Οι παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, η «πονηρή» ένταξη στο ΝΑΤΟ, το Μαξίμου που κλείνει τα μάτια και η υπόσχεση που αθέτησε ο Μητσοτάκης
Του Μανώλη Κοττάκη
Οι στροφές της Ιστορίας κρύβουν πάντοτε εκπλήξεις. Μέχρι αυτή τη στιγμή που «μιλάμε» πολιτικό κόστος για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών πληρώνει μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ. Βαριά γεγονότα που να πλήττουν τη Ν.Δ., η οποία υπέβαλε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της Αριστεράς τον Ιούλιο του 2018 και αρνήθηκε να την κυρώσει με τις ψήφους των βουλευτών της τον Ιανουάριο του 2019, δεν έχουν καταγραφεί. Μία μόνο φορά «φλέρταρε» η παράταξη με την ιστορική ύβρη, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης διερεύνησε την πιθανότητα να κυρώσουν οι βουλευτές της Ν.Δ. τα πρωτόκολλα αμυντικής συνεργασίας με την κυβέρνηση της «Βόρειας Μακεδονίας».
Θα ήταν ο τέλειος εξευτελισμός για την ιστορική παράταξη της Κεντροδεξιάς, ο οποίος ευτυχώς απεφεύχθη χάρη στο διπλό βέτο των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. «Ρίξε την ευθύνη σε εμάς!» είπε ο Καραμανλής στον Μητσοτάκη, σε ένα δείπνο που έγινε στην οικία του πρώτου στον Λυκαβηττό, παρουσία των συζύγων τους Μαρέβας και Νατάσας, με μοναδικό θέμα συζήτησης αυτό, και πρόσθεσε: «Με παππού Μακεδονομάχο και με το “όχι” του Βουκουρεστίου στον απολογισμό της θητείας μου δεν θα μπορούσα ποτέ να πω “ναι” στην κύρωση μιας τέτοιας συμφωνίας».
Ωστόσο μέσα στη διάρκεια αυτής της πενταετίας (2019-2024) παρατηρήθηκε μια γενικότερη απροθυμία των Σκοπιανών να εφαρμόσουν τη συμφωνία. Μετά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ αλλά και τη γενικότερη απροθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συναινέσει στον προσδιορισμό ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών τους διαπραγματεύσεων τα «παράτησαν». Αν τα άρχισαν ποτέ.
– Δεν άλλαξαν ποτέ το αλυτρωτικό περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων τους.
– Είναι λίαν αμφίβολο αν άλλαξαν το Σύνταγμά τους μετά την γκάφα που έκανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στους τελευταίους μήνες της θητείας του στο ΥΠΕΞ, ύστερα από την αποχώρηση Κοτζιά (πρέπει να έχουν κυρωθεί δύο διαφορετικά κείμενα συνταγματικής ονομασίας, ένα με την παλαιά και ένα με την νέα).
– Δεν έπαψαν να εγείρουν, παρά τη συμφωνία, ζήτημα αναγνώρισης «μακεδονικής μειονότητας». Το έκανε ο υπουργός Εξωτερικών τους με δήλωσή του από την κορυφή του Ολύμπου.
– Δεν άλλαξαν το «Μακεδονία» σκέτο και τον «Ήλιο της Βεργίνας». Ούτε στις φανέλες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ούτε στα αγάλματά τους που παραμένουν αγέρωχα στις κεντρικές πλατείες, εκτός από ένα δύο που απομάκρυναν για το θεαθήναι, ούτε στις πινακίδες των αυτοκινήτων τους, ούτε στις μάρκες των κρασιών τους, ούτε καν στην επωνυμία της Εκκλησίας τους. Όλα «μακεδονικά». Και όχι μόνο αυτό.
– Διεκδίκησαν και επέτυχαν με απόφαση του Πρωτοδικείου Φλώρινας, την οποία δεν διεκδίκησε να ανατρέψει με αναίρεση στον Άρειο Πάγο η κυβέρνηση Μητσοτάκη, την αναγνώριση και τη διδασκαλία της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα.
Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά. Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε καταλογογραφημένες 365 παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όλο αυτό το διάστημα, πλην μιας εξαιρέσεως ίσως, η ελληνική κυβέρνηση υπέμεινε απαθώς την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν έκανε διαβήματα, δεν έκανε διακοινώσεις, ειρήνη υμίν. Κατά κάποιους ένιωθε εκτεθειμένη και η ίδια, γιατί δεν είχε κυρώσει τα μνημόνια στρατιωτικής συνεργασίας και γιατί δεν είχε αλλάξει τις επωνυμίες του γειτονικού κράτους στις ταμπέλες των εθνικών οδών. Η ολιγωρία αυτή δεν είχε πολιτικό κόστος έως τώρα. Αν και πρόσφατη δημοσκόπηση του ΕΛΙΑΜΕΠ πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας έδειξε πως σχεδόν το 60% του ελληνικού λαού θεωρεί ότι οι Πρέσπες έβλαψαν τα εθνικά συμφέροντα και έκαναν ζημιά, το Μαξίμου κινείτο σε άλλη γραμμή.
Ο ηγέτης του κόμματος, που είχε υποσχεθεί στους Έλληνες από του βήματος της Βουλής ότι δεν θα αποκαλέσει ποτέ «Βορειομακεδόνα» τον Σκοπιανό ομόλογό του, το έπραξε μέσα στο γραφείο του και είπε και ένα τραγούδι. Παρά ταύτα, μέχρι σήμερα η Ν.Δ. δεν έχει καταβάλει πολιτικό κόστος για την απάθειά της να θέσει προ των ευθυνών τους τους γείτονες για τη μη εφαρμογή των συμπεφωνημένων. Εάν ζούσε ο αείμνηστος εκπαιδευτικός Σπύρος Σφέτας, ο οποίος ως άριστος γνώστης των σερβικών αλλά και της διαλέκτου των Σκοπιανών είχε εντοπίσει σημείο προς σημείο κάθε διαστρέβλωση της Ιστορίας μας στα βιβλία τους, πολλά ίσως θα μπορούσαν να είχαν διορθωθεί. Αλλά δεν πρόλαβε.
Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών των Σκοπίων, στις οποίες η υποψήφια των εθνικιστών του VMRO κέρδισε υπερδιπλάσιες ψήφους του απερχόμενου προέδρου και οι μετρήσεις εν όψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών δείχνουν ότι ο γειτονικός λαός, ύστερα από έξι χρόνια πειθαρχίας στον ξένο παράγοντα, είναι πλέον έτοιμος να κάνει το άλμα και να αμφισβητήσει τη Συμφωνία. Θέλει να καταργήσει το «Βόρεια Μακεδονία» στην πράξη. Επιθυμεί το «Μακεδονία» σκέτο. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική για τη Ν.Δ., διότι θα χρεωθεί τη δεύτερη εθνική ήττα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονικό έθνος» και η ίδια δεν μπόρεσε να αποτρέψει την τελική αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονία» σκέτο επί των ημερών της.
Υποτίθεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών και ο συμβιβασμός στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έγινε. Γιατί, αν δεν το κάναμε, τα Σκόπια θα εντάσσονταν στο ΝΑΤΟ με το όνομα «Μακεδονία» σκέτο. Έτσι δεν μας έλεγαν; Και να που, παρά την υπογραφή στους Ψαράδες, το μοιραίο φαίνεται ότι δεν θα αποφευχθεί. Υπάρχει άραγε κανείς λογικός και μάλιστα σε μια εποχή που ΗΠΑ και Ευρώπη κάνουν τα πάντα για να μην πέσουν τα Βαλκάνια στην επιρροή των Ρώσων, που να πιστεύει ότι μια τέτοια πράξη θα τιμωρηθεί με αποβολή των Σκοπίων από το ΝΑΤΟ; Αστείον. Το πολύ πολύ να παγώσουν επ’ αόριστον οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., τις οποίες όμως στη γειτονική χώρα έχουν ξεγραμμένες. Και ας προέβλεπε, υποτίθεται, η συμφωνία μηχανισμό αυτόματης έναρξης των διαπραγματεύσεων, στην υπογραφή της Συμφωνίας στους Ψαράδες ήταν παρούσα και η Μονγκερίνι.
Το σκέτο «Μακεδονία», αν περάσει, δεν θα είναι απλό. Το γνωρίζει κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, ο οποίος στα νιάτα του έπαιζε σε λαϊκές ορχήστρες της περιοχής και σηκωνόταν κι έφευγε κάθε φορά που του ζητούσαν να παίξει με το μπουζούκι του «μακεδονικά» τραγούδια οι ντόπιοι. Το γνωρίζει άριστα βουλευτής της ελληνικής αντιπολίτευσης με σλαβομακεδονική καταγωγή και γνήσια εθνική συνείδηση. Το εκκλησιαστικό και η γλώσσα είναι ο δούρειος ίππος για να ανακινηθεί μειονοτικό ζήτημα στη Μακεδονία, καθώς με το κείμενο της συμφωνίας που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και η Ν.Δ. δεν αμφισβήτησε κυνηγήσαμε, υποτίθεται, τον αλυτρωτισμό μέσα στο έδαφος των Σκοπίων, αλλά τελικώς τον εγκαταστήσαμε μέσα στο έδαφός μας. Του επιτρέψαμε να περάσει τα σύνορα. Αναγνωρίστηκαν ήδη σωματεία διδασκαλίας «μακεδονικής» γλώσσας, σωματεία «Μακεδόνων» και αύριο μεθαύριο θα ζητήσει να ανοίξει παραρτήματα στην Ελλάδα και ο Αρχιεπίσκοπος της «Μακεδονικής Εκκλησίας» Στέφανος, ο οποίος πιέζει με τη βοήθεια παραγόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διεξαγάγει συλλείτουργο με τον μητροπολίτη Φλώρινας επί ελληνικού εδάφους (ο παλαιός μητροπολίτης το απέρριπτε, είμαι βέβαιος ότι το ίδιο πράττει και ο νέος, παρά το γεγονός ότι το Πατριαρχείο διά του Ίμβρου πιέζει διακριτικά, με το επιχείρημα ότι άλλως θα υποκύψει ο Στέφανος στη γοητεία των Ρώσων!).
Οι μηχανισμοί άμυνας που έχει η ελληνική κυβέρνηση για να αποτρέψει τη διπλή ονομασία και τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από τους Σκοπιανούς είναι δυστυχώς ατελέσφοροι. Μπορεί να συμπράξει στο παρασκήνιο με την αντιπολίτευση που θα προκύψει μετά τις εκλογές για να υποστηρίξει μια προσφυγή, με το επιχείρημα ότι καταστρατηγείται το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, αλλά κατ’ ουσίαν μια τέτοια κίνηση θα εξέθετε ανεπανόρθωτα το παλαιό κόμμα του Ζάεφ ότι συνεργάζεται με την Ελλάδα για να «προδώσει» τη «μακεδονική ταυτότητα».
Λυπάμαι καμιά φορά που η Ιστορία επιφυλάσσει πικρά εκδίκηση, αλλά θα χρησιμοποιήσω μια αγαπημένη λέξη της νεοφιλελεύθερης Ν.Δ.: Πλησιάζει η ώρα που η Ν.Δ. θα κληθεί να πληρώσει το κόστος της πενταετούς «ακινησίας» της στο Σκοπιανό. Ακινησίας, ναι. Αν δεν λες τα «όχι» που σου «πρέπουν» στον χρόνο που πρέπει και αφήνεις τα τρένα να περνούν, τα έχει αυτά η ζωή. Πληρώνεις αναδρομικά την ολιγωρία σου και με τόκο.
Δεν χάνονται εκλογές στην Ελλάδα λόγω μακεδονικού, κυπριακού, αιγιακου, θρακικού κτλ και γενικά δεν χάνονται εκλογές λόγω κακής πορείας των εθνικών θεμάτων. Μισθοί και επιδόματα άντε και λίγο ασφάλεια. Μέχρι εκεί είμαστε πλέον.
Άραγε υπάρχει Κυβέρνηση που θα ασχοληθεί σοβαρά με τις παραβιάσεις της συμφωνίας για να ακυρώσει επιτέλους αυτή την ανιστορητη ανθελληνική συμφωνία ;
Εκδίκηση πικρά σε κάτι που η ίδια η ΝΔ έχει αφήσει να προκύψει μερικά χρόνια πριν.
Η ιστορία ότι επιφυλάσσει γράφεται με αλήθειες μετά 50 έως 70 χρόνια. Προσδόκιμο ζωής.
Πενταετής ακινησία το λες αφού η ΝΔ ατάραχη, καθώς η χώρα αντιμετώπισε τόσες συμφορές.
Το Σκοπιανό παραμένει ζήτημα που το προκάλεσαν εξωτερικοί παράγοντες, το χρεώθηκαν οι εσωτερικοί δεδομένοι και υποτελείς, καθόλου ανάστημα.
Θα το λύσουν αφού πρώτα εκλέξουν τον επόμενο δεδομένο πρωθυπουργό για την χώρα φέουδό τους με ορίζοντα πλήρους τετραετούς θητείας..
Για να λες ΟΧΙ, για να πατάς σταθερά στα πόδια σου, πρώτα έχεις δημιουργήσει τέτοιο υπόβαθρο που να σηκώνει όλο το βάρος.
Δεν θα πληρώσει η ΝΔ με τόκο ούτε αναδρομικά, θα πληρώσει ο Ελληνικός λαός με το μαύρο σκοτάδι ενημέρωσης που παρέχεται από τα ΜΜΕ.
Όταν θα τα έχουμε παραδώσει όλα ως χώρα, τότε μέσα από το μηδέν ίσως προκύψει αφύπνιση.
Και τότε ίσως πορευτούμε με άλλους παράδρομους στις πολιτικές ικανότητες και επιδόσεις μας
ως χώρα, που ναι μεν αναδύονται, αλλά δεν θέλουμε να μιλήσουμε, έτσι ώστε να προσαρμοστούμε να πορευτούμε να έχουμε διάρκεια.
Βοήθειά μας…….
Υ.Γ. Ποιος θα χρεωθεί και πως, …Βούτσιτς: “Ντροπή σου Ντόρα για το Κόσοβο” 18.04.2024 ….– στο θέμα
Σερβία-Μετόχια?
Μήπως η Βάρεια-Μακεδονία, άλλως Σκόπια, άλλως συμφωνία των Πρεσπών απέχει μίλια μακριά την
άλλοτε ποτέ Γιουγκοσλαβία ότι σήμερα έχει απομείνει ως Σερβία?
Εάν ακυρώσουν αυτοί τη συμφωνία δεν χρειάζεται να την ακυρώσουμε εμείς.Θα είναι ακυρωμένη.
Φυσικά από το ΝΑΤΟ δεν θα τους διώξουν.Απλά θα γίνει αυτό που ζητούσαν τόσα χρόνια όλοι οι “πατριώτες” : αυτοί θα ονομάζονται Μακεδονία σκέτο και εμείς θα τους λέμε Σκόπια.
Τι άλλο ακριβώς θέλετε;εν τέλει για να υποχρεώσεις ένα άλλο κράτος να αλλάξει το όνομά του πρέπει να εισβάλεις και να κάνεις κατοχή και αυτό ήταν το πρόβλημα σε αυτή την ιστορία από την αρχή.
Ραφαλ, θόλοι, μπελαρά, για μίζες και όχι για χρήση.
Η Τουρκία έχει εισβάλει σε όλη την περιφέρεια της. Ιράκ, Συρία, Αρμενία (μέσω Αζέρων), Λιβύη, Σομαλία. Το ΝΑΤΟ τη χαϊδεύει.
Εισβολή σε Σκόπια και επιβολή Βαρδαρίας.
Εισβολή σε Βόρειο Ήπειρο, με καταστροφή του Μεντεγιν των Βαλκανίων- Μαζαράτι που θα σώσει την ελληνική νεολαία από τα ναρκωτικά, και επιβολή αυτονομίας μειονότητας. Εκείνο που ξεκίνησε ο Ζέρβας. Επαναφορά Πρωτοκόλλου Κερκύρας.
Κλείσιμο Προξενείου πρακτόρων Κομοτηνής και συστηματική εκδίωξη μουσλιμιών, όπως τους Έλληνες από την Πόλη.
Καμία συνομιλία στην Κύπρο, ή εκεί γίνεται εθνικό μέτωπο με αμυντική θωράκιση που θα αποτρέπει τουρκική επέμβαση ή θα χαθεί.
Εθνικοί στόχοι που διδάσκονται στα ελληνόπουλα : Η Πόλη κάποτε πάλι δική μας, Ίμβρος-Τένεδος ελεύθερες, έχω μια αδερφή-κουκλίτσα αληθινή.
Εξοπλισμοί για πλήγμα από απόσταση 50-200 χλμ, για Αν. Θράκη και λεκάνη Προύσσας, όπου παράγεται το 60% του τουρκικού ΑΕΠ.
Αυτά είναι τα εθνικά δίκαια και συμφέροντα που η Δύση, με γνώμονα τα δικά της, για να αποτρέψει δολοφονεί την Ελλάδα από το 1974 με δοτούς ηγέτες .
Δεν είναι “Μακεδονικόν” κ. Κοττάκη. Σκοπιανικό και μόνον είναι!
Χρήστος Δελλας 29/04/2024 – 1:06 At 01:06
Ακύρωση τής ΣτΠ δεν έχει πια νόημα, αφού τα Σκόπια μπήκαν στο ΝΑΤΟ και οι Σκοπιανοί πήραν αυτό πυ ήθελαν από την Ελλάδα: Την αναγνώριση τού “μεκαδονισμού” των. Αυτό έγινε και δεν ξεγίνεται με τίποτα. Το μόνο που μπορεί κάνει η Ελλάδα είναι να βάζει συνεχώς βέτο στην ένταξη τού μορφώματος στην ΕΕ, μέχρι να τούς αναγκάσει να σεβαστούν την υπογραφή τους. Όμως, η Ελλάδα δεν είναι Βουλγαρία και δεν κάνει πράγματα, που θα δυσαρεστήσουν τα γερμανικά και αμερικανικά αφεντικά της.
“Υποτίθεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών και ο συμβιβασμός στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έγινε. Γιατί, αν δεν το κάναμε, τα Σκόπια θα εντάσσονταν στο ΝΑΤΟ με το όνομα «Μακεδονία» σκέτο. Έτσι δεν μας έλεγαν;”
Όχι, διότι δεν ισχύει. Η Ελλάς έχει βέτο στο ΝΑΤΟ και μπορούσε να εμποδίσει την ένταξη.