Του Ραφαήλ Α. Καλυβιώτη*
Η Ρουμανία του κομμουνιστή Τσαουσέσκου βρήκε διέξοδο προς την ελευθερία με δύο κόμματα που διαδέχθηκαν το καθεστώς, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) και το κεντροδεξιό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL). Όμως, όπως όλα τα συστημικά κόμματα στη Δύση βρήκαν τον μπελά τους από τα ταυτοτικά κόμματα, το ίδιο συνέβη και στη Ρουμανία. Το κόμμα του εθνικιστή Georgescu αμφισβήτησε το ορθοπολιτικό καθεστώς, εφόσον προηγουμένως έκανε διακριτή την άρνησή του απέναντι στον τρόπο διαχείρισης του Covid αλλά και δείχνοντας συμπάθεια προς τη Ρωσία. Επειδή λοιπόν ο τελευταίος κέρδισε τις εκλογές, τα συστημικά κόμματα «έπαθαν» Χίλαρι Κλίντον. Άφηναν υπόνοιες ότι υπήρχε ρωσική ανάμιξη στις εκλογές, ώστε να απονομιμοποιήσουν το αποτέλεσμα.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, εφόσον έλαβε πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες πληροφοριών, απεφάνθη ότι, επειδή υπήρξαν διάφοροι πληρωμένοι δρώντες με ισχύ επιρροής που φέρεται ότι επηρέασαν τους ψηφοφόρους, οι εκλογές είναι άκυρες. Σχεδόν πρωτοφανές για μια δυτική δημοκρατική χώρα, που δημιουργεί παράλληλα και ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Το να συνάγεται ότι επειδή υπήρχαν καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μία ολόκληρη εκλογική διαδικασία επί της ουσίας νοθεύτηκε μας οδηγεί στην σφαίρα του σχετικισμού για το τι συνίσταται «επηρεασμός του εκλογικού σώματος».
Φυσικά και το TikTok έχει και κάποιες ξένες επιρροές, αλλά η κύρια ισχύς του έγκειται στο γεγονός ότι ο αλγόριθμος δεν είναι λογοκριτικός, σε σχέση με άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τουλάχιστον. Και, σε κάθε περίπτωση, το να αποδείξει κανείς ότι υπήρξε οργανωμένη και ενορχηστρωμένη προσπάθεια από τα μποτ της Ρωσίας δεν είναι και τόσο εύκολο. Εάν δηλαδή δεν υπήρχε το TikTok, θα ξεχνούσαν οι Ρουμάνοι πολίτες τις τραγικές περιβαλλοντικές πολιτικές που οδήγησαν τους αγρότες, τους επιχειρηματίες και τους καταναλωτές σε απόγνωση; Εάν δεν υπήρχε το TikTok θα ήταν παράλογη η θέση του Georgescu για απόσυρση της στήριξης στην Ουκρανία, φοβούμενοι οι Ρουμάνοι μήπως ο πόλεμος επεκταθεί και στους ίδιους, ίσως και από κάποιο «ατύχημα»;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ελίτ της Ρουμανίας χρησιμοποίησαν μια αντιδημοκρατική συνταγή για να «συνετίσουν» το «αχάριστο πόπολο» που δεν αντιλαμβάνεται τα μεγαλοπρεπή τους σχέδια. Αυτή η αλαζονεία τους όμως ξεγυμνώνει την ίδια την υπόστασή τους. Πιστεύουν στη δημοκρατία, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβληθεί η εξουσία τους. Και αυτό στα αυτιά των λογικών ανθρώπων δεν ακούγεται τόσο πολύ για δημοκρατία.
*Υπ. δρ Γεωπολιτικής – πρόεδρος ∆ικτύου Ελλήνων Συντηρητικών – [email protected]