Ούτε λέξη για το Αιγαίο και την μαύρη επέτειο του Αττίλα στην δεκαπεντάλεπτη παρέμβαση-έκθεση ιδεών του «παγκοσμίου πολίτη» Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών! – Αντιθέτως ο Τούρκος Πρόεδρος ανέπτυξε όλη την ατζέντα των διεκδικήσεών του στην ανατολική Μεσόγειο ζητώντας οριοθέτηση με κριτήριο «την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και του εμπορίου»
Ακούγοντας κάποιος την κ. Μητσοτάκη την περασμένη Κυριακή, να ομιλεί στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενόμιζε ότι ακούει κάποιον αξιωματούχο του διεθνούς οργανισμού. Όχι τον ηγέτη μιας χώρας η οποία ευρίσκεται στο επίκεντρο μιας τεταραγμένης περιοχής που μαστίζεται από κρίσεις και πολέμους, ενώ αντιμετωπίζει καθημερινή αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Αντιθέτως χθες ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε προ τους διεθνούς ακροατηρίου, όλα τα ζητήματα που απασχολούν την Τουρκία. Από το Κυπριακό μέχρι τις φιλοδοξίες του για επέκταση σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε θέματα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τα εθνικά μας συμφέροντα. Άλλωστε ευθέως τα έθεσε σε δεύτερη μοίρα, αναφέροντας επί λέξει ότι «το παγκόσμιο συμφέρον διαπερνά το μεμονωμένο συμφέρον των κρατών». Ίσως να ήταν αυτή μια καλή ομιλία, αν ο κ. Μητσοτάκης είχε ικανοποιήσει την φιλοδοξία να καταλάβει κάποια θέση σε ένα διεθνή οργανισμό, δεν ήταν όμως αυτό που περίμενε κανείς να ακούσει από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος. Θυμίζουμε λοιπόν, ότι αναφέρθηκε στα ζητήματα του περιβάλλοντος λέγοντας μεταξύ άλλων: «Το έργο δεν είναι εύκολο ενώ και το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο. Σήμερα, συνέχισε φτάσαμε στην επομένη μεγάλη κρίση. Το Σύμφωνο, για το οποίο γίνεται αυτή η Σύνοδος, αντιπροσωπεύει την παγκόσμια συναίνεση για το ζήτημα, είπε ο Πρωθυπουργός και επισήμανε ότι χρειάζεται δράση σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο καθώς το παγκόσμιο συμφέρον διαπερνά το μεμονωμένο συμφέρον των κρατών» ενώ ομίλησε για «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην παγκόσμια διακυβέρνηση»!
Ούτε λέξη για την Ελλάδα. Ούτε λέξη για την Κύπρο. Ούτε λέξη για το Αιγαίο. Απεναντίας ο Ταγίπ Ερντογάν ανέπτυξε όλη του την ατζέντα. Έθεσε προκλητικά όλα τα ζητήματα που απασχολούν την Τουρκία αρχίζοντας από την απαίτηση για αναγνώριση του ψευδοκράτους για να φθάσει μέχρι την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, όπου έθεσε ζητήματα ξένα προς τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου, όπως αυτά της ασφαλείας της ναυσιπλοΐας και του εμπορίου.
Άρχισε με την Κύπρο λέγοντας τα εξής ασύστολα ψέμματα επί των οποίων δεν υπήρξε αντίκρουσις: «Έχουν περάσει 50 χρόνια από την “ειρηνευτική επιχείρηση” της Κύπρου και 61 χρόνια από τότε που προέκυψε το Κυπριακό ζήτημα. Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα, στο νησί επικρατεί ειρήνη και γαλήνη. Πλέον το μοντέλο της ομοσπονδίας έχει χάσει τελείως την ισχύ του. Στο νησί υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί. Πρέπει να καταγραφεί εκ νέου η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, που αποτελούν τα κεκτημένα δικαιώματά τους, και να τερματιστεί η απομόνωση. Σήμερα, καλώ και πάλι τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΒΔΚ) και να συνάψει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις».
Και συνέχισε με την τουρκική πρόθεση επεκτάσεως της επιρροής της στην ανατολική Μεσόγειο: «Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας, όπου τα νόμιμα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων μερών (σ. Εστίας: παραπομπή στην συμφωνία της Μαδρίτης) γίνονται σεβαστά. Είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής να αναπτυχθεί συνεργασία, ιδίως όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου εμπορίου. Η Τουρκία είναι έτοιμη για εποικοδομητική συνεργασία σε όλα τα θέματα, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Περιμένουμε την ίδια προσέγγιση από τους γείτονές μας. Ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα που έχει ανακηρυχθεί στα βόρεια και δυτικά του νησιού της Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα γύρω από ολόκληρο το νησί».
Και μετά την ομιλία αυτή, προσήλθε ο κ. Ερντογάν στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη. Μόλις μισή ώρα διήρκεσε η συνάντησις αυτή και οι πληροφορίες που υπήρξαν αμέσως μετά ανέφεραν ότι συνεφωνήθη να εντατικοποιηθεί συνεργασία για την αντιμετώπιση του μετανστευτικού και να υπάρξει σύγκλησις του ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας των δύο χωρών τον Ιανουάριο. Εν τω μεταξύ θα έλθει στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Χακάν Φιντάν για να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη. Επαναβεβαιώθηκε η εντολή που έχει δοθεί στους δύο υπουργούς για διερεύνηση κοινού εδάφους για το εάν μπορεί να ξεκινήσει συζήτησις για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας καθώς και γενικώτερα των θαλασσίων δικαιοδοσιών επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου. Αυτό τουλάχιστον ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην ελληνική πλευρά.
Δημοσιεύεται στην «Εστία»