Απάντησε… χωρίς να απαντήσει τίποτα ο Γιάννης Μπρατάκος σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του κόμματος των «Σπαρτιατών» Χαράλαμπου Κατσιβαρδά για το πρόγραμμα ενίσχυσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας. Στόχος; Να καλυφθούν τα μαγειρέματα που έχει επιχειρήσει η κυβέρνηση, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, ώστε να φιμωθούν οι δημοσιογραφικές φωνές που της ασκούν κριτική.
Η ερώτηση του κ. Κατσιβαρδά προς τον υπουργό Παρά τω Πρωθυπουργό, υπεύθυνο για θέματα μέσων ενημέρωσης, είχε τις εξής απλές παραμέτρους:
∙ Εάν πρόκειται τα χρήματα του προγράμματος ενίσχυσης να κατανεμηθούν τελικά, αναλογικά, σε καθεμία από τις επιχειρήσεις, με βάση τα κριτήρια που όριζε Κοινή Υπουργική Απόφαση τον περασμένο Απρίλιο (ΦΕΚ 2665/Β/21-4-2023) και πότε (σ.σ.: τον περασμένο Ιούλιο είχε δημοσιευτεί στη Δι@ύγεια απόφαση με τις εκδοτικές εταιρίες που εντάσσονται στο σχετικό πρόγραμμα, όπως και το ποσό ενίσχυσης που δικαιούται καθεμία από αυτές, αλλά δεν έχουν προχωρήσει οι διανομές των κονδυλίων).
∙ Εάν υπάρχει μέριμνα να θεσμοθετηθεί ένα πλαίσιο το οποίο να ερείδεται σε αντικειμενικά κριτήρια και σε διαφανείς διαδικασίες για τη χρηματοδότηση του έντυπου Τύπου.
∙ Εάν υπάρχει μέριμνα να υποστηριχθεί το μοναδικό πρακτορείο διανομής Τύπου, ΑΡΓΟΣ Α.Ε. (σ.σ.: ευρύτερων συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη).
Οι απαντήσεις του κ. Μπρατάκου αποτελούν πραγματικά μνημείο αοριστιών και υπεκφυγών. Συγκεκριμένα:
1. Ισχυρίστηκε (δήθεν με… γρίφους γέροντα) ότι παρατάθηκε η απόφαση υπαγωγής στο πρόγραμμα για την 10η Οκτωβρίου και στη συνέχεια για την 30ή Οκτωβρίου, για να εναρμονιστεί με τις παρατάσεις που είχαν δοθεί για την κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών (!) Κάπως έτσι αποφεύγεις να αναφέρεις τους λόγους για τους οποίους παρατάθηκε η κατάθεση δικαιολογητικών. Γιατί διαφορετικά ο κ. Μπρατάκος θα έπρεπε να πει ότι η τελευταία παράταση δόθηκε προκειμένου η κυβέρνηση να περάσει στις 18 Οκτωβρίου (προφανώς νύχτα) φωτογραφική διάταξη, ώστε να μειωθεί ή και να εκμηδενιστεί η ενίσχυση προς τις εκδοτικές επιχειρήσεις από τις οποίες εκδίδονται η «δημοκρατία» αλλά και η αρχαιότερη ημερήσια εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ» (μετρά 147 χρόνια!). Και μάλιστα παρά το γεγονός ότι ήταν από τις πρώτες που κατέθεσαν τους πλέον έγκυρους, άρτιους και διαφανείς φακέλους. Επίσης, σε αυτήν την περίπτωση ο κ. Μπρατάκος θα έπρεπε να συμπληρώσει πως για να είναι σίγουρη η κυβέρνηση για τον αποκλεισμό των μη αρεστών εφημερίδων έδωσε παράταση μίας μόνο εργάσιμης μέρας για την κατάθεση νέων δικαιολογητικών, δηλαδή έως τις 22 Οκτωβρίου (ημέρα Κυριακή) και κάπως έτσι φτάσαμε ως εδώ.
2. Παρέλειψε να αναφέρει ότι οι προηγούμενες παρατάσεις δόθηκαν πιθανότατα προκειμένου να ολοκληρώσουν τα δικαιολογητικά και εκδοτικές εταιρίες που έπρεπε… να συμπληρώσουν κάποια κενά.
3. Εξήγησε τη διάρθρωση του προγράμματος αναφέροντας τρεις βασικούς κανόνες: «Οι επιχειρήσεις οι οποίες εντάσσονταν στο μητρώο Τύπου θα λαμβάνουν το ποσό των 50.000 ευρώ, οι επιχειρήσεις οι οποίες εκδίδουν εφημερίδες ημερήσιας κυκλοφορίας το ποσό των 20.000 ευρώ και οι επιχειρήσεις οι οποίες εκδίδουν εφημερίδες οι οποίες έχουν δεκαπενταετία με την ίδια ονομασία θα λαμβάνουν το ποσό των 30.000 ευρώ». Δεν παραδέχτηκε, όμως, πως, όπως έδειξε η πρώτη απόφαση υπαγωγής επιχειρήσεων στο πρόγραμμα, που δημοσιεύτηκε στη Δι@ύγεια στις 31 Ιουλίου, η επιλογή να ενισχυθούν εκδοτικές εταιρίες κι όχι εφημερίδες, με τα παραπάνω εξτρά κριτήρια, δημιούργησε… μπάχαλο αδικιών και δυσαρέσκειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρία Λυκαβηττός Εκδόσεις Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, που εκδίδει την (ανύπαρκτης κυκλοφορίας) εφημερίδα «Στο Καρφί του Σ/Κου», η οποία εμφανίζεται να δικαιούται ελάχιστα λιγότερα χρήματα από την εταιρία Alter Ego A.E., η οποία εκδίδει δύο ιστορικές εφημερίδες, με ημερήσια και κυριακάτικη έκδοση και σημαντικές κυκλοφορίες («ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ»).
4. Εκθείασε τα κριτήρια εντάξεων στο μητρώο Τύπου, αποφεύγοντας και πάλι να αναφερθεί σε φωτογραφικούς όρους αποκλεισμού ή ένταξης συγκεκριμένων εφημερίδων.
5. Σε σχέση με το πρακτορείο Άργος ισχυρίστηκε ότι διερευνάται η πιθανότητα περαιτέρω ενίσχυσης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν οι εκδοτικές επιχειρήσεις την αύξηση του μεταφορικού κόστους. Φυσικά, ξέχασε να διευκρινίσει ότι ενισχύσεις στους εκδότες για το μεταφορικό έχουν δοθεί από την κυβέρνηση με επιδοματική λογική, επειδή δεν μπορεί να ρυθμίσει τη μονοπωλιακή αυτή αγορά. Έχουν δοθεί, δηλαδή, για να μη διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι το πρακτορείο επιβάλλει νέες χρεώσεις μονομερώς, παράνομα και καταχρηστικά, ώστε οι μέτοχοι να μην ενισχύσουν οικονομικά τη λειτουργία του, και παρά το γεγονός πως αντί για διανομή, κάνει πλέον απλή μεταφορά.
Ο κ. Μπρατάκος επέμεινε, τέλος, πως άλλη παράταση για τις αποφάσεις υπαγωγής δεν θα υπάρξει, πως αύριο θα διαβιβαστούν στη Μονάδα Οικονομικής και Διοικητικής Υποστήριξης της Προεδρίας της Δημοκρατίας και πως την αμέσως επόμενη ημέρα θα γίνει η καταβολή των ποσών. Αναμένουμε να δούμε πώς θα συνεχίσει την πορεία του. Μια πορεία που έρχεται να συμπληρώσει τις κυβερνητικές κινήσεις της τελευταίας πενταετίας, οι οποίες έχουν οδηγήσει τη χώρα μας στον πάτο της κατάταξης του δείκτη που μετρά την ελευθερία του Τύπου σε κάθε χώρα.