Υπό τη «διαιτησία» Ερντογάν, στην Άγκυρα, συναντήθηκαν τα αντίπαλα στρατόπεδα της Λιβύης

Στην Τουρκία, όπου συναντήθηκαν με τον Ερντογάν και τον πρόεδρο της Βουλής, βρέθηκαν οι εκπρόσωποι των αντίπαλων στρατοπέδων Ανατολικής και Δυτικής Λιβύης. Στο μεταξύ, ο εκ των εγκεφάλων της «γαλάζιας πατρίδας» καλεί σε γεωτρήσεις στα όρια (!) της ψευδεπίγραφης τουρκο-λιβυκής ΑΟΖ

Σε ρόλο διαιτητή στην αντιπαράθεση των δύο αντιπάλων στρατοπέδων στη Λιβύη, της Ανατολικής και της Δυτικής, εμφανίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν. Δίπλα του, στην Άγκυρα, βρέθηκαν και φωτογραφήθηκαν οι πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ (Aguila Saleh) και το μέλος του Προεδρικού Συμβούλου, Αμπντουλά Αλ-Λάφι (Abdullah Al-Lafi).

Η επίσκεψη των εκπροσώπων των δύο αντιμαχόμενων πλευρών της Λιβύης στην Τουρκία, αναβαθμίζει την εικόνα της Άγκυρας και προσωπικά του Τ.Ερντογάν ως «διαιτητή» και δραστήριου παράγοντα στην «επίλυση» της λιβυκής κρίσης. Παράλληλα, δείχνει ότι και η Βουλή των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ, στην Ανατολική Λιβύη, η οποία παλαιότερα δεν ήταν τόσο φιλική ως προς την Τουρκία, αποδέχεται να στήσει γέφυρες προσέγγισης με την Άγκυρα.

Η «φίλα προσκείμενη» στην Ελλάδα, Ανατολική Λιβύη, προσεγγίζει την Τουρκία

Σιτηρά, Λιβυκό, Συρία, Α.Μεσόγειος

Η κινητικότητα της Άγκυρας προς την κατεύθυνση του Λιβυκού έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη δραστήρια εμπλοκή της στην «κρίση των ουκρανικών σιτηρών» και τη συμφωνία για το άνοιγμα της Οδησσού στην εξαγωγή των σιτηρών. Η Τουρκία λειτούργησε σε ρόλο μεσάζοντα ανάμεσα σε Ρωσία, Ουκρανία. Ως γνωστόν, στο θέμα αυτό επήλθε συμφωνία υπό την «αιγίδα» του ΟΗΕ. Γεγονός που προσδίδει επιπλέον διπλωματικά εύσημα στην Τουρκία, η οποία επιδιώκει να αυτοπροβάλλεται ως χώρα με διεθνείς ρόλους.

Να σημειωθεί πως η τουρκική κινητικότητα σε πολλά καυτά διεθνή και περιφερειακά «μέτωπα» σημειώνεται τη στιγμή που η Άγκυρα έχει προαναγγείλει την έξοδο του νέου, σύγχρονου πλωτού γεωτρύπανου που απέκτησε πρόσφατα ενδεχομένως στην Ανατολική Μεσόγειο, περί τις 9 Αυγούστου. Είναι εμφανές ότι η Άγκυρα ανοίγει τη «βεντάλια» των επιδιώξεών της. Προ εβδομάδων, ως γνωστόν, στο Ιράν συναντήθηκαν οι πρόεδροι Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν, με κύριο «μενού» τους τη Συρία.

Η Άγκυρα προαναγγέλλει έξοδο του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου στη Μεσόγειο, στις 9 Αυγούστου

Την ίδια στιγμή, σήμερα, κατεγράφησαν τουρκικές παραβιάσεις και αερομαχίες στο Αιγαίο. Ειδικότερα, πέντε αερομαχίες («εμπλοκές») όταν ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη έσπευσαν να αναχαιτίσουν τουρκικά που παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο (ΕΕΧ). Συνολικά, έγιναν 26 παραβιάσεις στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο (16 από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος – UAV και 10 από F-16).

Η ελληνική πλευρά, πάντως, φαίνεται να παρακολουθεί όλες αυτές τις διπλωματικές εξελίξεις, ορισμένες από τις οποίες την αφορούν άμεσα, μάλλον ως παρατηρητής, ενώ, ως όλα δείχνουν, η Αθήνα και η διπλωματία έχουν μπει για τα καλά σε τροχιά … καλοκαιρινής νιρβάνας.

Η Λιβύη στην … Άγκυρα

Αναφερόμενος στη συνάντηση στην Τουρκία, ο Αμπντουλά Αλ-Λάφι, μέλος του Προεδρικού Συμβούλου, που αντιπροσωπεύει τη Δυτική Λιβύη (Τρίπολη), έγραψε στο Twitter: «Συναντηθήκαμε στην Άγκυρα, με τον πρόεδρο Ερντογάν, παρουσία του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Συζητήσαμε τις πολιτικές εξελίξεις και συμφωνήσαμε για τη διατήρηση της ενότητας της Λιβύης, την επίσπευση της διεξαγωγής εκλογών βάσει της νομοθεσίας και μιας ισχυρής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι αποκλείεται μια στρατιωτική λύση». Δηλαδή, ότι πρέπει να αποτραπεί το ενδεχόμενο ένοπλης αντιπαράθεσης ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα στη χώρα.

Από τη μεριά της, η τουρκική Προεδρία περιορίστηκε στην ανακοίνωση της συνάντησης, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με μερίδα του λιβυκού Τύπου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην Άγκυρα, σήμερα Τρίτη, ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου, Μουσταφά Σαντόπ (Mustafa Shantop), υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής διευθέτησης της κατάστασης στη Λιβύη, προειδοποίησε για τον κίνδυνο «κενού εξουσίας», κάλεσε όλες τις πλευρές σε «αυτοσυγκράτηση» και τόνισε ότι πρέπει «να αποφευχθούν βήματα που θα έθεταν σε κίνδυνο τη σταθερότητα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η Λιβύη».

Ο ίδιος εξήρε την «ανάπτυξη των κοινοβουλευτικών σχέσεων» Τουρκίας – Λιβύης, υπενθυμίζοντας τη συγκρότηση Ομάδας Φιλίας της Λιβύης στην τουρκική Βουλή τον περασμένο Απρίλιο, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των πολιτικών κομμάτων, ενώ ανέφερε ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Λιβύη.

Ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής ανέφερε ότι η Άγκυρα τηρεί «ίσες αποστάσεις» προς όλες τις πλευρές στη Λιβύη, και είπε ότι η Λιβύη «δεν χωρίζεται σε δύση, ανατολή και νότο».

Από τη μεριά του, ο Ακίλα Σαλέχ υπογράμμισε τους «ιστορικούς δεσμούς μεταξύ του τουρκικού και του λιβυκού λαού» και την επιθυμία «να κρατηθούν ανοιχτά όλα τα κανάλια διαλόγου» προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στη Λιβύη. Εξήγησε, δε, ότι η προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, η οποία έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής των Αντιπροσώπων, είναι να «διασφαλίσει τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στη χώρα».

Να σημειωθεί, ωστόσο, πως η «νέα κυβέρνηση», στην οποία αναφέρεται ο Σαλέχ, εμποδίζεται να αναλάβει τα καθήκοντά της από την «προηγούμενη κυβέρνηση» (!).

Γεωτρήσεις στη γραμμή της ΑΟΖ

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, εμφανίστηκε και πάλι ο λαλίστατος, Τσιχάτ Γιαϊτσί (Cihat Yaycı), ο οποίος συχνά εμφανίζεται σε ρόλο λεκτικού προβοκάτορα και «λαγού» της Άγκυρας. Ο γνωστός στην Ελλάδα ως εκ των «εγκεφάλων» της «γαλάζιας πατρίδας», απόστρατος ναύαρχος και πρώην αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ, δήλωσε: «Ας κάνουμε γεώτρηση με σημαία ΤΔΒΚ (σ.σ. κατεχόμενα Κύπρου) στην γραμμή οριοθέτησης ΑΟΖ με Λιβύη».

Ειδικότερα, ανέφερε: «Ας στείλουμε τα πλοία γεωτρήσεων κοντά στη γραμμή συμφωνίας οριοθέτησης με τη Λιβύη και ας φέρουν τη σημαία της ΤΔΒΚ (σ.σ. κατεχόμενα). Ας κάνουν έρευνα για λογαριασμό της ΤΔΒΚ. Ας είναι η ΤΔΒΚ ο συνομιλητής ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα. Ας θέσουμε, έτσι, τις βάσεις για τη de facto αναγνώριση της ΤΔΒΚ».

Βλέπε επίσης:

Διαμεσολάβηση της Τουρκίας για την κρίση στη Λιβύη – Η Άγκυρα επιδιώκει ηγετικό ρόλο

Λιβύη: Εδώ Τουρκία, εκεί Ιταλία και Αίγυπτος, που είναι η Ελλάδα;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ένας Λάκωνας Νο2 στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Ο Τραμπ, μετά και την εμπειρία της πρώτης του θητείας, είναι πεπεισμένος ότι πολλά στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν...

Γαλλία: Προϊόν εκβιασμού ο νέος πρωθυπουργός

Σε αντίθεση με τo αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόν διόρισε ως πρωθυπουργό έναν από τους πιο ένθερμους...

Ο μισογύνης υπουργός χάλασε το… αφήγημα

Όσο ο δυτικός Τύπος προσπαθεί να παρουσιάσει τους τζιχαντιστές ως «προοδευτικούς» και «εκσυγχρονιστές», η καινούργια Συρία μεταμορφώνεται σε μια χώρα που θα...

Πώς και γιατί έγινε η ανατροπή στη Συρία

Ο Κασίμ Σουλεϊμάνι, που εξοντώθηκε έπειτα από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε στη Βαγδάτη (3/1/2020),...