Πού βρίσκεται η ψυχή της Δικαιοσύνης;

Του Δημήτρη Χ. Παξινού

Μύθος πρώτος: ανεξαρτησία Δικαιοσύνης. Ο ορισμός, διορισμός στο ανώτατο επίπεδο, γίνεται απ’ την εκτελεστική εξουσία. Άρα οφείλεται ανταπόδοση. Όμως, ως θεσμικό αντίβαρο, έχει προβλεφθεί, μεταξύ άλλων προνομίων, η ισοβιότητα των δικαστών. Εξασφάλιση εφ’ όρου ζωής. Επομένως, ο δικαστής οφείλει να δικάζει υπακούοντας στους νόμους και στη συνείδησή του. Το πράττει; Αναλόγως. Κυρίως είναι θέμα αυτοσεβασμού. Και μετά η αυξημένη αίσθηση του καθήκοντος. Ότι ιερουργεί στον βωμό αυτόν. Ότι ο φερόμενος ενώπιόν του παραδίδεται στις ορέξεις του. Από την κρίση του εξαρτώνται πολλά. Η ζωή, η τιμή και η υπόληψή του. Η ποικιλώνυμη εξουσία, όμως, θέλγει και θέλγεται. Σαγηνεύει και σαγηνεύεται. Κάποιοι δικαστές υποκύπτουν και ενεργούν κατά την εικαζόμενη βούληση της Εκτελεστικής. Τα ομώνυμα έλκονται. Και υπόσχεται θέσεις κι αξιώματα μετά την αφυπηρέτησή του. Αλλά και πριν από αυτήν. Ο κοινός νομοθέτης μεριμνά. Τα ρυθμίζει όλα και συμφέρει….

Ο δικαστής οφείλει, όμως, να τηρήσει τον όρκο του και να υπερβεί το ανθρώπινο, αν χρειασθεί. Με πρότυπο Τσερτσέτη, Πολυζωίδη. Η Πολιτεία τού έχει δώσει όλα τα εχέγγυα και, απερίσπαστος, πρέπει να αφοσιωθεί στα αμιγώς δικαστικά του καθήκοντα. Να πράξει το καθήκον του. Όσοι νόμοι και να έρθουν, όση κι αν υποσχεθούν ύλη για τους μεν, λιγότερη δουλειά για τους δε, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει, αν δεν αλλάξει η νοοτροπία. Όταν, π.χ., ο αριθμός των προέδρων Εφετών είναι σχεδόν ίδιος με αυτόν των εφετών, για εξυπηρέτηση συνδικαλιστή δικαστή, τότε τι χρείαν έχουμε άλλων μαρτύρων; Ή, όταν όλοι βαθμολογούνται με άριστα, πώς θα δουλέψει το σύστημα, με στρατηγούς χωρίς στράτευμα;

Ακόμη και στις διάφορες συνάξεις για τη Δικαιοσύνη λέγεται η μισή αλήθεια. Η άλλη αποκρύπτεται. Δεν συμφέρει. Κάποιες μοιάζουν με απογευματινά τέια. Η αυτοκριτική βλάπτει το υπαρκτό ή μη κύρος τους. Βλάπτει όμως και τους θεσμούς. Βλάπτει τη χώρα. Δεν αρκούν οι γονυπετείς υποκλίσεις στο θείο για εξιλέωση.

Αλίμονο αν εκλείψει τελείως η εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό. Τότε καταρρέει το κράτος δικαίου. Οι υπουργοί Δικαιοσύνης, κατά το πλείστον, προσπαθούν, αναζητώντας συμμάχους, για ποιοτικότερη και ταχύτερη απονομή της, μέσα στα όρια που έχουν καθιερωθεί και δίκην εθίμου έχουν γίνει νόμος απαράβατος. «Ακορντεόν». Ο τρόπος, η έκταση συμβολής τους εξαρτάται από το πώς εννοούν το καθήκον τους. Διευρυμένο ή στενότερο. Καθήκον καλοπληρωμένου δημοσίου υπαλλήλου ή ενός ανεξάρτητου δικαστή απ’ τον οποίο η κοινωνία απαιτεί τα στοιχειώδη; Θάρρος και ευψυχία. Ταπεινότητα. Αλληλένδετα. Η ουσία του λειτουργού της Δικαιοσύνης. Η ψυχή της Δικαιοσύνης.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Επιλεκτική αμνησία για την Άνγκελα Μέρκελ

Προκαλεί αγανάκτηση και οργή η όψιμη «αγιοποίηση» της τέως καγκελαρίου της Γερμανίας Α. Μέρκελ. Υπάρχουν αρκετοί πολιτικοί, δημοσιογράφοι και...

Ένας… ασταμάτητος εθνομηδενιστής

Για να μη μπερδεύστε. Το… φαξ για τις Πρέσπες του Αιγαίου από τις ΗΠΑ έχει σταλεί εδώ και καιρό...

Η ακριβότερη μπανάνα στην εποχή της σήψης!

Υπάρχουν μέρες που τίποτε στον κόσμο δεν είναι στη θέση του. Ούτε καν ο ίδιος ο κόσμος. Την περασμένη...

Έχουμε και λέμε…

Ουφ… πάει κι αυτό. Ο Σύριζας εξέλεξε επιτέλους αρχηγό, και τώρα όλοι εμείς οι έντιμοι Ελληνέζοι που...