Σύμφωνα με το άρθρο 73 του Συντάγματος, «με υπογραφή 500.000 πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου, μπορούν να κατατίθενται έως δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο προτάσεις νόμων στη Βουλή»
Του Ανδρέα Καψαμπέλη
Καθώς ώρα με την ώρα, μέρα με την ημέρα, εκτοξεύεται ο αριθμός των υπογραφών στο διαδικτυακό ψήφισμα για τα Τέμπη, διευρύνεται και η συζήτηση για τη νομική αξία του. Πέραν της αυτονόητης ηθικής και κοινωνικής…
Καταρχάς, όταν ξεκίνησε η σχετική πρωτοβουλία από τη Μαρία Καρυστιανού, στις 23 Μαρτίου 2023, ο αρχικός στόχος ήταν οι 150.000 υπογραφές. Χθες το βράδυ (29 Φεβρουαρίου 2024) είχαν ξεπεράσει το 1.200.000…
Γιατί τέθηκε ως κρίσιμο το όριο των 500.000 υπογραφών; Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 73 του Συντάγματος, «με υπογραφή 500.000 πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου, μπορούν να κατατίθενται έως δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο προτάσεις νόμων στη Βουλή».
Η διάταξη αυτή δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ έως τώρα, ούτε έχει κινηθεί ανάλογη διαδικασία, η οποία μάλιστα δεν έχει σχέση με δημοψήφισμα. Αφορά καθαρά ψήφιση νόμου από τη Βουλή.
Το νέο δεδομένο είναι ότι για πρώτη φορά συγκεντρώνεται ένας τέτοιος όγκος υπογραφών με αίτημα την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας όταν προκύπτει θέμα ποινικής ευθύνης πολιτικών προσώπων.
Στο Σύνταγμα, ωστόσο, δεν προσδιορίζεται η περαιτέρω διαδικασία, ενώ ο προβλεπόμενος εφαρμοστικός νόμος δεν έχει εκδοθεί ακόμη. Το μόνο που αναφέρεται είναι ότι οι υπογραφές, «με απόφαση του προέδρου της Βουλής παραπέμπονται στην οικεία κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία και εν συνεχεία εισάγονται υποχρεωτικά προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια του Σώματος».
Προκύπτει, επομένως, όπως σημειώνουν και οι ειδικοί, ένα νομικό κενό. Ανυπέρβλητο; Όχι κατ’ ανάγκην. Πολλά είναι τα επιμέρους ζητήματα που πρέπει να λυθούν, αλλά, από την άλλη, υπάρχει το μείζον: Τα εκατομμύρια των υπογραφών. Όπως σημείωνε, μάλιστα, από την περασμένη εβδομάδα η στήλη φαίνεται να μην υπάρχει ταβάνι, καθώς τα στατιστικά λένε ότι ο τελικός αριθμός μπορεί να φτάσει στα 3.000.000!
«Οι υπογραφές θα σταλούν στον εισαγγελέα, ο οποίος ΟΦΕΙΛΕΙ αμελλητί να τις δώσει στη Βουλή για ψήφιση» έχει δηλώσει, από την πλευρά της, η Μ. Καρυστιανού.
Παράλληλα, είναι απαραίτητο το αίτημα να συνταχθεί νομοτεχνικά ως κείμενο νομοσχεδίου για αλλαγή του Ν. 3126/03 με τρόπο ώστε να μην προσκρούει στο άρθρο 86 του Συντάγματος αναφορικά με την ποινική δίωξη υπουργών.
Όπως και να ‘χει, τη στιγμή κατά την οποία τα εκατομμύρια των υπογραφών θα παραδίδονται στον Κ. Τασούλα, ποιος θα μπορεί να στρουθοκαμηλίζει; Και, πάνω από όλα, όταν είναι σαφής η επιθυμία των πολιτών «η Βουλή είναι υποχρεωμένη να τη ΣΕΒΑΣΤΕΙ», όπως τονίζει και η κυρία Καρυστιανού. Αν υπάρχει όντως βούληση, άλλωστε, τα κόμματα (όλα ή ορισμένα) μπορούν να υιοθετήσουν το αίτημα ως δικό τους. Ή μήπως -παρά τα μεγάλα λόγια- η άρση της βουλευτικής ασυλίας προσκρούει στο «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει»;
Δεν θα κάνουν τίποτα, θα συστήσουν επιτροπή και θα πάει σέρνοντας για χρόνια. Άκουσα από σύμπτωση την απάντηση του Χαρίση , καινούργιο “αριστερό” “δημοκρατικό ” και “προοδευτικό” αστέρι, σε ερώτηση αν συμφωνεί με την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, κατάπιε την γλώσσα του και μετά από προσπάθεια ψελιζε κάτι ακαταλαβιστικα. Αλήθεια γιατί θέλουν ασυλία; Τι φοβούνται; Τι αδικήματα κάνουν και θέλουν ασυλία;
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΒΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΔΙΩΓΜΟ.
ΤΟ ΣΥΝΤΑΥΤΟΣΗΜΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΥΣΤΙΚΗ, ΔΗΛΑΔΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ, ΨΗΦΟΣ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ.
Εκτίθεται η ΝΔ, όμως δεν πρόκειται να συμμορφωθεί στο περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας.
Οι πολίτες με την ψήφο τους πρέπει να καθαρίσουν την κόπρο του Αυγεία, αξίζουμε καλύτερη διακυβέρνηση από αυτήν που ασκεί ο κ. Μητσοτάκης.
Η ισονομία και ισοπολιτεία επιβάλλουν να δικάζονται οι βουλευτές, όπως όλοι οι κοινοί πολίτες. Δεν νοείται σε ευνομούμενο κράτος ανάμειξη τής νομοθετικής εξουσίας (Βουλής) στα τής Δικαστικής, άλλως παύει ο απαραίτητος για την δημοκρατία διαχωρισμός των εξουσιών.
Εδώ προσπαθούν να παρακάμψουν άρθρο του Συντάγματος για αποκλειστικά δημόσια Πανεπιστήμια χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκή νομοθεσία περί παραβίασης εμπορικού ανταγωνισμού και θα διστασουν μπροστά σε 2000000 υπογραφές; Δεν ακούσατε τι είπε ο Σεβασμιώτατος Λάρισας; Ο πόνος πρέπει να είναι βουβός,κ.Καρυστιανου…
-Ιδιαίτερα εύστοχος ο τίτλος του άρθρου.
-Γιατί κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει (και δεν πρόκειται να βγάλει…)
-Σιγά σιγά, από την μεταπολίτευση και ύστερα, έχουν φτιάξει το πολίτευμα στα μέτρα τους…
-Να κάνουν ό,τι θέλουν και να μη δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.
-Σχετικά με τις υπογραφές … θα υπάρξουν νομικά “κενά”, τα οποία θα σέρνονται, μέχρι να ξεχαστεί το θέμα.
-Σιγά μην αφήσουν τους πολίτες … να τους χαλάσουν τη βολή.
-Έως τις 9 Ιουνίου … θα χαϊδεύουν αυτιά … θα δώσουν και κανένα (Πατέλειο…) αρνί – pass.
-Πάσχα, πρωτομαγιά, αργίες, χοροί, τραγούδια, όλα ωραία..
-Και πάμε να πάρουμε τα ψηφαλάκια από τα πρόβατα…
-Όταν τελειώσουν οι Ευρωεκλογές… (οι επόμενες εκλογές πότε είναι, είπαμε;)
-Θα αφήσουν να περάσει ένα καλοκαίρι…
-Και από Σεπτέμβριο … πλήρης ασυδοσία…
-Και άσε τα πρόβατα να … βελάζουν…
Αυτό που γίνεται στην πραγματικότητα είναι η νέμεσις Η νεμεσις δεν έρχεται ξαφνικά αλλά σταδιακά Μπορεί ομως να αποφευχθεί εαν ο πρόεδρος της βουλής δεχθει το ψήφισμα αν οχι κρίμα
Λυκοι θα υπάρχουν όσο υπάρχουν πρόβατα. Πεδίο δόξης λαμπρόν σύντομα στις ευρωεκλογές όπου θα διαφανεί εαν υπάρχει η βούληση να σταλλεί ένα ουσιαστικό μήνυμα αποδοκιμασίας στα τεκναινόμενα. Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται…..