Οι χώρες δεν είναι εταιρίες, το Αιγαίο δεν παραχωρείται

Του Μανώλη Κοττάκη

Πριν από μερικούς μήνες έγινε στην Ελλάδα η Διεθνής Διάσκεψη των Ωκεανών. Η σύγκλησή της ήταν μία επιτυχία του Νίκου Δένδια κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά, δυστυχώς, για τον ίδιο, δεν είχε τη χαρά να υποδεχθεί αυτός τους υψηλούς προσκεκλημένους του, μεταξύ αυτών και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Τους υποδέχθηκε ο κ. Γεραπετρίτης.

Το δυσάρεστο όμως δεν ήταν αυτό -σύνηθες στην πολιτική άλλος να προετοιμάζει και άλλος να απολαμβάνει-, αλλά ότι εγκαταλείφθηκε από τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΞ το σχέδιο Δένδια να ανακηρυχθεί το Αιγαίο μαζί με άλλες θάλασσες του κόσμου Αρχιπέλαγος. Με ό,τι θετικό σήμαινε αυτό για τα εθνικά μας συμφέροντα, ιδία δε για τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών.

Αντί αυτού, λίγες μέρες πριν από τη σύγκληση της Διάσκεψης των Ωκεανών, το ΥΠΕΞ (μάλλον η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου) διοχέτευσε σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα την πρώτη χωροθέτηση επί χάρτου των θαλάσσιων περιβαλλοντικών (αιολικών) πάρκων του Αιγαίου στις Κυκλάδες. Γεγονός που πυροδότησε την οξεία αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο εξέδωσε πολυσέλιδη ανακοίνωση διαμαρτυρίας, και την αναδίπλωση της ελληνικής διπλωματίας.

Το πιο ενδιαφέρον από όλα είναι το μήνυμα που απηύθυνε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της εδώ παρουσίας του ο κ. Κέρι, κατόπιν συνεννοήσεως με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προφανώς. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «Νέα» της 21ης Απριλίου ο Κέρι, επικαλούμενος την εμπειρία του από τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ (2013-2017), μας ζήτησε να τα… βρούμε με την Τουρκία για τα θαλάσσια οικόπεδα!

Είπε συγκεκριμένα: «Ως υπουργός Εξωτερικών, παρόλο που είχαμε πολλές διαφορές με την Κίνα και τη Ρωσία σε άλλα θέματα συνεργαστήκαμε για να συμφωνήσουμε τις ιστορικές νέες προστατευόμενες περιοχές στον Ανταρκτικό Ωκεανό. Μπορείτε να προσπαθήσετε να βρείτε κοινό έδαφος ακόμα και αν υπάρχουν εντάσεις αλλού».

Κοινό έδαφος με την Τουρκία, λοιπόν! Η κυβέρνηση προσαρμόστηκε μερικώς στη σύσταση Κέρι και αναθεώρησε τους χάρτες. Τα οικόπεδα από τα διεθνή ύδατα χωροθετήθηκαν εντός των 6 μιλίων, αλλά οι Τούρκοι είπαν και πάλι «όχι», γιατί σε αυτά περιλαμβάνονται δύο τρεις «αμφισβητούμενες» κατ’ αυτούς βραχονησίδες. Ο χάρτης πρέπει να «μικρύνει» και άλλο, όπως είπε ο ανταποκριτής τηλεοπτικού σταθμού από την Κωνσταντινούπολη, άλλως οι Τούρκοι «θα προχωρήσουν σε δράσεις».

Και τώρα φθάνουμε στο σημείο που «εξηγεί» γιατί κάναμε αυτή τη μεγάλη αναδρομή. Ποιος ανέλαβε να «ξαναζεστάνει» και να «σερβίρει» εκ νέου το δόγμα Κέρι για συνεκμετάλλευση και κοινό έδαφος για τα θαλάσσια πάρκα; Μα ο Γιώργος Παπανδρέου, που -ως γνωστόν- διακρίνεται για την «αθωότητά» του. Με συνέντευξή του, σε τουρκική εφημερίδα, ομίλησε «για εταιρική σχέση» Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο και επιχειρηματολόγησε υπέρ της συνεκμετάλλευσης του αέρα και του ήλιου.

Αλλά οι χώρες δεν είναι εταιρίες, είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Θα όφειλε να το ξέρει αυτό ο ΓΑΠ. Και η ελληνική κυριαρχία στην καρδιά του Αιγαίου δεν είναι δυνατόν να προσφέρεται για συνεκμετάλλευση ακόμα και αν πρόκειται για τον ήλιο και τον αέρα. Διότι η κυριαρχία δεν παραχωρείται.

Για το τι είπε ο κ. Παπανδρέου ακολουθεί το ακριβές απόσπασμα από το διαδίκτυο για του λόγου το ασφαλές:

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαζί τον ήλιο και τον άνεμο του Αιγαίου» ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Oksijen» ο Γιώργος Παπανδρέου. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός, «τσακωνόμαστε για το πετρέλαιο και το αέριο στο Αιγαίο, το οποίο δεν ξέρουμε αν υπάρχει ή δεν υπάρχει. Όμως, στο μέλλον του κόσμου δεν υπάρχει ούτε το πετρέλαιο, αλλά ούτε το αέριο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαζί τον ήλιο και τον άνεμο του Αιγαίου και να δημιουργήσουμε μια νέα εταιρική σχέση».

Ελπίζω να γίνεται κατανοητό τώρα πόσο «αθώα» στρώνεται το παιχνίδι. Ο Παπανδρέου στην υπηρεσία του Κέρι και του παλαιού μέλους του διπλωματικού του γραφείου, καθηγητή Γεραπετρίτη.

Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι ο ευγενής ΥΠΕΞ του έστειλε ευχαριστήρια επιστολή, όπως έκανε και μετά τη συνάντησή του με τους βουλευτές της Ν.Δ…

  1. Το πρόβλημα είναι ότι είναι εκτός Κορυδαλλού και μετά αυτά που λέει.
    Σε ευνομούμενη χώρα με την περιπέτεια που μας έβαλε θα ήταν ισόβια.
    Αλλά είπαμε. Εδω ειναι Ελλάδα που ωχριά ακομα και η Κολομβία μπροστά της

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Περί εθνικού εναέριου χώρου

Υπάρχουν καθηγητές πανεπιστημίου, σχολιαστές, πολιτικοί, ακόμα και άνθρωποι που διετέλεσαν πρωθυπουργοί αυτής της χώρας που θεωρούν ορισμένα εθνικά θέματα...

Τα Δωδεκάνησα δεν επιτρέπεται να καταστούν «κοινόβια»

Λόγω της ιδιαίτερής τους γεωγραφικής θέσης, οι έμπειροι στρατιωτικοί αναλυτές τα θεωρούν υπερόπλα διότι φέρουν μερικά χαρακτηριστικά «υπεραεροπλανοφόρων». Αν...

Άλλο εξαμηνίτικος πολιτικός πρόσφυγας, κι άλλο πρωθυπουργός της χώρας…

Ώστε, όπως είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, «ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων». Αυτό θα...

Ο οπαδισμός στην πολιτική και η τοξικότητα στα σόσιαλ

Πολλή κουβέντα γίνεται για τους οπαδικούς στρατούς των ποδοσφαιρικών ομάδων, για τα ραντεβού θανάτου, και δικαίως. Μέτρα ανακοινώνονται, μέτρα...