Του Strange Attractor
Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στη Γάζα και στο Ισραήλ είναι πρωτοφανές και αποτρόπαιο.
Θυμίζει μάλλον Μεσαίωνα, τότε που οι παράκτιες πόλεις ήταν έρμαια των επιδρομών πειρατών, Βίκινγκς, και άλλων «βαρβάρων», που έσφαζαν, έκαιγαν, λεηλατούσαν και απήγαγαν.
Και όμως το βλέπουμε σήμερα, εν έτει 2023, και μάλιστα απέναντι σε ένα κράτος που φημίζεται για τα αποτελεσματικά και υπερσύγχρονα συστήματα άμυνάς του.
Μια αιφνιδιαστική, πλην όμως καλά οργανωμένη επίθεση από την ισλαμική οργάνωση Χαμάς, εναντίον αμάχων κυρίως, και μάλιστα ημέρα Σάββατο, ιερή για τους Εβραίους, με την εβραϊκή γιορτή Σίμτσατ Τόρα σε πλήρη εξέλιξη.
Χιλιάδες πύραυλοι έπληξαν το Ισραήλ, την ώρα που χιλιάδες τρομοκράτες υπερκέρασαν με κάθε μέσο, ακόμη και με αλεξίπτωτα παραπέντε, τις ισραηλινές αμυντικές θέσεις, εισβάλλοντας σε οικισμούς, απαγάγοντας, βασανίζοντας και δολοφονώντας Εβραίους, κυρίως άμαχους (γυναίκες και παιδιά).
Μια επιχείρηση άνευ προηγουμένου σε ένταση και σκληρότητα, που έπιασε τους Ισραηλινούς στον ύπνο, αναγκάζοντας την ηγεσία τους να μιλάει (και να υπόσχεται) για μια εξίσου σκληρή, αν όχι κατά πολύ σκληρότερη αντίδραση εναντίον της Χαμάς.
Αν θυμηθούμε προηγούμενες ανάλογες «αντιδράσεις» των Ισραηλινών απέναντι στις απρόκλητες επιθέσεις των τρομοκρατών της Χαμάς στη Γάζα, τότε αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι χιλιάδες θάνατοι αθώων και μη, και ίσως την πλήρη ισοπέδωση της περιοχής.
Άσχετα όμως από την ισραηλινή αντίδραση η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί τις επόμενες μέρες, αυτό που προκάλεσε έκπληξη ήταν η πρωτοφανής αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ να προβλέψουν την επίθεση.
Ένα Ισραήλ που φημίζεται τόσο για το ανθρώπινο δυναμικό των εν λόγω υπηρεσιών, όσο και για την τεχνολογική-ηλεκτρονική αρτιότητά τους. Και όμως…
Γιατί όμως έκανε η Χαμάς αυτή την επίθεση;
Ίσως επειδή πλησίαζε η ώρα που το Ισραήλ, η Σ. Αραβία και οι ΗΠΑ θα προχωρούσαν σε μια ιστορική συμφωνία, βάσει της οποίας οι Σαουδάραβες θα αναγνώριζαν το Ισραήλ και θα προχωρούσαν σε οικονομικές και αμυντικές συνεργασίες, τόσο μεταξύ τους όσο και με τις ΗΠΑ. Κάτι που η Χαμάς δε θέλει με τίποτα.
Εξ ου και η προβοκατόρικη εισβολή, η οποία αν μη τι άλλο θα πλήξει περισσότερο τους Παλαιστίνιους μακροπρόθεσμα απ’ ό,τι το Ισραήλ, μιας και η ομαλοποίηση θα αργήσει πλέον να έρθει, αν έρθει ξανά ποτέ.
Κι αυτό διότι όλα πλέον μπαίνουν στις καλένδες, μιας και όποτε υπάρχει κρίση στην περιοχή, τόσο η Σ. Αραβία όσο και το Κατάρ (και άλλοι παίκτες) δύσκολα ξεφεύγουν από την εκάστοτε αραβική θέση η οποία είναι πάγια εναντίον των Ισραηλινών.
Όπως και να ‘χει, το πάθημα των Ισραηλινών ίσως οδηγήσει και σε μια γενικότερη αναθεώρηση των θέσεων τους απέναντι στους Παλαιστίνιους, οι οποίοι ό,τι και να υποστούν δεν πρόκειται ποτέ να εξαφανιστούν, αποτελώντας μια διαρκή απειλή στο Ισραήλ μέχρι να πετύχουν τον σκοπό τους, δηλαδή την πλήρη αυτοδιάθεση.
Δυο είναι οι λύσεις: Η πρώτη, αυτό που σίγουρα θα δούμε (και βλέπουμε) τις επόμενες μέρες, ήτοι μια ισχυρή αντεπίθεση (ίσως και χερσαία) των Ισραηλινών, που θα έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή της Γάζας στη «λίθινη εποχή».
Κάτι τέτοιο όμως, όσο κι αν αυτή τη στιγμή φαντάζει δικαιολογημένο, θα οδηγήσει σε δεκαετίες συνέχισης του προβλήματος, με νέες γενιές Παλαιστινίων να ορκίζονται εκδίκηση και με τον κύκλο του αίματος που ρέει 70 και βάλε χρόνια να μοιάζει ατελείωτος.
Μια άλλη λύση, όχι τόσο πιθανή στις παρούσες συγκυρίες, είναι ο τερματισμός αυτού του κύκλου αίματος, με το Ισραήλ να δείχνει πρωτοφανή γενναιότητα και ανωτερότητα, να συγχωρεί και να βάζει τέλος στη κατοχή της λωρίδας της Γάζας.
Κάτι τέτοιο όμως φαντάζει σχεδόν αδύνατο, ειδικά αυτές τις πρώτες μέρες, με τα βίντεο των φρικαλεοτήτων των τρομοκρατών να κατακλύζουν το διαδίκτυο και τα παγκόσμια ΜΜΕ.
Το τι μέλλει γενέσθαι απομένει να το δούμε τις επόμενες μέρες.
Ό,τι και να γίνει, δυο πράγματα είναι σίγουρα (και αφορούν και εμάς).
Ένα, ότι ήδη οι τιμές του πετρελαίου πήραν την ανιούσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και δεύτερον, ότι σε συνδυασμό με τον σεισμό στο Αφγανιστάν, τις πλημμύρες στη Λιβύη και τα γεγονότα στη Γάζα, η Ευρώπη θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα νέο τσουνάμι «προσφύγων» σε μια φάση που ήδη πολλές χώρες της ΕΕ δηλώνουν πλέον αντίθετες στην «ισλαμοποίηση» της γηραιάς ηπείρου.
ΥΓ- Ερώτημα αποτελεί και ο ρόλος του Ιράν και αν αυτή η 9/11 της Χαμάς με την πλήρη στήριξη (όπως λένε) της Τεχεράνης, οδηγήσει την Αμερική σε μια άμεση επίθεση εναντίον του, όπως έκανε το 2001 στο Αφγανιστάν.
ΥΓ2- Πανηγυρίζουν έξαλλα υπέρ της Χαμάς, ακούω, οι δικοί μας «πρόσφυγες» στα απανταχού χοτ σποτς και όπου αλλού «λιάζονται».
Οι Εβραίοι τους δικούς τους τρομοκράτες τους βρήκανε εκεί, εμείς τους δικούς μας τους εισάγουμε (διασώζοντάς τους). Μέχρι να αρχίσουν κι αυτοί τα δικά τους και να τρέχουμε και να μη φτάνουμε…
…”αδικαιολογητη”??? (επιθεση-…εισβολη) Χαμας??
-Εχω πολλους φιλους Ισραηλιτες, και να ξερεις οτι σχεδον οι μισοι Ισραηλιτες -και η πλειοψηφια των απανταχου Εβραιων, ΔΕΝ νμζω πως βλεπουν τα πραγματα τοσο..καθαρα, οπως εσυ!
-Τους εξευτελιζουν, βασανιζουν, σκοτωνουν, τους κλεβουν τη γη τους, τα χωραφια τους, το βιος τους..
Τους θιγουν τα ιερα και τα οσια τους ..! -ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ???
Θα καθυστερήσει η ομαλοποίηση, γράφεις. Μα η Χαμάς δεν θέλει την ομαλοποίηση, δεν θέλει την επίλυση τού Παλαιστινιακού, επειδή θα χαθεί ο λόγος υπάρξεώς της. Η Χαμάς έχει κάνει στην Λωρίδα τής Γάζας ένα δικό της κράτος, το παίζει … απελευθερώτρια (sic!), για να εισπράττει τα κονδύλια από το Ιράν και το Κατάρ. Εννοείται ότι τα κονδύλια αυτά μπαίνουν στις τσέπες των ανθρώπων τής Χαμάς και των οικογενειών των. Αν το Παλαιστινιακό επιλυθεί, αν έλθει η ομαλοποίηση, τότε θα χάσουν οι Χαμασ-ιώτες τα μπαξίσια.
Το Ισραήλ έχει ένα μειονέκτημα έναντι των τρομοκρατών. Διαθέτει τακτικό στρατό κατάλληλο για πόλεμο με αντιστοίχους τακτικούς στρατούς και όχι ορδές εγκληματιών, που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο. Μία τακτική που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες είναι να βάζουν ασπίδες γυναικόπαιδα. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει το Ισραήλ. Δεν συλλαμβάνει αιχμαλώτους γυναικόπαιδα, για να εκβιάσει κλπ. Εκεί έχει όντως ένα πρόβλημα το Ισραήλ. Όμως, τώρα πρέπει να τελειώσει μια και καλή με την Χαμάς, να την εκδιώξει πάση θυσία από την Γάζα, αν θέλει να προχωρήσει σε κάποια επίλυση τού προβλήματος. Και νομίζω ότι αυτό θα κάμει.
Το αν πιάστηκε στον ύπνο ή όχι, είναι ένα ερωτηματικό. Μήπως ήξερε, αλλά άφησε να γίνει το κακό, ώστε τώρα να έχει την διεθνή κ.γ. με το μέρος του; Λέω, μήπως.