Η δυσώδης μπίζνα με τις ανανεώσιμες πηγές

Του Γιώργου Χατζηδημητρίου

Το «κόλπο» με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το πήραν πρέφα πρώτοι οι τραπεζίτες. Μόλις αντιλήφθηκαν ότι το «περιβάλλον» είναι μια επικερδής μπίζνα, επένδυσαν τα λεφτά τους (δηλαδή την αποταμίευση των λαών) στην ανάδειξη του προβλήματος κι ύστερα εμφανίστηκαν μπροστά μας σαν σωτήρες που έχουν τη λύση. Ποια ήταν αυτή; Οι διαβόητες ΑΠΕ…

Γέμισαν ξαφνικά οι εφημερίδες και τα ΜΜΕ με δακρύβρεχτες αναλύσεις τοπικών τραπεζιτών -στην Ελλάδα διέπρεψε στον τομέα ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, μολονότι δεν φημιζόταν ποτέ για τις περιβαλλοντικές ανησυχίες του-, οι οποίοι αυτοβούλως ανέλαβαν ρόλο σταυροφόρου για τη σωτηρία του πλανήτη!

Στους διαδρόμους των Βρυξελλών όλοι γνώριζαν ότι οι Κοινοτικές Οδηγίες συντάχθηκαν στον πανίσχυρο Σύνδεσμο Γερμανικών Βιομηχανιών, όπου, εξαιτίας της κυριαρχίας των Κινέζων στα φωτοβολταϊκά, ρόλο ατμομηχανής διαδραματίζει η παραγωγή ανεμογεννητριών, όπως αυτές που υψώνονται σαν πένθιμοι σταυροί στα κατακα(η)μένα ελληνικά βουνά…

Χωρίς να βάλουν φράγκο από την τσέπη τους, όπως παρατηρεί ο Στέφανος Πράσσος (πρώην περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της «Αριστερής Συμπόρευσης για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία»), οι εθνικοί τζαμπατζήδες των ΑΠΕ έκοψαν ή επωφελήθηκαν από τις πυρκαγιές χιλιάδων στρεμμάτων δάσους για να ανοιχτούν δρόμοι σε απάτητα μέρη και να εγκατασταθούν χιλιάδες ανεμογεννήτριες, ξεχέρσωσαν τη βλάστηση, στέρησαν χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων από τους κτηνοτρόφους, αφαίρεσαν χιλιάδες στρέμματα γόνιμης γης από την αγροτική παραγωγή, έδιωξαν τους μελισσοκόμους, έδιωξαν τα άγρια ζώα από τα βουνά και τα έστειλαν στα χωριά και στις πόλεις, για να ανακαλύψουν τώρα ότι δημιούργησαν μια «φούσκα» που πρέπει να σπάσει!

Όλη η επιχείρηση, όπως συμβαίνει συνήθως στην Ελλάδα, στήθηκε χωρίς σχέδιο, σχεδόν πειρατικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα χωρίς δίκτυα και εξαγωγές βρίσκεται 2η στον κόσμο στη διείσδυση των φωτοβολταϊκών και 7η στον κόσμο στην αξιοποίηση ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

Αν υλοποιηθούν όλα τα έργα ΑΠΕ που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα, το 2030 θα έχουμε πάνω από 72 GW εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ, ενώ το Εθνικό Σχέδιο προβλέπει 50,4 GW το 2050!

Το αποτέλεσμα; Παράγεται τόσο ρεύμα που το πετάμε γιατί δεν έχουμε τι να το κάνουμε. Μέσα στο 2023 «πετάχτηκαν στα σκουπίδια» 228.500 «πράσινες μεγαβατώρες», ενώ μόνο στο πρώτο τετράμηνο του 2024 πήγαν στα αζήτητα 308.000 ΜW/h. Οι διαχειριστές, λέει ο Στ. Πράσσος, υπολογίζουν ότι το 2030 θα «πετιούνται στα σκουπίδια» περίπου 20.000.000 πράσινες μεγαβατώρες (20 TW/h) επειδή ούτε να τις αξιοποιήσουμε μπορούμε ούτε να τις εξάγουμε κι ας λέει όσα ψέματα θέλει ο στρεψοδίκης Κ. Μητσοτάκης, που έκλεισε πριν την ώρα τους τα λιγνιτωρυχεία για χατίρι των Γερμανών.

Δεν έχουμε σωτηρία. Γιατί κάθε φορά που τοπικές κοινωνίες ξεσηκώνονται στα κυβερνητικά σχέδια βάναυσης αλλοίωσης του τόπου τους για εγκατάσταση και νέων ανεμογεννητριών πηγαίνουν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και τους χτυπάνε συγκαταβατικά στην πλάτη λέγοντας «έχετε δίκιο, θα έπρεπε να είσαστε κι εσείς στο κόλπο».

  1. Όταν στην χώρα μας θα λέμε το νερό νεράκι τότε όχι απλώς αργά, η τέλεια καταστροφή.
    Ο υδροφόρος ορίζοντας βαθαίνει από χρόνο σε χρόνο.
    Η ξηρασία γίνεται όλο και περισσότερο έντονη, παρατεταμένη σχεδόν όλο το χρόνο.
    Τα χιόνια δεν έρχονται όπως τις παλαιότερες άλλες εποχές.
    Οι βουνοκορυφές δεν ασπρίζουν, απλά φυτρώνουν ανεμογεννήτριες.
    Οι βροχοπτώσεις αραιώνουν χρόνο με το χρόνο.
    Πηγές με τρεχούμενο νερό, ρυάκια με τρεχούμενο νερό όλο το χρόνο στέρεψαν στο σήμερα.
    Χωριά με πηγές και τεράστια πλατάνια άλλοτε, στο σήμερα υδρεύονται με υδροφόρες, το νερό με το δελτίο.
    Αντιθέτως διαφήμιση και όλα για όλα ανεμογεννήτριες, ηλιακά πάνελ και συγκροτήματα ξενοδοχείων με πληθώρα από πισίνες.
    Άνθρωποι γεννημένοι και μεγαλωμένοι μέσα στις πόλεις κλουβιά, ουδεμία επαφή με την φύση, με τα μηνύματα που μας στέλνει ότι βαδίζουμε λάθος δρόμο, δεν αντιλαμβάνονται αυτό που θα επακολουθήσει στο αύριο και εξακολουθούν να καταστρέφουν το περιβάλλον με χορήγηση αδειών για έργα που συντελούν στην ξηρασία, αποτρέπουν την βροχή και παρατείνουν την ηλιοφάνεια το καταχείμωνο.
    Όταν έρχονται οι ισχυρές βροχοπτώσεις οι τόνοι νερού δεν αποθηκεύονται κατάλληλα για την εποχή της ξηρασίας, χάνονται σε χειμάρρους που προκαλούν πλημμύρες και καταστροφές στο πέρασμά τους.
    Επιπλέον οι πληθώρα από φωτιές που κατακαίγεται χλωρίδα-πανίδα-δάση- πράσινη βλάστηση.
    Όταν ξυπνήσουμε μέσα από την αναμενόμενη ολική καταστροφή που έρχονται τα μηνύματα, αλλά αδιαφορούμε, τότε θα είναι πολύ αργά.
    Τότε θα ξεσπάσει μια άλλης μορφής βία, αυτή της περιφρούρησης για λίγο νερό με το δελτίο.
    Ούτε ο γιαλός στραβά πηγαίνει, ούτε στραβά αρμενίζουμε. Γαλουχηθήκαμε σε αρρωστημένο μοντέλο ανάπτυξης, ξεχάσαμε ότι μας προσφέρει και μας θρέφει η γη και το περιβάλλον ορίζοντας.
    Αυτό το κόστος ούτε το λογαριάζουμε, ούτε καν αναφορά για τυχόν μέτρα πρόβλεψης.
    Ουδέποτε οι άνθρωποι σε παλαιότερες εποχές επέβαλλαν τόση βαρβαρότητα επάνω στη γη στο φυσικό περιβάλλον.
    Με δεδομένο ότι έχουμε αυξηθεί πληθυσμιακά αριθμός ανθρώπων, επομένως έχουν αυξηθεί και οι ανάγκες προς επιβίωση, αυτό που μόνο προλαμβάνει τα χειρότερα, αποτελεί σκοπό, λέγεται πρόβλεψη – πρόληψη και αυστηρή κανόνες εφαρμογής.
    Με την απόλυτη σιωπή, να μην ακούγεται το πρόβλημα έλλειψη νερού, να μην γίνονται έργα προς αντιμετώπιση της ξηρασίας δεν αποφεύγεται πως μας περιμένει μεγάλη συμφορά.
    Μην θέλετε να έρθουμε στα άκρα να σχηματίζονται ομάδες κομάντος και να ξηλώνουν τις ανεμογεννήτριες όταν θα έχουμε έρθει στο ακραίο σημείο ανοχής και ολικής καταστροφής.
    Πρωτοπόρος η χώρα μας σε προχειρότητα, ανευθυνότητα, εύκολο κέρδος-κονόμα- αδιαφορία – παραβατικότητα.
    Αυτό δεν αλλάζει από μόνο του. Επιβάλλονται αυστηρές ρήτρες προς κάθε υπεύθυνο που υπογράφει και συντελεί στην καταστροφή.
    Επιβάλλεται αυστηρή νομοθεσία με προϋποθέσεις που αποβλέπουν σε χρονοδιάγραμμα ετών και όχι σε ένα δύο χρόνια και παραγράφονται οι ευθύνες.
    Το περιβάλλον ούτε αντιλαμβάνεται από νομοθεσία, ούτε καταλαβαίνει από παραβατικότητα.
    Όταν ξεπεράσει τις αντοχές του ξεσπάει η ολική μη ανατρέψιμη νεκρή παροχή όλον όσων μας προσφέρει για την ζωή μας.

  2. Καίνε τα δάση για να καταστρέψουν το περιβάλλον και μετά δήθεν προσπαθούν να το σώσουν όχι με αναδάσωση αλλά με ανεμόμυλους. Μιλάμε για σατανικό σχέδιο καταστροφής της ανθρωπότητας και πλουτισμού των ιδίων. Το λένε ευθέως, πρέπει να μειωθούμε εμείς, δεν μας έχουν ανάγκη, θα έχουν ρομπότ για τις δουλειές τους. Κούνια που τους κούναγε…

  3. Χρυσές μπίζνες, εξασφαλισμένη απόδοση των δανείων τους στις ΑΠΕ, εισπράττουν πρώτοι αυτοί και ακολουθούν οι ολιγάρχες.
    Οι ΑΠΕ απορροφούν και τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, ενώ δεν μένει τίποτα για τον πρωτογενή τομέα καθώς τον υποκλάδο τροφίμων, όποτε να η ακρίβεια και η πείνα.
    Όποιος θέλει μπορεί να δει στο διαδίκτυο τις αποφάσεις ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων του υπουργείου ανάπτυξης, εκεί πάνω από το 90% αφορούν επενδύσεις ΑΠΕ.
    Να σκεφτείτε πως κλείσαμε τους λιγνίτες για αυτή την κατάσταση, ζόφος πατριώτες.

  4. Νομίζω πάντως ότι για να κόπτονται τα πετσωμένα ΜΜΕ φέτος για το νερό, ετοιμάζονται να το βάλουν και αυτό στο χρηματιστήριο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο επιχειρηματίας που αλλάζει τον κόσμο

Για τους υποστηρικτές του είναι ο Μεσσίας. Για τους επικριτές του είναι ο εκκεντρικός μεγιστάνας που συμπεριφέρεται σαν να...

Φιλοδώρημα από τον Νίγηρα!

Η μεγαλοσύνη και η ηθική ανωτερότητα των ημιθεϊκών μορφών που κυβερνούν με στιβαρό (ξεζουμίζει γρανίτη με μια σφιξιά) χέρι...

Ευρώπη πρωτοπόρος και όχι ουραγός

Πριν από λίγες ημέρες όλη η ανθρωπότητα ένιωσε δέος, όταν η SpaceX, εταιρία Διαστημικής του Ίλον Μασκ, κατάφερε το...

Επιδοτήσεις και δάνεια με «υποθήκη» τη νέα γενιά

«Τα γέλια θα βγουν ξινά» λέει ο θυμόσοφος λαός όταν αναφέρεται σε γεγονότα τα οποία από τη χαρά μπορεί...