Του Νίκου Γ. Μερτζάνη
Η ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, με τίτλο «Έχω ένα όνειρο», στις 28 Αυγούστου 1963 έμεινε βαθιά χαραγμένη στην παγκόσμια Ιστορία και στις καρδιές εκατομμυρίων Αμερικανών. Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 2 Φεβρουαρίου του 2024, με τίτλο «Παροχές στους αγρότες», δεν θα μνημονεύεται από κανέναν για τη σημαντικότητά της, για την αξία των όσων εξήγγειλε, για την ουσία της. Μάλλον μνημείο κενότητας θα αποτελέσει για όσους ιστορικούς ασχοληθούν μαζί της έπειτα από χρόνια. Όπως φαίνεται, οι μόνοι που ασχολήθηκαν με όσα είπε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή στη Βουλή ήταν οι αγρότες, και αυτοί για τον ελάχιστο χρόνο που χρειάστηκαν για να απορρίψουν τις παροχές.
Ο πρωθυπουργός, εγκλωβισμένος στις επιλογές του, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν δημοσιονομικές παρεκκλίσεις για τους αγρότες, αρκέστηκε σε συνθήματα του τύπου «Δεν θα αναβιώσει αυτή η κυβέρνηση το σύνθημα “όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά”. Με αποτέλεσμα να μην ξεχωρίζει κανείς και τίποτα» και υποδείξεις άνευ ουσίας προς όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.
Το πόσο έπεισαν τα λεγόμενά του τους αγρότες και αν τους ικανοποίησαν γίνεται κατανοητό από τις πρώτες δηλώσεις απογοητευμένων ανθρώπων, οι οποίοι βλέπουν συνεχώς χρόνο με το χρόνο το εισόδημά τους να μειώνεται. «Καμία ουσιαστική βοήθεια από την κυβέρνηση για τα αιτήματά μας. Ο αγροτικός κόσμος είναι σε αναβρασμό. Ο αγώνας τώρα αρχίζει. Μετά τη ΔΕΘ παίρνουμε τα τρακτέρ μας και πάμε πίσω στα μπλόκα μας». Αυτή είναι η δήλωση του αγρότη και εκπροσώπου επικοινωνίας του μπλόκου Δερβενίου Κωνσταντίνου Χατζηπαραδείση, ο οποίος μαζί με συναδέλφους του από όλα τα μπλόκα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση Agrotika.
Δεν ήταν ο μόνος που αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο, καθώς ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί, που δήθεν εξειδίκευσαν τα μέτρα, δεν κατάφεραν να μπουν στην ουσία του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, και αυτό δεν είναι άλλο από την επιβίωσή τους. Το μεγάλο κόστος παραγωγής δεν λύνεται με φωτοβολίδες του τύπου θα επιστραφεί ο ειδικός φόρος στα καύσιμα για έναν χρόνο, όταν, για παράδειγμα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, σχεδόν σε όλη την Ευρώπη οι τιμές των λιπασμάτων το 2023 ήταν χαμηλότερες από ό,τι το 2022, αλλά όχι στην Ελλάδα, η οποία κάνει πρωταθλητισμό στις αυξήσεις. Τα λιπάσματα στη χώρα μας αυξήθηκαν 6%, στην Κύπρο 14%, στη Μάλτα 9% και τη Ρουμανία 3%. Αντιθέτως, στις υπόλοιπες χώρες οι τιμές έπεσαν, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να καταγράφονται σε Λουξεμβούργο (-46%), Σουηδία (-41%) και Φινλανδία (-39%).
Χωρίς να μπει στην ουσία η κυβέρνηση, ακολουθώντας για ακόμα μια φορά την επικοινωνιακή διαχείριση και τα συνθήματα, ενδεχομένως να βρεθεί μπροστά σε εκπλήξεις. Οι αγρότες θεωρούν ότι με φιλοδωρήματα δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους και δεν θα φύγουν από τα μπλόκα.