Του Νίκου Γ. Μερτζάνη
Τα «χωράφια» στα οποία θα μπω είναι λίγο περίεργα και προϋποθέτουν ειδικές γνώσεις και μελέτη ενός αντικειμένου που δεν μπορεί να έχει δημοσιογράφος ο οποίος δεν έχει σπουδάσει ψυχολόγος. Βέβαια όλοι οι δημοσιογράφοι λειτουργούμε ωσάν «φωτεινοί παντογνώστες», αλλά, πιστέψτε με, η αλήθεια απέχει παρασάγγας. Το θέμα με το οποίο καταπιάνομαι σήμερα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, και μη μου πείτε ότι δεν συμφωνείτε πως χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να εξηγηθούν όσα συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου και ακόμη περισσότερο πώς θα προχωρήσουν από δω και πέρα. Δηλαδή αν συνυπάρχουν ή αν θα συνυπάρξουν όσοι αποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αυτό είναι το θέμα, γιατί αλλιώς ο βηματισμός θα εξακολουθήσει να είναι κοινός και μετά τις εκλογές.
Στα μάτια μου η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει διαδικασία διαζυγίου στην οποία οι δύο πλευρές έχουν τις χειρότερες σχέσεις. Ψάχνοντας σε διάφορες πηγές, κυρίως σε δημοσιεύσεις ψυχολόγων, να βρω την έννοια της λέξης «σχέση» κατέληξα σε δύο.
* Ο πρώτος ορισμός (πηγή Βικιπαίδεια): «Σαν σχέση ορίζεται η ύπαρξη κοινών στοιχείων, που συνδέουν δύο καταστάσεις, φαινόμενα ή πράγματα. Είναι, επίσης, η ύπαρξη επαφής, επικοινωνίας, αμοιβαίας εξάρτησης μεταξύ προσώπων (οικογενειακή/φιλική/ ερωτική) ή και ομάδων (κρατών/οργανισμών)… Απαραίτητο συστατικό των σχέσεων, όλων των ειδών, είναι η επικοινωνία και η εμπιστοσύνη με στόχο την επίτευξη του σκοπού που έχει τεθεί στην ανάλογη σχέση… Σε κάθε είδους σχέση, από οικογενειακή μέχρι εργασιακή, το άτομο μαθαίνει να αλληλεπιδρά, να συμβιβάζεται, να μαθαίνει και να δημιουργεί με τη βοήθεια ή την υπόδειξη των εμπλεκομένων».
* Ο δεύτερος ορισμός ανήκει στην ψυχολόγο Gizem Yüncü: «Μια σχέση μπορεί να οριστεί ως μια δυναμική συναισθηματικής, φυσικής, κοινωνικής και υλικής ανταλλαγής μεταξύ δύο ή περισσότερων ανθρώπων. Οι σχέσεις είναι δυναμικές ως προς τον συνεχώς μεταβαλλόμενο και διαδραστικό χαρακτήρα τους. Πολλές αλλαγές και εξελίξεις στη ζωή, εκτός από τις επιπτώσεις που έχουν στους ανθρώπους, προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον και επηρεάζουν τη δυναμική δομή που αναπτύσσεται μεταξύ των ανθρώπων. Όταν υπάρχουν αλλαγές που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, οι σχέσεις επηρεάζονται επίσης αρνητικά με διάφορους τρόπους. Υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορεί να προκύψουν προβλήματα στις σχέσεις: Προβλήματα επικοινωνίας, ακαμψία, προβλήματα σεβασμού, απουσία βοήθειας, απουσία ιδιωτικότητας, προβλήματα σεξουαλικότητας και οικειότητας, έλλειψη εμπιστοσύνης, προσωπικά προβλήματα, άρνηση της ύπαρξης προβλημάτων».
Ψυχολόγος δεν είμαι, αλλά παρακολουθώντας όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο τον τελευταίο χρόνο, και διαβάζοντας αυτούς τους δύο ορισμούς, διαπιστώνω ότι το ζητούμενο της «ύπαρξης κοινών στοιχείων, που συνδέουν δύο καταστάσεις, φαινόμενα ή πράγματα» δεν υπάρχει. Όπως γίνεται φανερό, δεν υπάρχει κανένα κοινό στοιχείο μεταξύ της πλευράς Κασσελάκη και της απέναντι πλευράς του Πολάκη, των «87» και όλων των υπολοίπων. Κανένα κοινό στοιχείο, εκτός ίσως από τις φανατικές αντιδράσεις σε όσα λένε οι μεν και οι δε. Όσον αφορά τα απαραίτητα συστατικά των σχέσεων, που είναι «η επικοινωνία και η εμπιστοσύνη με στόχο την επίτευξη του σκοπού που έχει τεθεί», ούτε αυτό βλέπουμε. Αντιθέτως όλες οι πλευρές έχουν παρατήσει τον όποιο κοινό στόχο, εν προκειμένω την άσκηση αντιπολίτευσης, κάπου στην άκρη.
Να φτάσω και σε κάποια σημεία του δεύτερου ορισμού της «σχέσης», που αποδεικνύουν ότι τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν σε… γκρεμό: «Υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορεί να προκύψουν προβλήματα στις σχέσεις: Προβλήματα επικοινωνίας, ακαμψία, προβλήματα σεβασμού, απουσία βοήθειας, απουσία ιδιωτικότητας, προβλήματα σεξουαλικότητας και οικειότητας, έλλειψη εμπιστοσύνης, προσωπικά προβλήματα, άρνηση της ύπαρξης προβλημάτων».
Προβλήματα επικοινωνίας, έλλειψης σεβασμού, ακαμψία, έλλειψη εμπιστοσύνης, προσωπικά προβλήματα και, τέλος, άρνηση της ύπαρξης προβλημάτων. Όλα αυτά είναι σαν να περιγράφουν τον ΣΥΡΙΖΑ και επί Τσίπρα και επί Κασσελάκη. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι τα στελέχη, τα μέλη, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έπρεπε να έχουν αναγνωρίσει ότι υπάρχουν προβλήματα στη «σχέση» τους πολύ πριν βγει στο προσκήνιο ο Κασσελάκης. Όλα αυτά δείχνουν ότι πάλι κινούνται στα ίδια αδιέξοδα…