Ν.Δ.: Παράκλητος του ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει καθαρή πλειοψηφία στη Βουλή

Του Μανώλη Κοττάκη

Στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023, μόλις ενάμιση χρόνο πριν, η Ν.Δ. επικράτησε θριαμβευτικά με ποσοστό 41%, το οποίο «μεταφράστηκε» σε ευρεία πλειοψηφία 158 εδρών στη Βουλή.

Ω του θαύματος. Δεκαέξι μήνες μετά, και αφού προηγήθηκε το οδυνηρό 28% των πρόσφατων ευρωεκλογών, η (συρρικνωθείσα μετά τις διαγραφές) κυβερνητική πλειοψηφία των 156 εδρών εκλιπάρησε χθες στο Κοινοβούλιο το ΠΑΣΟΚ των 31 εδρών να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις της.

Χωρίς στρατηγικούς συμμάχους και χωρίς την ανοχή της αντιπολίτευσης, πλην των «Σπαρτιατών» (οι οποίοι δήλωσαν πρόθυμοι να τον στηρίξουν στα εθνικά θέματα), με καθαρή πλειοψηφία όμως, ο κύριος Μητσοτάκης επιχείρησε από την αρχή της συζήτησης να «καλοπιάσει» και να κολακεύσει τον επανεκλεγέντα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντάς τον ως τον βασικό αντίπαλό του.

Για να το επιτύχει αυτό, μάλιστα, αποχώρησε θεαματικά από την ομιλία του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, με το επιχείρημα ότι έχει καταδικαστεί από το Ειδικό Δικαστήριο και ότι δι’ αυτού του τρόπου «προστατεύει το πολίτευμα».

Το γενναίο άνοιγμα του κυρίου πρωθυπουργού προς τον κύριο Ανδρουλάκη είχε προφανώς υστεροβουλία. Δεν ήταν ανιδιοτελές. «Καίγεται» αυτή την εποχή για τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, γιατί θέλει να αντικαταστήσει τον υπερήμερης θητείας Συνήγορο του Πολίτη Ανδρέα Ποττάκη (ο οποίος διερευνά την υπόθεση της Πύλου και άλλες) με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίλεκτο μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ κύριο Σωτηρόπουλο.

Διαμαρτυρήθηκε μάλιστα για το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δίνει τη συναίνεσή του για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των 3/5 στο Κοινοβούλιο προκειμένου να εκλεγεί νέος Συνήγορος του Πολίτη.

Λησμονώντας όμως ότι και ο ίδιος, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «μπλόκαρε» το 2016 τον ορισμό της νέας ηγεσίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου να μην προκηρυχθούν οι τηλεοπτικές άδειες από την ανεξάρτητη Αρχή.

Ο κύριος πρωθυπουργός απογοητεύτηκε από το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρώτον, δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ (με το επιχείρημα ότι πριμοδοτεί την εντοπιότητα στις προσλήψεις με μόρια και όχι τα διδακτορικά), δεύτερον, κατήγγειλε τη χρηματοδότηση των «Σπαρτιατών» με 700.000 ευρώ και δεν ψήφισε την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για αναστολή της χρηματοδότησής τους, τρίτον, «στιγμάτισε» την καταδίκη της Ν.Δ. σε καταβολή προστίμου 40.000 ευρώ από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ο κύριος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ», εξέφρασε τη λύπη του ότι «τίποτε δεν άλλαξε στη στάση του ΠΑΣΟΚ, παρά τις υψηλές προσδοκίες μου», και κατέθεσε τη στενοχώρια του επειδή το ΠΑΣΟΚ «προσπάθησε να ταυτίσει τη Ν.Δ. με την Ακροδεξιά».

Στην πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός με τη στάση του χθες έδειξε το στρατηγικό του αδιέξοδο. Η Ν.Δ. τείνει να μετατραπεί σε ανάδελφο κόμμα. Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2024 θέλει πάση θυσία να αποφύγει τη συνεργασία και τη συμπόρευση με τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της και εμφανίζουν ραγδαία άνοδο στις δημοσκοπήσεις, και επιλέγει το άδοξο φλερτ με το ΠΑΣΟΚ.

Αντί της συναίνεσης του ΠΑΣΟΚ (την οποία αρνήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας για «συνενοχή»), ο κύριος πρωθυπουργός πέτυχε τελικώς τη συναίνεση των… «Σπαρτιατών», τα ταμεία των οποίων γέμισαν από την κρατική χρηματοδότηση, με βάση τις καταγγελίες Ανδρουλάκη – Δουδωνή.

«Θα συνταχθούμε μαζί σας στα εθνικά θέματα, αρκεί να μας δώσετε δείγματα γραφής» διακήρυξε από βήματος της Βουλής ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» Βασίλης Στίγκας, ο οποίος εξαπέλυσε δριμύ «κατηγορώ» κατά του ΠΑΣΟΚ των καταδικασμένων υπουργών από το Ειδικό Δικαστήριο.

Η εκπαραθύρωση του Συνηγόρου του Πολίτη Ανδρέα Ποττάκη, για να μην προλάβει να φθάσει στην αλήθεια για την Πύλο και άλλες υποθέσεις στας δυσμάς της οκταετούς θητείας του, είναι μία μόνο από τις αιτίες της επίθεσης φιλίας που εξαπέλυσε προς το ΠΑΣΟΚ ο αγωνιών κύριος πρωθυπουργός. Δεν είναι η μοναδική.

Το Μαξίμου θέλει να πιέσει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει την επιστολική ψήφο και για τις εθνικές εκλογές, διότι με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ελπίζει ότι έτσι θα καλύψει στις προσεχείς εκλογές ένα μέρος της απώλειας των 13 μονάδων – με τις ψήφους της ομογένειας.

Και βεβαίως, στο βάθος υπάρχει και η προεδρική εκλογή. Το βαθύ κράτος του Μαξίμου δείχνει απαρέσκεια στην προοπτική της εκλογής κεντροδεξιού Προέδρου Δημοκρατίας – δεν έχει συμβιβαστεί με αυτήν και επιμένει να παρασύρει τον πρωθυπουργό στην πάση θυσία εκλογή «κεντρώου» Προέδρου.

Το μόνο στο οποίο έδωσε «συναίνεση» στον πρωθυπουργό ο κύριος Ανδρουλάκης ήταν τα εθνικά θέματα. Διά της σιωπής του. Σε όλα τα άλλα, όχι.

Συμπέρασμα: η Ν.Δ. κατάφερε τελικώς διά της μακράς «πασοκοποίησης» να αναστήσει το ΠΑΣΟΚ εκ της τέφρας του, όπως διεφάνη από τη χθεσινή αναμέτρηση. Ο κύριος Ανδρουλάκης ολοκλήρωσε την ομιλία του με τη φράση: «Εμείς θα σας ανοίξουμε την πόρτα της εξόδου από το Μέγαρο Μαξίμου».

ΥΓ.1: Μόλις ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκε στη Ν.Δ. για τη χρεοκοπία του 2010, ο κύριος Μητσοτάκης έκανε στροφή 180 μοιρών σε σύγκριση με τις αιχμές που άφησε προχθές στην Εθνική Πινακοθήκη περί «επίπλαστης ευημερίας με δανεικά» και τόνισε ότι «η Ιστορία θα γράψει: η χώρα χρεοκόπησε και έσκασε στα χέρια σας το 2010, με το “λεφτά υπάρχουν”».

ΥΓ. 2: Εντυπωσιακή η ομιλία του γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα για τα εθνικά θέματα. Προειδοποίησε ότι είναι άστοχο το δίλημμα «συμβιβασμός ή πόλεμος», γιατί «ο συμβιβασμός μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο». Και θύμισε τη συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου για την ΑΟΖ, που δεν απέτρεψε τη σύρραξη.

ΥΓ.3: Χαμηλούς τόνους χρησιμοποίησε χθες ο Κυριάκος Βελόπουλος στην πρωτολογία του, ο οποίος ζήτησε την «ένωση των πατριωτικών δυνάμεων»…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Άλλο εξαμηνίτικος πολιτικός πρόσφυγας, κι άλλο πρωθυπουργός της χώρας…

Ώστε, όπως είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, «ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων». Αυτό θα...

Ο οπαδισμός στην πολιτική και η τοξικότητα στα σόσιαλ

Πολλή κουβέντα γίνεται για τους οπαδικούς στρατούς των ποδοσφαιρικών ομάδων, για τα ραντεβού θανάτου, και δικαίως. Μέτρα ανακοινώνονται, μέτρα...

Τέλειωσε η ανοχή για τις επικύψεις στον σουλτάνο

Για τον Γιώργο Γεραπετρίτη το βασικό ζητούμενο στην προχθεσινή ενημέρωση των «γαλάζιων» βουλευτών που μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και...

Η τελευταία στροφή

Όταν ο τοξικός πρωθυπουργός του 28% χάνει τον έλεγχο μέσα στη Βουλή, καταργώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και...