Του Δημήτρη Γαρούφα*
Λόγω επαγγέλματος, καθημερινά έρχομαι σε επαφή και συζητώ με ανθρώπους από κάθε κοινωνική τάξη κι έτσι μπορώ να έχω μια εικόνα του κλίματος που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Αντικειμενικά, υπάρχει κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες, που οφείλεται στη ακρίβεια, στην οικονομική ύφεση, στις εξελίξεις στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων, στο δημογραφικό πρόβλημα κ.ά.
Στο θέμα των ελληνοτουρκικών διαφορών, παρά το γεγονός ότι γενικά οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης χαρακτηρίζονται μάλλον θετικές, με κάποιες λανθασμένες ενέργειές της δημιουργείται η υποψία ότι αποκρύπτεται η αλήθεια από τους πολίτες κι ότι μέσω διαπραγματεύσεων θα οδηγηθούμε σε παραχωρήσεις.
Σε ό,τι αφορά το δημογραφικό πρόβλημα, κάποιες παλιότερες δηλώσεις, ότι θα επιδιωχθεί η ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία των μεταναστών, προκαλούν ανησυχία στην κοινή γνώμη. Είναι αληθές ότι η χώρα μας ενσωμάτωσε επιτυχώς εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά αυτό επετεύχθη λόγω του ότι μέρος αυτών ήταν χριστιανοί, ενώ και οι άλλοι, λόγω της αθεΐας που είχε επιβάλει το καθεστώς Χότζα, ήταν αδιάφοροι στο θέμα της θρησκείας.
Οι μετανάστες, όμως, από μεσανατολικές χώρες είναι συνήθως φανατικοί μουσουλμάνοι και προέρχονται από χώρες με εντελώς διαφορετικά πολιτιστικά στοιχεία, και τυχόν επιδίωξη ενσωμάτωσης στην ελληνική κοινωνία θα έχει μάλλον ως αποτέλεσμα ύπαρξη σε μόνιμη βάση νησίδων με φανατικούς ισλαμιστές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Πέρα από όλα αυτά, δυστυχώς, στη χώρα μας, με ευθύνη και των ΜΜΕ, παρατηρείται ελλιπής ενημέρωση των πολιτών σε όλα τα θέματα. Λείπει εμφανώς η ερευνητική δημοσιογραφία και έτσι εξαφανίζονται από την επικαιρότητα θέματα που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να αποτελούν αντικείμενο έρευνας.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι η χώρα μας υπέγραψε μια κακή συμφωνία με τα Σκόπια, που σε κάθε περίπτωση όμως επιβάλλει και κάποιες υποχρεώσεις στη γειτονική χώρα. Κανένα μέσο ενημέρωσης, όμως, δεν έκανε κάποια έρευνα να παρακολουθήσει την πορεία της υλοποίησης των δεσμεύσεων από τη γειτονική χώρα κι έτσι κανείς στη χώρα μας, π.χ., δεν ξέρει τι είδους βιβλία μοιράζονται στα σχολεία των Σκοπίων, αν συμμορφώθηκαν και πόσο με τις υποχρεώσεις που επιβάλλει σε αυτούς η σε κάθε περίπτωση επωφελής συμφωνία γι’ αυτούς, κι αν δεν συμμορφώθηκαν, τι έχει κάνει γι’ αυτό η χώρα μας.
Κανένα ΜΜΕ δεν ασχολήθηκε, επίσης, με τη σχεδόν υποχρεωτική (με εντολή των δανειστών) εκποίηση των θυγατρικών επιχειρήσεων των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια, από πού περιήλθαν αυτές και με τον επεκτατισμό της Τουρκίας στα Βαλκάνια, με κινήσεις της που μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσουν πρόβλημα στη χώρα μας.
Αναντίρρητα, το κλίμα πρέπει να αλλάξει για να υπάρχει μέλλον για τη χώρα. Η κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος γενικότερα οφείλουν να δώσουν την ελπίδα στον πολίτη ότι θα έλθουν καλύτερες μέρες, ότι θα ξεφύγουμε από την οικονομική ύφεση, ότι δεν διαπραγματευόμαστε με την Τουρκία την εθνική μας ανεξαρτησία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Αλλά, για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται να λέγεται ολόκληρη η αλήθεια στους πολίτες. Χρειάζεται ταυτότητα λόγων και έργων και υπευθυνότητα, και από την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, και με τα ΜΜΕ να λειτουργούν με γνώμονα την πλήρη και αντικειμενική πληροφόρηση του Έλληνα πολίτη. Μόνο έτσι μπορεί να έχουμε ενεργούς πολίτες που δεν θα γίνονται θύματα «συνωμοσιολόγων» και δεν θα καταφεύγουν σε ξένα ΜΜΕ για ενημέρωσή τους, μόνο έτσι θα μπορέσουν οι ιθύνοντες να προβάλουν όραμα αναγέννησης για τη χώρα που να συνεγείρει τους πολίτες, όραμα ανάτασης του Ελληνισμού που πρέπει να στηρίζεται και σε εθνική στρατηγική, την οποία όλοι θα υπηρετούν.
*Δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
1.500.000 υπογραφές για δημοψήφισμα άρσης ασυλίας πολιτικών. Όλα τα άλλα είναι φούμαρα που απλά επαναλαμβάνουν τη μέρα της μαρμότας…
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΤΑΣΗ, ΑΥΤΗ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΓΚΑΛΥΨΕΙΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΩΡΑ.
“κακή συμφωνία” η προδοτική συμφωνία των λιμνών, κ. Γαρούφα? Μ’ αυτά κοιμίζετε τον Έλληνα…