Μισόλογα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη – Ούτε λέξη για το γεγονός ότι οι Τούρκοι λένε πως συζητάμε να μην έχουν ΑΟΖ, χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα μικρονήσια και βραχονησίδες
Tου Μανώλη Κοττάκη
Από την Τρίτη το πρωί, που έγινε αντιληπτό στην Αθήνα, γνωστοί ιστότοποι του διαδικτύου, όπως το newsbreak.gr και το millitaire.gr, επεσήμαναν το δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», το οποίο έθεσε τρία ζητήματα, επικαλούμενο πληροφορίες από τις μέχρι τούδε ελληνοτουρκικές συναντήσεις: ζήτημα αφοπλισμού των 152 βραχονησίδων με την επίκληση του ισχυρισμού ότι η Ελλάς έπαψε να στέλνει πολεμοφόδια στα νησιά αυτά, ζήτημα μη συνυπολογισμού των νησιών αυτών στους υπολογισμούς για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο (χωρικά ύδατα και ΑΟΖ), ζήτημα αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους με τον γνωστό τουρκικό ισχυρισμό ότι αυτά δεν αναφέρονται ονομαστικά στη Συνθήκη της Λωζάννης, για την οποία διοργάνωσε αναθεωρητική εκδήλωση το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή.
«Πετούσε χαρταετό»…
Όλη την προχθεσινή μέρα, και ενώ το διαδίκτυο ήταν από νωρίς το πρωί γεμάτο από αναλυτικές αναφορές για το πρώτο σκέλος του δημοσιεύματος, τον αφοπλισμό των νησιών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «πετούσε χαρταετό». Ετύρβαζε περί άλλα, κοινώς. Δεδομένου μάλιστα ότι ΟΥΔΕΙΣ τηλεοπτικός σταθμός (από όσα υπέπεσαν στην αντίληψή μας) έθιξε το θέμα στα βραδινά δελτία ειδήσεων, ούτε υπεβλήθη κάποια δημοσιογραφική ερώτηση στο Μαξίμου, στο ΥΠΕΞ και το ΓΕΕΘΑ, η κυβέρνηση θεώρησε ότι δεν χρωστά απάντηση σε κανέναν. Πολλώ δε μάλλον όταν η αντιπολίτευση, μείζων και ελάσσων, δεν έδειξε (;) να διαθέτει τα ανακλαστικά για να θέσει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της για αυτό το πολύ σοβαρό θέμα. Το οποίο δεν περιορίζεται στον αφοπλισμό, αλλά επεκτείνεται και στην αμφισβήτηση τόσο της κυριαρχίας των νησιών όσο και της δυνατότητας που προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας να έχουν υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ και χωρικά ύδατα. Όλα άλλαξαν κάπως όταν η εφημερίδα μας έθεσε χθες ευθέως το ερώτημα αν αφοπλίζουμε 152 βραχονησίδες και γιατί η κυβέρνηση δεν διαψεύδει το δημοσίευμα που παραθέσαμε ολόκληρο. Συζητήθηκαν ή δεν συζητήθηκαν όλα αυτά;. Γιατί, υποτίθεται, μιλάμε για τη μία και μόνη διαφορά και όχι για άλλα 20 θέματα. Στην «παλαιά» δημοσιογραφία έτσι γίνονταν τα πράγματα σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτό ήταν το manual: «Δεν πιστεύεις τους Τούρκους, πιστεύεις τη χώρα σου». Και, ταυτοχρόνως, αντί να της κάνεις αντιπολίτευση, τη ρωτάς: «Γιατί δεν το διαψεύδετε;» Δεν διανοείσαι να πιστέψεις ότι το κάνει αυτό η χώρα σου και, βέβαιος για το ψευδές του δημοσιεύματος, αναμένεις την αποκατάσταση της τάξης. Αυτό και κάναμε!
Μετά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμά μας, χθες άρχισε το σύστημα να ξυπνά κάπως. Έθεσε καταρχάς το θέμα στον δημόσιο διάλογο η εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δώρα Αυγέρη με παρέμβασή της στην εκπομπή της Χριστίνας Κοραή και του Δημήτρη Τάκη. Μόνο στο σκέλος του αφοπλισμού, αλλά εν πάση περιπτώσει. Ακολούθησε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη -νομίζω από την ακριτική Λέσβο-, την οποία θα σας παραθέσω για να διαπιστώσετε αν διαψεύδει -και σε ποιον βαθμό- τους ισχυρισμούς του τουρκικού Τύπου. Η δήλωση Μαρινάκη έχει ως εξής:
«Την ημέρα που καθελκύεται η πρώτη φρεγάτα Belharra, που μαζί με την απόκτηση των μαχητικών Rafale και την αναβάθμιση των F-16 σηματοδοτούν τη σημαντική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και συμβάλλουν στην αμυντική θωράκιση της χώρας μας, είναι αδιανόητο να διακινούνται fake news για εθνικά θέματα. Το ξεκαθαρίζουμε για ακόμα μία φορά: δεν έχει υπάρξει απολύτως καμία αλλαγή στρατηγικής σε σχέση με την κατανομή δυνάμεων και την αμυντική θωράκιση της χώρας. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι ισχυρότερη διπλωματικά, γεωστρατηγικά και αμυντικά, και σε αυτή την κατεύθυνση παραμένουμε προσηλωμένοι».
Η μισή αλήθεια
Εάν η διατύπωση δεν οφείλεται σε απειρία του κυβερνητικού εκπροσώπου (δεν το πιστεύω – παρά τα όλα όσα είναι ικανός), τότε είναι απολύτως προφανές ότι πρόκειται περί σκοπιμότητας. Για να μην τον κατηγορήσουμε ότι μας λέει ψέματα, ας του αποδώσουμε την κατηγορία ότι λέει τη μισή αλήθεια. «Δεν έχει υπάρξει αλλαγή στρατηγικής» τόνισε ο κύριος Μαρινάκης. Μια καθαρή δήλωση διάψευσης θα έλεγε «δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει αλλαγή στρατηγικής». Όχι «δεν έχει υπάρξει». Αν δεν έχει υπάρξει σήμερα, μπορεί να υπάρξει αύριο! Και συνέχισε «δεν έχει υπάρξει αλλαγή στρατηγικής σε σχέση με την κατανομή δυνάμεων και την αμυντική θωράκιση της χώρας». Γιατί, όμως; Τον ρώτησε ή έγραψε κανείς, και ιδίως οι Τούρκοι, αν θα αποχωρήσουν οι φαντάροι από τα φυλάκια που εγκατέστησε αθόρυβα ο Πάνος Καμμένος στα 152 μικρονήσια επί υπουργίας του, για να διακηρύσσεται ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή «στην κατανομή δυνάμεων»; Η δήλωση του εκπροσώπου δεν αναφέρει καν την επίμαχη λέξη «αποστρατιωτικοποίηση». Ότι η Ελλάς δεν συζητά ούτε αποστρατιωτικοποίηση ούτε απεμπόληση του δικαιώματος των βραχονησίδων να έχουν υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα και ΑΟΖ, ούτε βεβαίως ζήτημα κυριαρχίας τους. Τα βλέπετε όλα αυτά στην ανακοίνωση του κυρίου Μαρινάκη, ο οποίος προφανώς μίλησε κατόπιν οδηγιών (δεν εκφράζει ο άνθρωπος προσωπικές απόψεις); ΟΧΙ. Αντιθέτως, εκφράζεται και… διαμαρτυρία εκ μέρους του, πως είναι «αδιανόητο να εκφράζονται fake news» τη στιγμή που παραλαμβάνουμε Rafale και Belharra. Αδιανόητο, όμως, δεν είναι αυτό. Αδιανόητο είναι να συζητά η Ελλάς «εδαφικά ζητήματα», να μας τα αποκαλύπτουν-καρφώνουν οι Τούρκοι και να λέτε σε νοήμονες «δεν έχει υπάρξει αλλαγή στρατηγικής». Αδιανόητο είναι να παραλαμβάνετε τις γαλλικές φρεγάτες χωρίς τα συστήματα εκτόξευσης και χωρίς τα πυραυλικά συστήματα που κάνουν τους Τούρκους να τις τρέμουν. Αδιανόητο είναι η «αμυντική θωράκιση» με άοπλο στρατό στο Αιγαίο και άοπλες φρεγάτες στη Μεσόγειο – αυτό είναι αδιανόητο, αγαπητέ εκπρόσωπε. Αδιανόητο θα είναι, τέλος, να έρθετε να μας πείτε μεθαύριο πως κακώς εξόπλισε τα μικρονήσια ο Καμμένος, γιατί τάχα εξαιρούνται από το Μοντρέ, και παραδεχθείτε μεθαύριο ότι, ναι, σταματήσατε να τα εφοδιάζετε με πολεμοφόδια.
Και κάτι ακόμη, μια και αναφέρεστε διαρκώς στις γαλλικές φρεγάτες και στα μαχητικά: τώρα τρέχετε μαζί με τη Μελόνι στας Ευρώπας με αίτημα να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τον υπολογισμό του ελλείμματος και του χρέους. Γιατί, αν εγγραφούν στο χρέος η παραλαβή των φρεγατών και των αεροσκαφών (κατά τους Γάλλους, τα έχουμε παραλάβει, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών δεν ξέρουν τι τους γίνεται), τότε αυτό θα εκτοξευτεί στον Θεό και… «αντίο, αγορές», «αντίο, βαθμίδα» και «αντίο, νέα ρύθμιση το 2032». Τον Γεωργίου όμως, που υπολόγισε στο έλλειμμα του 2009 τις αμυντικές δαπάνες από τους εξοπλισμούς του Σημίτη, μια χαρά τον στηρίζετε, εξευτελίζοντας το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους! Να τα λέμε όλα…
Μήπως και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την Βάση των Ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο εντάσσεται και αυτή στο πλαίσιο της Αποστρατικοποίησης των Νησιών ?
Διότι απ’ ό,τι γνωρίζουμε τα Ελικόπτερα που πήραμε από τις ΗΠΑ τα πήραμε προκειμένου να επανδρώσουμε τα νησιά ? Έτσι δεν είναι ?