Ο δήμαρχος Νέας Υόρκης τσιράκι του Ερντογάν

Παραδόθηκε χθες στις Αρχές ο Ερικ Ανταμς, ο οποίος για δέκα συνεχόμενα χρόνια έπαιρνε χρήματα από τον «Σουλτάνο»

Του Βασίλη Γαλούπη

Ο Δήμος της Νέας Υόρκης έχει 8.300.000 κατοίκους, ελαφρά λιγότερους από τον πληθυσμό της Ελλάδας. Η ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης ξεπερνά τα 20.000.000. Είναι η καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας, του διεθνούς εμπορίου και της διπλωματίας. Η πιο ισχυρή πόλη στον κόσμο. Κι όμως, το σύστημα Ερντογάν κατάφερε να απλώσει τα πλοκάμια του ακόμα και στον δήμαρχο της Νέας Υόρκης! Με δωροδοκίες!

Η Τουρκία, προκειμένου να αυξήσει την επιρροή της στις ΗΠΑ, εφαρμόζει ένα σχέδιο πολλαπλής δράσης. Σε αυτό το σχέδιο εντάσσεται και η οργανωμένη δωροδοκία μιας δεκαετίας στον Έρικ Άνταμς, που χθες παραδόθηκε στις αμερικανικές Αρχές, υπό το βάρος ενός σκληρού κατηγορητηρίου για:

1. Συνωμοσία για απάτη με αποδοχή δωροδοκιών.

2. Απάτη στην προεκλογική του εκστρατεία, αποκρύπτοντας τις συνεισφορές «δωρητών».

3. Πρόσκληση εισφοράς αλλοδαπού υπηκόου, δηλαδή ότι ζήτησε κι έλαβε παράνομα χρήμα από ξένους πολίτες για την εκστρατεία του.

4. Δωροδοκία για δωρεάν παροχές κι εκπτώσεις σε ταξίδια πολυτελείας στο εξωτερικό, με αντάλλαγμα να πιέσει την Πυροσβεστική ώστε να δοθεί άδεια στο τουρκικό προξενείο.

Για τον ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο και την επιρροή τους μπορεί να πει κανείς πολλά. Όμως, το αμερικανικό σύστημα ελέγχου και απονομής δικαιοσύνης σε δημόσια και μη πρόσωπα είναι υποδειγματικό σε παγκόσμια κλίμακα. Δεν έχουν τη δύναμη να διαφύγουν ούτε ένας πρώην πρόεδρος της Αμερικής, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ούτε ο δήμαρχος της πανίσχυρης Νέας Υόρκης. Σε πλήρη αντίθεση με την κοινή γραμμή πολιτικής και δικαιοσύνης στη χώρα μας. Σκάνδαλα όπως αυτά των υποκλοπών και των Τεμπών δεν θα μπορούσαν να κουκουλωθούν στις ΗΠΑ με σύμπραξη κυβέρνησης – Δικαιοσύνης, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.

Η «δημοκρατία» είχε ασχοληθεί έγκαιρα κι εκτενώς με τον παράνομο χρηματισμό του Ανταμς από την Τουρκία, με δημοσίευμα της 14ης Νοεμβρίου 2023, όταν το FBI είχε αρχίσει να αναζητά τα πρώτα πειστήρια για τη συνωμοσία Ανταμς – Τουρκίας σε βάρος των Αμερικανών πολιτών. Τώρα, κι αφού ξεμπροστιάστηκε το βρόμικο παιχνίδι δημάρχου και Ερντογάν, η υπόθεση παίρνει πια τον δρόμο της. Προχθές το ομοσπονδιακό δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες και από χθες ο δήμαρχος Νέας Υόρκης είναι στα χέρια των Αρχών.

Το κατηγορητήριό του ξεπερνά τις 50 σελίδες και αφορά εξαπάτηση των φορολογουμένων με υπεξαίρεση 10.000.000 δολ., ακριβά δώρα από Τούρκους, που περιλάμβαναν δωρεάν ταξίδια, διακοπές άνω των 120.000 δολ. κ.ά.

Από τον Νοέμβριο, όπως σημειώναμε τότε, είχαν ήδη κατασχεθεί τα τηλέφωνα του Ανταμς ύστερα από επιδρομή τόσο σπίτι του όσο και στην οικεία του επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας. Η έρευνα αφορούσε τη χρηματοδότησή του από την τουρκική κυβέρνηση του Ερντογάν για την προεκλογική καμπάνια του Αμερικανού. Ο Ανταμς είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του το 2025, αλλά όλα δείχνουν ότι πλέον είναι ένα καμένο χαρτί.

Οι Αρχές των ΗΠΑ έκαναν ενδελεχή έρευνα για την κυβέρνηση Ερντογάν και μια κατασκευαστική εταιρία του Μπρούκλιν, υπό τουρκική ιδιοκτησία, που έδιναν χρήματα στον δήμαρχο με εικονικές δωρεές, δίχως να φαίνονται οι πραγματικοί χρηματοδότες.

Tο FBI αναζητούσε εξαρχής «στοιχεία συνωμοσίας για παραβίαση του νόμου για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του δημάρχου Έρικ Ανταμς μεταξύ μελών της εκστρατείας του, της τουρκικής κυβέρνησης ή Τούρκων υπηκόων και μιας κατασκευαστικής εταιρίας με έδρα το Μπρούκλιν, της KSK Construction». Η χρηματοδότηση από ξένα κράτη είναι παράνομη. Βρέθηκαν επίσης αρχεία σχετικά με δωρεές από το Bay Atlantic University, ένα κολέγιο της Ουάσινγκτον, του οποίου ο ιδρυτής είναι Τούρκος.

Ο Έρικ Ανταμς ψηφίστηκε δήμαρχος της Νέας Υόρκης το 2021. Εδώ και χρόνια φροντίζει να τονίζει την «ειδική του σχέση» με τον μεγάλο τουρκικό πληθυσμό της πόλης, την αγάπη του και τις πολλές επισκέψεις του στην Τουρκία. Λίγο πριν εκλεγεί δήμαρχος, είχε σπεύσει να εξυπηρετήσει τον Ερντογάν, με το… αζημίωτο, παρακάμπτοντας τους κανονισμούς ασφάλειας πυρασφάλειας για το πολυώροφο κτίριο του τουρκικού προξενείου στη Ν. Υόρκη, στη First Avenue, πριν από εκδήλωση με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Οι Αρχές απέδειξαν ότι ο Ανταμς έλαβε προεκλογικές δωρεές από τρία μέλη του Δ.Σ. του ιδρύματος Turken, μια ΜΚΟ-βιτρίνα που συνδέεται με τον γιο και την κόρη του Ερντογάν, με σκοπό τη διοχέτευση χρημάτων στις ΗΠΑ.

Οι «New York Times» αποκαλύπτουν ότι, σύμφωνα με τη δικογραφία, ο πρόξενος της Τουρκίας Οζγκούρ ζήτησε από τη βοηθό του Ανταμς τον Απρίλιο του 2022, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, «να μη μιλήσει δημόσια ο δήμαρχος για τη Γενοκτονία, επειδή αποτελεί ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα για την τουρκική κυβέρνηση». Η βοηθός Αμπράσοβα διαβεβαίωσε ότι έτσι θα γίνει και πράγματι ο Ανταμς δεν έκανε καμία δήλωση για το έγκλημα της Τουρκίας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας εν ενεργεία δήμαρχος της Νέας Υόρκης κατηγορείται. Οι «New York Times» έδωσαν χθες, με κεντρικό άρθρο τους, τη χαριστική βολή στο τσιράκι των Τούρκων: «Ο Ανταμς δεν έχει άλλη επιλογή από το να παραιτηθεί. Από τώρα».

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Τι δεν βλέπουμε στη Μέση Ανατολή

Ο αρχαίος ιστορικός και σημαντικός στην περιοχή λαός του Ιράν ή της Περσίας όπως ήταν γνωστή η χώρα στους...

Η ομορφιά δεν θέλει συστάσεις

Η Μπριζίτ Μπαρντό σήμερα κλείνει τα 90 έτη της πάνω στη Γη. Ομόρφυνε την πλάση γύρω της και απέδειξε...

Ποιος πραγματικά κρύβεται πίσω από τον Ράμα και τους Μπεκτασήδες

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, μιλώντας στους «New York Times» αλλά και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανήγγειλε...

Αδύναμος ο ΟΗΕ μπροστά στις ραγδαίες αλλαγές

Σπάνια μια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει αναδείξει σε ολόκληρο τον κόσμο τις διαιρέσεις που υπάρχουν στους κόλπους του...