Αναζητείται (και πάλι) μεσολαβητής!

Προκειμένου να προσεγγίσουν Ελλάδα και Τουρκία η μία την άλλη, θα πρέπει να εμφανιστεί στο προσκήνιο ένας καλοθελητής για να λειάνει το έδαφος, όχι για να λυθούν τα προβλήματα, αλλά για να αποκατασταθεί ένας τυπικός δίαυλος επικοινωνίας

Στο «ασφαλές» και συμμαχικό περιβάλλον του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν χθες, για πολλοστή φορά, οι ΥΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς. Η συνάντηση αυτή δεν προμηνύει αποκατάσταση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί να μη θέλει να συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό, τον οποίο μόλις τις προάλλες, στην Πράγα, χαρακτήρισε «ψεύτη» και την ελληνική πολιτική βασισμένη «σε ψέματα».

  • Από την Κύρα Αδάμ

Παναγιωτόπουλος και Ακάρ δεν βγήκαν από τα χαρακώματά τους, με τον Ελληνα ΥΕΘΑ να επιμένει ότι η Τουρκία «οφείλει να σταματήσει τις απειλές της», προκειμένου να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας, και τον Τούρκο ΥΕΘΑ να προκαλεί την Ελλάδα «να συμμορφωθεί και να μαζευτεί», αν θέλει να έχει συνομιλητές από την Τουρκία. Η χθεσινή συνάντηση είχε τη μορφή του θεαθήναι και για τις δύο πλευρές, καθώς όλος ο διεθνής περίγυρος -από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε.- ξεφορτώνεται άνετα την ελληνοτουρκική κρίση με την κοινή ξύλινη γλώσσα «καθίστε και βρείτε τα μεταξύ σας».

Αυτή τη στιγμή οι επιτήδειοι ουδέτεροι φίλοι και σύμμαχοι Ελλάδας και Τουρκίας, απασχολημένοι όλοι με την Ουκρανία, επιθυμούν να κρύψουν την ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο κάτω από χαλί και να μην ασχοληθούν ενδελεχώς με το πρόβλημα, παρά μόνο αν «παραστεί ανάγκη», αν, δηλαδή, οι δύο χώρες φτάσουν στο όριο του επεισοδίου.

Προκειμένου να προσεγγίσουν οι δύο χώρες η μία την άλλη και να αποκατασταθεί κάποιου είδους διάλογος κωφών, θα πρέπει να εμφανιστεί στο προσκήνιο ένας καλοθελητής – μεσολαβητής. Περίπου πριν από δύο χρόνια τη μεσολάβηση για την εκτόνωση της κατάστασης είχε αναλάβει το Βερολίνο της κυρίας Μέρκελ, μέσω της οποίας οργανώθηκε και λειτούργησε παρασκηνιακά ο δίαυλος Σουρανή – Καλίν, για να ακολουθήσουν οι συναντήσεις Μητσοτάκη – Ερντογάνέως ότου ο Τ. Ερντογάν, χωρίς ποτέ να εξηγήσει τους λόγους, «θύμωσε» με τον Μητσοτάκη μετά την τελευταία συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να τον ξαναδεί.

Αυτή τη φορά αναζητείται και πάλι πρόθυμος και ικανός διεθνής μεσολαβητής, πεπεισμένος ότι μπορεί να παρέμβει ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, προκειμένου να λειάνει το έδαφος, όχι για να λυθούν τα προβλήματα, αλλά για να αποκατασταθεί ένας τυπικός -έστω- δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Φον ντερ ΛάιενΣολτςΜπορέλΣτόλτενμπεργκ δεν είναι πολιτικές προσωπικότητες με το ειδικό πολιτικό βάρος που απαιτείται για μια επαναπροσέγγιση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Οι προβολείς στον Μακρόν

Οι προβολείς πέφτουν μόνο πάνω στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αναλάβει αυτήν την παρακινδυνευμένη πρωτοβουλία προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας, χωρίς να αναμειχθεί στη λύση των προβλημάτων, αν η γαλλική διπλωματία το κρίνει χρήσιμο για την ίδια. Στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Μακρόν στην Αγκυρα, όπως προαναγγέλλουν μονομερώς τα τουρκικά ΜΜΕ, είναι πάρα πολύ πιθανό να γίνει βολιδοσκόπηση των δύο πλευρών για δημιουργία διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα σε έμπιστους και των δύο ηγετών.

Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι στο άμεσο μέλλον μπορεί να αναμένεται συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και τούτο διότι παραμονές των εκλογών του ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα κάτσει να διαπραγματευτεί τις θέσεις του, παρά μόνο «για να τα πάρει σχεδόν όλα». Και αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που και αυτή θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, δύσκολα θα το επιτρέψει.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όμως, προχθές από την Αστάνα, του Καζακστάν, μετά τη συνάντησή του με τον Τ. Ερντογάν, αύξησε κατά πολύ τον βαθμό δυσκολίας επίλυσης των διαφορών Ελλάδας – Τουρκίας, αναβαθμίζοντας επισήμως την Αγκυρα ως τον επόμενο ενεργειακό κόμβο ρωσικού φυσικού αερίου στην περιοχή. Ο Τ. Ερντογάν λίγο μετά σκέφθηκε ότι η καλύτερη τοποθεσία για τον μελλοντικό θύλακα ρωσικής ενέργειας είναι η Θράκη και μάλιστα στα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας, με άμεσο στόχο να αυξηθεί κατά μεγάλο βαθμό η εξάρτηση της Ελλάδας σε φυσικό αέριο από τον «διαμετακομιστή» Ερντογάν.

Ο οποίος, σε πιθανή περίοδο κρίσης, θα μπορεί να ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα προς την Ελλάδα…

Πηγή: newsbreak.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Οι ευθύνες των 156 βουλευτών της Ν.Δ. το 2025

«Κλέβω» χρόνο αυτές τις μέρες μεταξύ των υποχρεώσεων για την έκδοση της «δημοκρατίας», της «Εστίας» και της «Θεσσαλονίκης» και...

Η απαξίωση του κορυφαίου θεσμού!

Μπορεί ο ρόλος του/της Προέδρου της Δημοκρατίας στη χώρα μας λόγω αρμοδιοτήτων να είναι περιορισμένος και εν πολλοίς διακοσμητικός,...

Θεατής και ουραγός των εξελίξεων η Ελλάδα

Όσο περνούν οι ημέρες και οι εβδομάδες τόσο πιο εμφανή γίνονται τα ελλείμματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στη Μέση...

Βασιλιάς Δαγρές

Ο κ. Αλιβιζάτος δεν συμφωνεί με το επώνυμο Ντεγκρές που διάλεξε ο Παύλος και η λοιπή βασιλική οικογένεια, διότι,...