Μάταιη η αντίσταση απέναντι στη νέα τεχνολογία

Του Γιώργου Χατζηδημητρίου

Κρίνοντας από μερικά σημάδια των τελευταίων ημερών, συμπεραίνει κανείς ότι αυτός ο χυδαίος καπιταλισμός των μερισμάτων έχει περάσει πλέον σε ανώτερο στάδιο περιφρόνησης του ανθρώπινου είδους.

Οι εκπρόσωποί του μας κάνουν πλάκα. Έχουν φτάσει πλέον σε τέτοιο επίπεδο αναίδειας και κυνισμού, ώστε βλέπουν τα ανθρώπινα σαν ένα παιχνίδι με σπάγκους. Η πρόσφατη Eurovision ήταν ένα χτυπητό παράδειγμα. Υπάρχει στη βιολογία φύλο που να λέγεται «Το»; Και τι, διάολο, είναι αυτό; Πόσο απλησίαστος αισθάνεται αυτός ο κλειστός κύκλος των δισεκατομμυριούχων που κρατά στα χέρια του τον πλούτο όλου του πλανήτη ώστε να μην καταδέχεται να αναγνωρίσει την Ύβρι που διαπράττει; Τι θα τα κάνουν τόσα λεφτά; Και γιατί οι πολιτικοί υπάλληλοι των τραπεζών, από την εποχή που ο Κλίντον τις έβαλε στο παιχνίδι του ελέγχου των παγκόσμιων αγορών, δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι ώρα να επιβάλουν κανόνες και περιορισμούς; Πότε θ’ αρχίσουν να πληρώνουν φόρους; Όσοι αμφισβητούν τη θλιβερή κυριαρχία τους βαφτίζονται από τη συντεταγμένη «δημοσιογραφία» λαϊκιστές. Και η επίμονη προσπάθεια να επιβληθεί μια εργαστηριακή πραγματικότητα κάθε είδους δικαιωματιστών, από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα μέχρι κάθε είδους ολιγάριθμες ομάδες, έχει στόχο.

Αυτός δεν είναι άλλος από τον κατακερματισμό και τη διάσπαση των λαών σε μικρές ασυνάρτητες ομάδες που δεν μπορούν να ενταχθούν και να υπηρετήσουν συλλογικούς στόχους, έξω από το λιγοστό τους συμφέρον. Μπορούν όλοι αυτοί να δίνουν ακόμα και τη ζωή τους σε μικρές άδοξες μάχες, αλλά αντιμετωπίζουν με απέχθεια τις προσκλήσεις για κάτι που να τους βγάζει έξω από τον ασφαλή τους μικρόκοσμο.

Οι σκέψεις αυτές δεν είναι θεωρητικές. Διαπιστώσεις κάνουμε. Όπως αυτές που γεννά η διαφήμιση του iPad Prο, όπου βλέπουμε μια απειλητική πρέσα να κατεβαίνει με μουσική υπόκρουση που εντείνει την αγωνία και να συνθλίβει χωρίς να δείχνει έλεος ένα πιάνο, μια υδρόγειο, έναν μετρονόμο, μια κιθάρα, μια προτομή, χρώματα, τετράδια, ένα πικάπ, φωτογραφικές μηχανές, ακόμα και παιχνίδια, βγάζοντάς τους τα μάτια με πιεστική βία έξω! Μοναδικός επιζών αυτού του μακελειού, το νέο κινητό iPad Prο…

Η Apple που λάνσαρε τη διαφήμιση ζήτησε συγγνώμη και υποσχέθηκε μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε να την αποσύρει. Ωστόσο, ο συμβολισμός δεν σβήνεται εύκολα. Γιατί είναι προάγγελος μιας εποχής όπου μας διαμηνύεται ότι είναι μάταιη η αντίσταση απέναντι στην ολέθρια επέλαση της νέας τεχνολογίας. Μέσα σε όσα επίφοβα δυναστεύουν τη ζωή μας προστέθηκε και αυτή η σαρωτική απειλή. Λες και μας λείπανε τα βάσανα…

  1. – Λίγο ‘περίεργο’ το άρθρο στην προσπάθεια να υποστήριξει αρχές και αξίες…
    – “Ο χυδαίος ‘καπιταλισμός των μερισμάτων’ έχει περάσει σε ανώτερο επίπεδο περιφρόνησης του ανθρώπου”. Δηλαδή … αυτό το κάνει μόνο ο καπιταλισμός των μερισμάτων και όχι ο … απλός καπιταλισμός;;;!!!
    – “Η πρόσφατη Eurovision ήταν ένα χτυπητό παράδειγμα.Υπάρχει στη βιολογία φύλο που να λέγεται «Το»; “. Μα … όλες οι Eurovision τα τελευταία 10+ χρόνια έχουν ξεφύγει. Πάνε οι εποχές που ο Πασχάλης και οι άλλοι τραγουδούσαν το ‘Μάθημα σολφέζ”. Τώρα βγαίνουν και αναδεικνύονται μόνο σούργελα. Επίσης, το ‘Το’ δεν είναι νέο. Μας το εδίδαξεν εν Ελλάδι το Jason – Αντιγόνη πριν αρκετά χρόνια. (απορία: Πως και δεν τοποθέτησε το συγκεκριμενο ‘Το’ ο president Stefanos στα ψηφοδέλτια;)
    – Στη συνέχεια ακολουθεί ένα μπέρδεμα της ασυδοσίας των τραπεζών με την εργαστηριακή επιβολή (τι είναι αυτό;) των απόψεων των κάθε είδους δικαιωματιστών.
    -Μετά ακολουθεί η αντιαισθητική διαφήμιση της Apple που συνθλίβει μετρονόμους, κιθάρες, πικάπ, φωτ. μηχανές κτλ στην προσπάθεια να καταδείξει ότι δε χρειάζονται όλα αυτά, μια και τα αντικαθιστά ένα iPad Pro. Παρεπιπτόντως, το iPad Pro είναι τάμπλετ και όχι κινητό.
    Καταλήγοντας, αγαπητέ αρθρογράφε, μην τα δραματοποιούμε περισσότερο από όσο πρέπει. Όλα αυτά γίνονταν και πριν και δεν πρέπει να μας τρομοκρατούν. Ας προσπαθεί ο καθένας στον μικρόκοσμό του να χρησιμοποιεί υγιή πρότυπα και να μην επηρεάζεται από ‘αξίες’ που δεν είναι αξίες αλλά μόδες παρακμής…

  2. Θα πρότεινα το κάτωθι άρθρο σχετικά με τις συνέπειες της σύγχρονης τεχνολογίας στις κοινωνίες, όλα τα άλλα νομίζω είναι θόρυβος για να αποφεύγονται οι σημαντικές αγωνίες της εποχής μας.
    https://www.collapse2050.com/human-life-soon-worth-0/

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

… Ο λαός ας πεινάσει

Είναι εξόχως ενδιαφέρουσα η συζήτηση που διεξάγεται αυτές τις ημέρες για το εύρος των παροχών που θα ανακοινώσει ο...

Σε αναμονή για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ΜμΕ

Η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα περιμένει με αγωνία την 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που ανοίγει τις πύλες της σε λίγες...

Ράπισμα της Eurostat στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη!

Ακόμα μία αρνητική πρωτιά καταγράφει η χώρα μας και μάλιστα με στοιχεία της ίδιας της Κομισιόν, τα οποία δεν...

Σκάει η φούσκα της… στιβαρής οικονομίας!

Έτοιμη να σκάσει είναι η φούσκα του success story της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σκοπεύει να κάνει...