Νέα επίθεση κατά της Αθήνας εξαπέλυσε ο Χουλουσί Ακάρ, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα “κάτι σκαρώνει σε βάρος της Τουρκίας”, επικαλούμενος τις αμυντικές δαπάνες της χώρας μας και κάνοντας λόγο για ελληνικό επεκτατισμό, προβάλλοντας ότι η Άγκυρα έχει δικαίωμα αυτοάμυνας στο Αιγαίο.
Αναλυτικά, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, o X. Ακάρ επικαλέστηκε πως “στο 12ο άρθρο της Συνθήκης της Λωζάννης και στο 14ο άρθρο της Συνθήκης των Παρισίων αναφέρεται πως τα νησιά αυτά (σ.σ.: στο Αιγαίο) παραχωρηθηκαν στην Ελλάδα υπο τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Είναι νησιά με καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Υπάρχουν 23 νησιά απο τα οποία στρατιωτικοποίησαν τα 16. Κι έρχονται μπροστά μας με ασόβαρα επιχειρήματα. Πήγαν και εγκατέστησαν αεροδρόμια, άρματα μάχης, όλμους. Τότε, αυτό δεν μας δημιουργεί το δικαίωμα για αυτοάμυνα; H εγκατάσταση των όπλων μπροστά στη μύτη μας δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα μας; Tι θα συμβεί αν αντιδράσουμε; Δεν γίνεται συζητήσιμη η κυριαρχία αυτών των νησιών λόγω της στρατιωτικοποίησης;”
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας συνέχεισε λέγοντας πως “δεν υπάρχει λογική η Ελλάδα με 3.000 νησιά στο Αιγαίο να έρχεται μπροστά στη μύτη μας και να μας κατηγορεί για επεκτατισμό”.
Ανέφερε πως υπάρχει μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει απο το 1832 και συνεχίζεται. “Έχουν καλύψει όλο το Αιγαίο. Ποιός είναι ο επεκτατικός; Εδώ μιλάμε για μια χώρα που από την ίδρυσή της έχει επεκταθεί 5 ή 7 φορές. Ποιος είναι ο επεκτατικός; Eναντίον της Τουρκίας”, υποστήριξε.
Στο ίδιο εμπρηστικό κλίμα, ο κ. Ακάρ ισχυρίστηκε ότι “η Αθήνα σκαρώνει κάτι εναντίον της Άγκυρας, καθώς πενταπλασιάζει τον αμυντικό της προϋπολογισμό”, προειδοποιώντας μάλιστα ότι “αυτό δεν θα είναι αρκετό απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις”.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για τους συμμάχους της, ενώ υπογράμμισε ότι τα ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν πρέπει να επηρεάζουν τις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ με την Άγκυρα.
Ο Χουλουσί Ακάρ κάλεσε την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με τις “σχέσεις καλής γειτονίας” για διάλογο, όπως είπε, για να προσθέσει ότι “η στάση της Ελλάδας είναι αφύσικη”.
Πηγή: capital.gr
Από την αμφισβήτηση, στην “υπό όρους κυριαρχία”, στο “δικαίωμα αυτοάμυνας” και έπεται συνέχεια.
Η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας ήταν εμφανής και από το εξοπλιστικό της πρόγραμμα μετά το 2002.
Οι κυβερνήσεις KK B’, ΓΑΠ, Σαμαρά και Τσίπρα αλλά και ο Κυριάκος τον πρώτο χρόνο πήγαν σε μονομερή αφοπλισμό 15 ετών δίνοντας παράθυρο ευκαιρίας στη Τουρκία σήμερα.
Εφεραν τον πόλεμο ande Portas και την χώρα σε στρατηγικό αιφνιδιασμό.
Δεν θα έπρεπε να αναζητηθούν ευθύνες από αυτούς τους κύριους ή απαλλάσσονται λόγω στρουθοκαμηλισμού? Σε καθε περίπτωση είναι δυνατόν άνθρωποι του δόγματος “θα το ρισκάρουμε με τη Τουρκία” , που έπαιξαν την Ελλάδα στα ζάρια όπως είναι αυτοί, να παραμένουν στο Ελληνικό κοινοβούλιο?