαβες πανυβλ@@@@κα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

ΠΑΣΟΚ: Ο φτωχός συγγενής του Κυριάκου

Η επανεκλογή Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ, ενός μάλλον ανίσχυρου πολιτικού, ο οποίος κινείται στον ανυπόληπτο πλέον πανευρωπαϊκά χώρο της νεοφιλελεύθερης...

Κυβιστήσεις και απολύσεις, μπας και διασωθεί

Ο Αλέξης Πατέλης δεν άφησε και πολλά στη φαντασία με τη χθεσινή ανάρτησή του στα social media περί «παραίτησης»...

Νέα στρατηγική, αλλά με ποιον;

Υποτίθεται ότι τις προσεχείς ημέρες, και πάντως πριν από την ανάπαυλα των Χριστουγέννων, θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ υπό την...

Ποιος λατρεύει τις Κασσάνδρες;

Ο φίλος μου ο Κώστας Γεωργίου συνηθίζει να λέει με τη γνωστή δηκτικότητά του ότι κάποιος πρέπει να μένει...