Pictet: Βαθιά ύφεση τον χειμώνα στην Ευρωζώνη με διψήφιο πληθωρισμό – Τριπλάσιο το κόστος της ενέργειας

Αναθεωρεί την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ της ευρωζώνης η Pictet Wealth Management λόγω της περαιτέρω επιδείνωσης του ενεργειακού σοκ και της βαθύτερης ύφεσης που θα χτυπήσει τον χειμώνα. Πλέον αναμένει ότι η ανάπτυξη θα μειωθεί από 2,9% το 2022 σε 0% το 2023, ενώ εκτιμά πως δεν έχουμε ακόμη δει την κορύφωση του πληθωρισμού ο οποίος θα αγγίξει διψήφια ποσοστά αργότερα μέσα στο έτος,  αυξάνοντας τον κίνδυνο να παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σαν να μην ήταν αρκετά δύσκολη η οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύτηκαν πρόσφατα σε νέα υψηλά, σημειώνει η Pictet στην ανάλυσή της. Χωρίς να διαφαίνεται τέλος στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να προβλέψουμε το ενεργειακό κόστος σε καθημερινή βάση, αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: η ύφεση στην Ευρώπη είναι αναπόφευκτη, και το μόνο ερώτημα είναι πόσο καιρό θα κρατήσει και πόσο σοβαρή θα είναι.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Εάν διατηρηθούν οι υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο, το κόστος εισαγωγής ενέργειας της ζώνης του ευρώ θα υπερτριπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2021, εκτιμά η Pictet. Αν και οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει από τον Μάιο, ο συνολικός λογαριασμός ενέργειας θα ισοδυναμεί με τιμές του πετρελαίου στα 180 ευρώ ανά βαρέλι, διπλάσια από τα επίπεδα που καταγράφηκαν το 2008 και το 2011. Στις τρέχουσες τιμές της ενέργειας, το εισοδηματικό σοκ θα ανερχόταν σε περισσότερο από 6% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ, αρκετό για να πυροδοτήσει μια πιο σοβαρή ύφεση από ό,τι περίμενε η Pictet πριν από το καλοκαίρι, ενώ πλέον η επιστροφή στα προ-πανδημίας επίπεδα “αναβάλλεται” για το 2024, υποδηλώνοντας τη διατήρηση ενός αρνητικού κενού παραγωγής.

Παρόλο που τα οικονομικά δεδομένα ήταν πιο ανθεκτικά από ό,τι αναμενόταν μέχρι στιγμής, οι βασικοί δείκτες για τη ζώνη του ευρώ επιδεινώνονται με ανησυχητικό ρυθμό. Ως εκ τούτου, η Pictet υποβάθμισε τις προβλέψεις της για το πραγματικό ΑΕΠ για να ενσωματώσει μια βαθύτερη ύφεση από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως, αφαιρώντας σχεδόν 1% από τη δραστηριότητα σε σωρευτικούς όρους.

Μέρος του σοκ στις τιμές της ενέργειας θα αντισταθμιστεί από τη μείωση της ζήτησης, καθώς και τη μερική υποκατάσταση της ενέργειας. Τα νέα για τα επίπεδα αποθήκευσης αερίου ήταν ενθαρρυντικά, με τους περισσότερους στόχους αποθήκευσης να επιτυγχάνονται περίπου δύο μήνες νωρίτερα, και η μείωση της κατανάλωσης φαίνεται να είναι ταχύτερη από την αναμενόμενη. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Pictet, η εφαρμογή δελτίου ενέργειας σε χώρες όπως η Γερμανία είναι πολύ πιθανή τους χειμερινούς μήνες.

Η πιο άμεση συνέπεια του ενεργειακού σοκ θα γίνει αισθητή στον πληθωρισμό, όπως τονίζει η Pictet. Κατά κανόνα, μια αύξηση 100 ευρώ / MWh στις τιμές spot του φυσικού αερίου προσθέτει περίπου 200 μ.β. στον πληθωρισμό. “Προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα κορυφωθεί λίγο πάνω από το 10% τους επόμενους μήνες, προτού υποχωρήσει σχετικά γρήγορα το 2023, για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων ο καθυστερημένος αντίκτυπος του reopening στα ταξίδια και την αναψυχή, καθώς και οι δευτερογενείς επιπτώσεις των υψηλότερων τιμών σε τομείς έντασης ενέργειας”, σημειώνει.

Περισσότερη κρατική στήριξη, αλλά όχι δημοσιονομική πανάκεια

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντέδρασαν στο ενεργειακό σοκ εισάγοντας διάφορες μορφές στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που υπερβαίνουν το 1,5% του ΑΕΠ συνολικά σε μέσο όρο. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν κανονισμούς για τον μετριασμό των επιπτώσεων των αυξήσεων των τιμών της ενέργειας στους τελικούς χρήστες, άμεσες μεταβιβάσεις σε νοικοκυριά και εταιρείες, στοχευμένα προγράμματα υποστήριξης θέσεων εργασίας και φορολογικές περικοπές.

“Ενώ οι δημόσιες δαπάνες σίγουρα θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς το σοκ πλήττει τα πραγματικά εισοδήματα, υπάρχουν αρκετοί λόγοι να πιστεύουμε ότι μια γιγάντια πολιτική απάντηση παρόμοια με αυτήν της πανδημίας είναι απίθανη αυτή τη φορά —ή ότι θα δούμε μια κεντρική ευρωπαϊκή απάντηση που θα περιλαμβάνει αμοιβαιοποίηση του χρέους για αυτό το θέμα”, επισημαίνει η Pictet. Παράλληλα, ο υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε κάλλιστα να μειώσει την όρεξη των κυβερνήσεων για πιο τολμηρή δημοσιονομική στήριξη. 

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Τα funds περιφρονούν την ελληνική Δικαιοσύνη

Tον Φεβρουάριο του 2023, η εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ» είχε αποκαλύψει πρώτη πως η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου βάδιζε στο να δώσει το πράσινο...

Οικονομική πολιτική με φόρους και ακρίβεια

Η συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2025, που ξεκινά, δεν πρόκειται να αλλάξει τις ειλημμένες αποφάσεις της...

Ανέστιοι και πένητες

Στην εποχή της καπιταλιστικής ευωχίας, όταν απ’ τα τραπέζια της αριστοκρατίας του χρήματος ξέπεφτε το κατιτίς και για τα...

Πελαγοδρομούμε στα κύματα του καταναλωτισμού

Έγραφα σε κοινωνικό δίκτυο λίγες μέρες πριν από το φετινό Πάσχα και νομίζω θα το επαναλάμβανα αυτούσιο και σήμερα...