Η Αριστερά και η «μητέρα όλων των προβλημάτων»

Του Κωνσταντίνου Σχοινά

Οι Γερμανοί θυμήθηκαν ότι έχουν σύνορα και κάπου εδώ αξίζει να θυμηθούμε κι εμείς τα εξής:

– Η αθρόα μετανάστευση ήταν το μόνο φαινόμενο που ποτέ η Αριστερά (και η αριστερίζουσα Κεντροδεξιά σε μερικές χώρες) δεν το χαρακτήρισε ως πρόβλημα. Υποτίθεται πως οι λαθρομετανάστες ήταν μόνο οι δυστυχείς, αποδιοπομπαίοι τράγοι, ώστε, κατηγορώντας τους, να αποπροσανατολίζονται οι λαοί από τα πραγματικά τους προβλήματα. Έχει διπλή αξία ότι το κόμμα AfD βγαίνει και μιλάει για τη μετανάστευση ως «μητέρα όλων των προβλημάτων».

– Ο Πέτρος Κωνσταντίνου και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ του μέχρι σήμερα πιο πολύ… συνέπλεε με τις απόψεις των Γερμανών, που, όπου στέκονταν κι όπου βρίσκονταν, επέκριναν σκληρά την Ελλάδα για τα pushbacks και τους πνιγμούς «προσφύγων» στο Αιγαίο. Τις κατηγορίες αυτές τις απέκρουαν σταθερά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του και, ναι, πιστεύουμε όλοι ότι αυτή είναι η μόνη, ακέραιη, ολάκερη αλήθεια που έχουν ξεστομίσει τα τελευταία χρόνια.

Νέες προκλήσεις για την εγχώρια επαναστατική Αριστερά, που, αφού δεν μπόρεσε να ανατρέψει την ευκολότερα προσβάσιμη κυβέρνηση Μητσοτάκη, τώρα πρέπει να στραφεί εναντίον εκείνης του Σολτς, η οποία πιο εμφατικά από οποιαδήποτε άλλη προδίδει την ιδέα της πανανθρώπινης αλληλεγγύης. Αναμένουμε τα πλάνα από την προσπάθειά τους να διασχίσουν τα γερμανoαυστριακά σύνορα.

– Στις 3 Σεπτεμβρίου άκουγα σε ραδιοφωνικό σταθμό της συμπρωτεύουσας την άποψη ότι το AfD σαρώνει στις περιοχές της ανατολικής Γερμανίας «λόγω της φτώχειας και της ελλιπούς εκπαίδευσης» που εντοπίζονται εκεί. Βαθύτατα προβληματισμένοι οι δύο παρουσιαστές δεν παρέλειψαν να αφιερώσουν στο κοινό τους ένα τραγούδι των αδερφών Κατσιμίχα, από αυτά που ειδικεύονται στο να σου δημιουργούν την αίσθηση πως κάθεσαι οκλαδόν στα χώματα σε ένα φθινοπωρινό φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Όταν έφθασαν να σχολιάσουν τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ, το μενού παραδόξως δεν περιείχε κανέναν προβληματισμό για την πορεία της Ελλάδας. Αλλά μόνο τη γνωστή, τετριμμένη πλακίτσα για τα «ωραία χρόνια» της πράσινης φρουράς και τις συνηθισμένες στα social media ατάκες του στιλ «με ΠΑΣΟΚ δεν πήγαινες για service, απλά άλλαζες αμάξι».

Σαφέστατη ένδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίστηκε ποτέ από απαίδευτους πένητες όπως το AfD, παρά μόνο από αριστοκρατικές φύσεις με λεπτό χιούμορ…

– Αν ανοίξετε κάποια ακαδημαϊκής προέλευσης κείμενα σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, θα πέσετε ουκ ολίγες φορές πάνω στην έννοια «ασφαλειοποίηση (αγγλικά: securitisation) των συνόρων/της μετανάστευσης». Χονδρικά, δηλαδή, ότι χρησιμοποιούμε τα σύνορα για να ελέγξουμε τη μετανάστευση ή/και να αισθανθούμε ότι ενισχύουμε την ασφάλειά μας.

Μας λένε τα μεγάλα κεφάλια της διανόησης ότι δεν είχαμε γι’ αυτόν τον σκοπό τα σύνορα, αλλά αποφασίσαμε στην πορεία να… γίνουμε κακοί και τα «ασφαλειοποιήσαμε».

Αυτές τις ανοησίες διαγράφει εν μία νυκτί η γερμανική κυβέρνηση και να δούμε πώς θα ξεμπερδέψουμε οι υπόλοιποι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το καράβι «Ευρώπη» στρίβει δεξιά

Δεξιά, όχι μόνο στα Ελληνικά αλλά και στα Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και άλλες γλώσσες, σημαίνει επίσης ορθά, δίκαια. Το...

Πρώτα η ομάδα, μετά η πατρίδα

Ο Τούρκος προπονητής του ΠΑΟ στο μπάσκετ Εργκίν Αταμάν, σε αγώνα της ομάδας του που διεξήχθη στην Κύπρο, είδε...

Το χρέος της μνήμης

Η 18η Σεπτεμβρίου 1922 ήταν η μέρα που το δράμα του μικρασιατικού Ελληνισμού έγινε γνωστό με τρόπο τραγικό στον...

Πεθαίνει το έθνος μας και κανείς δεν μιλάει

Ο κόσμος το 'χει τούμπανο ότι κινδυνεύουμε με αφανισμό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρυφό καμάρι. Είναι, πλέον, τόσο ταχείς...