Του Δημήτρη Γαρούφα*
Το τέλος κάθε χρονιάς αποτελεί, διαχρονικά, μια ευκαιρία απολογισμού αλλά και ανασύνταξης στόχων σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο. Και αυτή η αποτίμηση της χρονιάς που φεύγει αλλά και η ανασύνταξη στόχων πρέπει να γίνει κι από τη -με ευρεία έννοια- πολιτική, οικονομική και πνευματική ηγεσία της χώρας μας, με στόχο η χώρα να ξεφύγει από τα αδιέξοδα του παρελθόντος και να δει καλύτερες μέρες, να υλοποιηθούν οι επιβαλλόμενες πραγματικές μεταρρυθμίσεις, να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, να αποκτήσει ισχυρότερη αποτρεπτική ισχύ για να διασφαλίζεται ειρηνικά η εθνική κυριαρχία και, κυρίως, να δοθεί στη νέα γενιά η ελπίδα ότι θα έρθει ένα καλύτερο αύριο.
Το 2023 ήταν ουσιαστικά η πρώτη χρονιά μετά τον κορονοϊό με κανονικότητα και χωρίς τους περιορισμούς των προηγουμένων ετών. Τις προηγούμενες χρονιές η ανθρωπότητα ταλανίστηκε από περιορισμούς λόγω κορονοϊού, υπήρξαν εκατομμύρια νεκροί και έτσι η επιστροφή στην προ του κορονοϊού κανονικότητα ήταν ένα… όμορφο όνειρο.
Το 2023 ήταν για τη χώρα μας εκλογική χρονιά, με διενέργεια βουλευτικών, δημοτικών και περιφερειακών εκλογών αλλά και χρονιά καταστροφών από πυρκαγιές και τις πλημμύρες που ακολούθησαν. Σε ό,τι αφορά τις εκλογές, επιβεβαιώθηκε η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ανυπαρξία ουσιαστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με το δυστύχημα των Τεμπών και τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, αποδείχθηκε ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν λειτουργούσε σωστά και ήταν ανέτοιμος να αντιμετωπίσει θεομηνίες. Γι’ αυτό ευθύνονται και η παρούσα αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, που, όπως αποδείχθηκε, δεν έκαναν αυτά που έπρεπε για να υπάρχει αποτελεσματικός κρατικός μηχανισμός. Το μόνο ευχάριστο είναι ότι η Τουρκία χαμήλωσε τους τόνους, θέλοντας να διεκδικήσει οπλικά συστήματα από ΗΠΑ κι άλλες δυτικές χώρες. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η ύφεση θα κρατήσει για μια ορισμένη χρονική περίοδο κι είναι σίγουρο ότι θα επανέλθει στις διεκδικήσεις της, όταν δεν θα έχει ανάγκη τις δυτικές χώρες.
Τη χρονιά που πέρασε έγιναν κάποιες προσπάθειες από την κυβέρνηση για διόρθωση λαθών, αλλά εξακολουθούν να γίνονται λάθη και το χειρότερο είναι ότι, αντί να γίνουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις, μερικές φορές βαφτίζονται ως μεταρρυθμίσεις νόμοι που επιβάλλουν νέους φόρους και μάλιστα επί τεκμαρτών εισοδημάτων, και όχι επί πραγματικών, κατά παράβαση του άρθρου 4 του Συντάγματος, που ορίζει ότι «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους».
Με τη λήξη της χρονιάς ανακοινώθηκαν κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες προς σωστή κατεύθυνση, όπως η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά και νομοθετήματα που θα διχάσουν την ελληνική κοινωνία, π.χ. η εξαγγελθείσα δυνατότητα γάμων μεταξύ ομοφύλων και υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Μπορεί να ισχύει αυτό σε άλλες χώρες, αλλά η ελληνική κοινωνία δύσκολα θα το δεχτεί.
Η κυβέρνηση πρέπει με τη νέα χρονιά να έχει ως προτεραιότητα νομοθετήματα που θα υλοποιούν πραγματικές μεταρρυθμίσεις, θα εκσυγχρονίζουν τον κρατικό μηχανισμό αλλά και θα ενώνουν την ελληνική κοινωνία. Χρειαζόμαστε πραγματικές μεταρρυθμίσεις για να αποκτήσουμε αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό, ώστε να μην έχουμε επανάληψη των καταστροφών του 2023 από πυρκαγιές και πλημμύρες… Πρέπει, επίσης, να προτάξει προσπάθειες αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων της χώρας, όπως είναι το Δημογραφικό, το οποίο δεν μπορεί να λυθεί με σωρηδόν ενσωμάτωση οικονομικών μεταναστών, προερχομένων από χώρες που έχουν τρόπο ζωής ασύμβατο με τις ελληνικές Αρχές.
Κλείνοντας εύχομαι το 2024 να είναι χρονιά αναγέννησης για τη χώρα μας, χρονιά ελπίδας και ειρήνης για την ανθρωπότητα. Καλή χρονιά!
* Δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Δίσεκτο το 2024 με αυξημένους κατά 21% φόρους στον προϋπολογισμό, σε σχέση με την αντίστοιχη πρόβλεψη του 2023.