Χάρτινα καλαμάκια εναντίον καύσωνα

Οι εντολές του «τσιτάχ» του Μεγάρου Μαξίμου είναι οι μόνες που μπορούν να μας σώσουν από την κλιματική αλλαγή

Του Παναγιώτη Λιάκου

Κι ενώ περιμέναμε άπαντες εφοδιασμένοι με παγοκολόνες, αναψυκτικά, υπομονή και έχοντας πιάσει και δεύτερη και τρίτη δουλειά για να πληρώνουμε το ηλεκτρικό ρεύμα που καίνε τα αρκουδίσια (το air condition στον πληθυντικό μιας πολύ πιο ελευθεριάζουσας, λαϊκότατης νεοελληνικής), ο καύσωνας ήταν ολίγον τι φλώρικος.

Πάνω που είχες τη διαβεβαίωση των ειδικών ότι θα σε γραπώσει από τον σβέρκο και θα σε τηγανίσει σαν αφρόψαρο στο χιλιοχρησιμοποιημένο καλαμποκέλαιο νησιωτικού ταβερνείου, δεν κάνει -τουλάχιστον για την ώρα- και τόσο αφόρητη ζέστη. Αφού τον περιγράφανε σαν… πρωτοφανή τούτον τον καύσωνα, πώς μπόρεσαν να πέσουν έξω;

Εδώ ακριβώς πρέπει να γίνει μια απαραίτητη διευκρίνιση: Όλοι οι καύσωνες είναι πρωτοφανείς, εκτός από τους αληθινά πρωτοφανείς, εκείνους που βιώνουν όσοι είναι ασθενείς ή υπερήλικες και δεν βαστάνε πια, όσοι δουλεύουν στην οικοδομή, σε σουβλατζίδικα, στην ύπαιθρο, που τους λούζει το λιοπύρι, οι οδηγοί και οι ναυτικοί, οι οποίοι καταλαβαίνουν «τι εστί βερίκοκο» στις μηχανές των πλοίων, που βρίσκονται αρόδου στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Πολλοί εξ ημών των υπολοίπων γκρινιάζουμε για τις πρωτοφανείς συνθήκες πίνοντας δυνατό φρέντο, με το ερ κοντίσιον στο τέρμα να δημιουργεί περιβάλλον Γροιλανδίας.

Ακόμα έναν πρωτοφανή καύσωνα, που κράτησε λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα, συναντάμε στα μέσα Ιουλίου του 1973.

Στις 19 Ιουλίου η εφημερίδα «Μακεδονία» ανέφερε στο πρωτοσέλιδό της: «Πρωτοφανής καύσων πλήττει την Βόρειον Ελλάδα, Θεσσαλίαν και Ήπειρον, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να ανέλθη εις υψηλά επίπεδα. Εις την Λάρισαν το θερμόμετρον έφθασε τους 44 βαθμούς και εις τα Ιωάννινα τους 41, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι η θερμοκρασία θα κυμανθή εις τα αυτά επίπεδα».

Γι’ αυτό, για να μην ξαναζήσουμε πρωτοφανείς καύσωνες, ας μαζευτούμε όλοι εμείς για να ακολουθήσετε όλοι εσείς τη συνταγή του Κούλεως, η οποία επιβάλλει χάρτινα καλαμάκια παντού: στον φραπέ, στο αναψυκτικό (κι ας λιώνει στο δευτερόλεπτο), στην μπίρα, στο τσίπουρο, στο παγωτό, στην μπριζόλα, στο εκκαθαριστικό της Εφορίας και στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Στην υγειά μας!

  1. Κρατεί καλά η προπαγάνδα, χρειαζόμαστε εξωτερικό εχθρό για συσπείρωση γύρω από τον ηγεμόνα.
    Η μακροχρόνια και φυσική μεταβολή του κλίματος γίνεται πλέον εχθρός του λαού, μόνη μας ελπίδα ο ηγέτης.
    Έτσι θεραπεύονται τα λάθη της εξουσίας, ενώ η ζωή μας αποκτά νόημα και σκοπό.
    Χάφτει ο κοσμάκης το αφήγημα και αποδέχεται να υποφέρει με τη θέληση του, άλλωστε το 95% των πληρωμένων ΜΜΕ αυτό του ζητούν να κάνει.
    Τελικά, μας έκαναν να πιστεύουμε ως θεότητες τον Ήλιο, τα ποτάμια, τη βροχή, τον αέρα και τις κυβερνητικές κοτσάνες.
    Ημιμαθείς και φοβισμένοι σκύβουμε το κεφάλι και χάνουμε καθημερινά ευημερία και ελευθερίες.
    Φοβόμαστε μην έλθουν οι Ρώσοι, δεν βλέπουνε όμως την αφαίμαξη των τραπεζών, των πολυεθνικών, των ολιγαρχών και δεν φέρνουμε στο νου μας πως ιστορικά μόνο τα δυτικά κράτη πήγαν να σκλαβώσουν την Ρωσία, ποτέ δεν έγινε το αντίθετο.
    Όσο μεγαλύτερο το ψέμα, τόσο ευκολότερα γίνεται πιστευτό.
    Το ζήσαμε με τον Covid, στην λεγόμενη κλιματική αλλαγή, στον πόλεμο με τη Ρωσία και στην μεγάλη επανεκκίνηση της παγκοσμιοποίησης.
    Δυστυχώς, όσο τους αφήνουμε, χειροτερεύει η ζωή μας και χάνεται το μέλλον των παιδιών μας.

  2. Υπάρχει κλιματική αλλαγή; Ναι σίγουρα. Όχι, ωστόσο στο βαθμό που το παρουσιάζουν τα global mass media. Εάν θέλετε να ανοίξουν τα ματάκια σας για το ποιο λόγο γίνεται όλη αυτή η μανούρα με το climate change, climate crisis, climate collapse, etc., etc., etc., παρακαλουθήστε το υποβαθμισμένο (για ευνόητους λόγους) mini TV-series EXTRAPOLATIONS όπου και στο τελευταίο επεισόδιο φαίνεται πια για ποιο λόγο κάποιοι προσπαθούν – ανεπιτυχώς – να δημιουργήσουν ένα global PSYOP.

  3. Καλά, δεν είμαστε και όλοι εισοδηματίες ή κυριακίστας βέβαια να καίμε τα κλιματιστικά όλη τη μέρα.
    Το κέντρο είναι πλέον αφόρητο είτε με καύσωνα φλώρο είτε με καύσωνα ματσό

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Στον αέρα η ασφάλεια του μετρό Θεσσαλονίκης

Τα Τέμπη δεν δίδαξαν κανέναν στο Μαξίμου. Όπως και τότε, παραμονές του εγκλήματος, όταν ο πρωθυπουργός ετοιμαζόταν να ανηφορίσει...

Μακεδονικός Αγώνας, Παύλος Μελάς και ΚΚΕ

Συμπληρώνονται φέτος 120 χρόνια από την έναρξη του ενόπλου Μακεδονικού Αγώνα εναντίον των Τούρκων και των Βουλγάρων. Ένα κορυφαίο...

Τσουνάμι παραιτήσεων στο Ναυτικό προκαλεί ανησυχία

Εξαιρετικά ανησυχητικά στοιχεία -ειδικά σε αυτή την κρίσιμη, σχετικά με την αμυντική ετοιμότητα και θωράκιση της χώρας, συγκυρία- για...

«Η Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η ηγεσία, τα γεγονότα, η ιστοριογραφία»...

Το ιδεολογικού τύπου ιστοριογραφικό σχήμα, το οποίο εκλαμβάνει τον Αγώνα του 1821 ως εξωγενές φαινόμενο, συνδέοντας την τάξη των...