Τι γυρεύει ο «γκρίζος λύκος» στο παζάρι;

Ο Φιντάν θα παρουσιάσει στον Αμερικανό ομόλογό του τα σχέδια της Άγκυρας για τα δύο κορυφαία ζητήματα που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή, τον πόλεμο στη Γάζα και τον πόλεμο στην Ουκρανία

Του Σάββα Καλεντερίδη

Σήμερα ολοκληρώνονται οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν στις ΗΠΑ, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο των συναντήσεων του Μηχανισμού Στρατηγικού Διαλόγου Τουρκίας – ΗΠΑ.

Πριν από λίγες ημέρες, στις 4 Μαρτίου, βρέθηκε στις ΗΠΑ και ο διοικητής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) και έμπιστος συνεργάτης του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος συναντήθηκε με τον διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, ενώ τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για επαφές και συναντήσεις του Καλίν με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, του υπουργείου Εξωτερικών και του Κογκρέσου. Βασικός στόχος του Καλίν είναι να εξασφαλίσει την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ στο θέμα των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF), που το Πεντάγωνο υποστηρίζει και συνεργάζεται μαζί τους στον αγώνα εναντίον του ISIS, του οποίου βασικός χορηγός είναι η ΜΙΤ του κυρίου Καλίν. Τραγέλαφος!

Επίσης, ο διοικητής της ΜΙΤ προσπάθησε να δελεάσει τους συνομιλητές του στην Ουάσινγκτον, προσφερόμενος να συνεργαστεί μαζί τους σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος στην περιοχή του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής, με αντάλλαγμα να του δώσουν οι Αμερικανοί «το κεφάλι των Κούρδων στο πιάτο».

Όσον αφορά τον Φιντάν, ο οποίος έχει «βαρύ» παρελθόν στην υπηρεσία πληροφοριών, εκτός από τον Μπλίνκεν, φέρεται ότι είχε προγραμματίσει επαφές με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, με στελέχη της Γερουσίας που βλέπουν με «καλό» μάτι την Τουρκία και με ορισμένους εκπροσώπους των δεξαμενών σκέψης.

Σημειώνεται ότι αυτή θα είναι η δεύτερη συνάντηση του Φιντάν με τον Μπλίνκεν μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, μετά τη σύνοδο του G20 στο Ρίο της Βραζιλίας.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι, πριν από τη μετάβασή του στην Ουάσινγκτον για επαφές υψηλού επιπέδου, ο Φιντάν είχε συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο πλαίσιο του Διπλωματικού Φόρουμ της Αττάλειας μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 2 Μαρτίου, ενώ αμέσως μετά (6 Μαρτίου) συμμετείχε στην κοινή συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Αραβικού Συνδέσμου στην Τζέντα.

Με βάση τουρκικά δημοσιεύματα, ο Φιντάν θα παρουσιάσει στον Αμερικανό ομόλογό του τα σχέδια της Άγκυρας για τα δύο κορυφαία ζητήματα που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή, τον πόλεμο στη Γάζα και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα, η Τουρκία προσπαθεί να πείσει τους εμπλεκομένους να αναλάβει εγγυήτρια δύναμη στον μηχανισμό κατάπαυσης του πυρός, ενώ στο άλλο μέτωπο φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και την αναβίωση της συμφωνίας για τα σιτηρά και τον ασφαλή διάδρομο στον Εύξεινο Πόντο.

Σύμφωνα με επίσημες τουρκικές πηγές, θα συζητηθούν «εκτενώς» θέματα, όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η Κύπρος, η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, η κατάσταση στη Συρίας και της Ερυθράς Θάλασσας, το θέμα του Ιράν, η κατάσταση της Λιβύης. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν με έμφαση μεταξύ Φιντάν και Μπλίνκεν, σύμφωνα με επίσημες τουρκικές πηγές, είναι η διαδικασία ύφεσης, αλλά και  οι «θετικές σχέσεις με την Ελλάδα», που ανοίγουν άμεσα την πόρτα της συμφωνίας για τα F-16.

Τέλος, ένας σημαντικός στόχος της επίσκεψης Φιντάν στην Ουάσινγκτον είναι να αφαιρεθεί η Τουρκία από τις κυρώσεις CAATSA και να επιτευχθεί η άρση των περιορισμών, προκειμένου να προχωρήσουν οι δύο χώρες σε κοινά έργα αμυντικής βιομηχανίας, να αναπτυχθούν οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις τους, για να φτάσουν στον στόχο των 100 δισ. δολαρίων.

Η Τουρκία δεν φαίνεται να έχει ξεχάσει το περίφημο tweet του Τραμπ «θα καταστρέψω την οικονομία σου», όταν η Τουρκία επέμενε να κρατά φυλακισμένο τον πάστορα Μπράνσον. Σε λίγες ώρες η τουρκική λίρα κατακρημνίστηκε και ο Ερντογάν αναγκάστηκε να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα, ο οποίος ύστερα από λίγες ώρες γινόταν δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον τότε πρόεδρο Τραμπ.

Υπογραμμίζεται ότι, για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, ο Ερντογάν φέρεται ότι έχει πειστεί ότι η Τουρκία χρειάζεται μια εξωτερική πολιτική που θα προστατεύει τα συμφέροντά της μέσω της συνδιαλλαγής, αντί να αμφισβητεί και να συγκρούεται με τους πάντες γύρω της. Η ανάγκη εναρμόνισης των αναγκών της εξωτερικής πολιτικής με τις ανάγκες της οικονομίας είναι σαφής. Στην Άγκυρα υπάρχει η προσδοκία ότι, εάν σημειωθεί πρόοδος στις πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αυτό θα υποστηρίξει και την έξοδο από την οικονομική κρίση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ένας Λάκωνας Νο2 στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Ο Τραμπ, μετά και την εμπειρία της πρώτης του θητείας, είναι πεπεισμένος ότι πολλά στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν...

Γαλλία: Προϊόν εκβιασμού ο νέος πρωθυπουργός

Σε αντίθεση με τo αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόν διόρισε ως πρωθυπουργό έναν από τους πιο ένθερμους...

Ο μισογύνης υπουργός χάλασε το… αφήγημα

Όσο ο δυτικός Τύπος προσπαθεί να παρουσιάσει τους τζιχαντιστές ως «προοδευτικούς» και «εκσυγχρονιστές», η καινούργια Συρία μεταμορφώνεται σε μια χώρα που θα...

Πώς και γιατί έγινε η ανατροπή στη Συρία

Ο Κασίμ Σουλεϊμάνι, που εξοντώθηκε έπειτα από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε στη Βαγδάτη (3/1/2020),...