Αυτό που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιμένει από το Αμπντουλχαμίτ Χαν, το τρυπάνι του οποίου έχει τη δυνατότητα να φτάσει μέχρι τα 12 χιλιάδες μέτρα βάθος, είναι η εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου. Και ο Τούρκος Πρόεδρος πιστεύει ότι με το θέλημα του Αλλάχ αυτό θα γίνει κατορθωτό.
Για τον Ερντογάν η ανακάλυψη φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου από το τουρκικό γεωτρύπανο σημαίνει πολλά. “Τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά” ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος στη διάρκεια δηλώσεών του κατά την επιστροφή του από την Ουκρανία και τη συμμετοχή του σε σύνοδο με τη συμμετοχή του Ουκρανού Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε (πηγή Μιλιέτ/ΓΤΠ) πως αυτό που θα τον χαροποιήσει “ακόμα περισσότερο είναι να έχουμε το θέλημα του Αλλάχ τα αναμενόμενα αποτελέσματα”. Ακολούθως σημείωσε πως “αυτό το γεωτρύπανο μας είναι από τα λίγα στον κόσμο. Έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί γεώτρηση μέχρι και σε βάθος 12 χιλιάδες μέτρα. Δεν υπάρχει ισάξιο αυτή τη στιγμή στον τομέα του. Έχει αυτό το χαρακτηριστικό και αυτή την ιδιαιτερότητα. Η προσδοκία μας, με το θέλημα του Αλλάχ, είναι να υπάρξουν νέα καλά νέα. Θα δούμε τι θα γίνει”.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως “όταν πάρουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε από το γεωτρύπανο μας, θα τα μοιραστούμε με το έθνος μας. Ειδικότερα, με το θέλημα του Αλλάχ, μόλις αρχίσουμε την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά”.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε στην Τουρκία η πληροφορία για συμφωνία μεταξύ της τουρκικής ΤΡΑΟ και της μαλαισιανής PETRONAS. Μια συμφωνία που έχει να κάνει με τη συνεργασία ανάμεσα σε Τουρκία και Μαλαισία στον τομέα της ενέργειας. Ο Ρετζέπ Ταγίιπ Ερντογάν ξεκαθάρισε (πηγή Μιλιέτ/ΓΤΠ) πως αυτή η συνεργασία δεν θα αφορά την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ερωτηθείς κατά πόσον οι κοινές έρευνες με τη Μαλαισία θα διεξαχθούν στη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα ή αλλού, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι θα γίνουν αλλού.
Για το συγκεκριμένο θέμα ο Ερντογάν ανέφερε στη διάρκεια των δηλώσεών του: “Συζητήσαμε ορισμένα θέματα κατά την επίσκεψη του βασιλιά της Μαλαισίας στη χώρα μας. Ένα από αυτά ήταν τα κοινά βήματα που έκαναν οι ΤΡΑΟ και PETRONAS. Σχεδιάζουμε να συνεργαστούμε από κοινού σε μία ή δύο περιοχές που θα καθοριστούν από αυτή την άποψη. Ας ελπίσουμε ότι θα κάνουμε ένα βήμα μαζί με το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και την ΤΡΑΟ από τη μία πλευρά, την PETRONAS και τους Κινέζους από την άλλη, ίσως σε τριμερή συνεργασία. Φυσικά, η χαρά μας είναι ότι διαθέτουμε σήμερα 4 γεωτρύπανα και 2 πλοία σεισμικής έρευνας. Με αυτά είμαστε πλέον μια δύναμη”.
Σύμφωνα με τη Γενί Σαφάκ (πηγή ΚΥΠΕ) κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι, “ο πολιτικός διάλογος ή η διπλωματία μεταξύ κρατών δεν μπορεί ποτέ να διακοπεί. Σήμερα, για παράδειγμα, συνεχίζουμε τις επαφές μας με την Αίγυπτο σε χαμηλότερο επίπεδο, στο επίπεδο των υπουργών μας”. Πρόσθεσε πως “δεν μπορείτε να απενεργοποιήσετε εντελώς τη διπλωματία. Όλος ο κόσμος έχει δει πόσο πολύ χρειαζόμαστε τη διπλωματία”. Επί του παρόντος, δήλωσε ο κ. Ερντογάν, “είμαστε σε επαφή με τη Ρωσία σε κάθε βήμα που κάνουμε στη Συρία, όπως οι δυνάμεις ασφαλείας μας, οι μυστικές υπηρεσίες και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Θα θέλαμε να διεξάγουμε αυτές τις δραστηριότητες πιο αποτελεσματικά με το Ιράν, αλλά αυτό δεν συνέβη”.
Ας συνεχίσουμε, είπε, αυτό το έργο με την Αίγυπτο σε χαμηλότερο επίπεδο, δηλαδή σε υπουργικό επίπεδο, και “στη συνέχεια ελπίζουμε ότι θα κάνουμε αυτό το βήμα στο υψηλότερο επίπεδο με τον καλύτερο τρόπο. Επειδή ο αιγυπτιακός λαός είναι αδελφός μας”.
Πηγή: Philenews, capital.gr