Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δηλώνει έτοιμος να συνεχίσει να κυβερνά μόνον εφόσον διαθέτει ευρεία αποδοχή. Μέχρι το βράδυ αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Ο Μάριο Ντράγκι αφήνει μισάνοικτη την πόρτα του κυβερνητικού μεγάρου στα ιταλικά κόμματα. Με την ομιλία του στη Γερουσία σήμερα το πρωί, ο Ιταλός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει να κυβερνά μόνον αν υπάρξει ευρύτατη στήριξη από μέρους των πολιτικών δυνάμεων χωρίς αμφισβητήσεις και αμφιταλεντεύσεις.
Παράλληλα, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός όρισε και την ατζέντα της κυβερνητικής δράσης των επόμενων μηνών: από την απρόσκοπτη εφαρμογή του ιταλικού Σχεδίου Ανάκαμψης, μέχρι την απελευθέρωση των αδειών για τις οργανωμένες πλάζ, τη δημιουργία δυο μονάδων αεριοποίησης και την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Η ομιλία του Ντράγκι, η οποία διήρκεσε σαράντα λεπτά, περιείχε κυρίως μηνύματα προς την Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια. Υπογράμμισε ότι η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει ανεπιφύλακτα την Ουκρανία και ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική στην πλήρη ταύτιση της χώρας με τις θέσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της G7.
Σιωπή από Λέγκα και Πέντε Αστέρια
Από την μεριά τους, τόσο οι γερουσιαστές της Λέγκα όσο και των Πέντε Αστέρων, δεν χειροκρότησαν ούτε μια φορά τον Ιταλό τεχνοκράτη πρωθυπουργό κατά την διάρκεια της παρέμβασής του. Δεν είναι σίγουρα ένας καλός οιωνός σε ό,τι αφορά την επαναδημιουργία του συμφώνου εμπιστοσύνης που ζήτησε ο «σούπερ Μάριο». Ο Ματέο Σαλβίνι, μάλιστα, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της Λέγκα για να ληφθούν οι όποιες, οριστικές αποφάσεις, ενώ και ο πρόεδρος των «πεντάστερων», Τζουζέπε Κόντε θέλησε να συναντηθεί εκτάκτως, με το επιτελείο του κινήματος που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο.
Μέχρι το βράδυ, το τοπίο αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει. Με την δευτερολογία του Ιταλού πρωθυπουργού και την ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία γύρω στις επτάμιση ώρα Ιταλίας. «Δεν έχω εκλεγεί, άρα χρειάζομαι ευρύτατη πλειοψηφία για να κυβερνήσω. Κάνω αυτή την προσπάθεια μόνο επειδή οι Ιταλοί πολίτες μου ζήτησαν να μείνω», τόνισε ο Ντράγκι. Μέρος των κομμάτων όμως μπορεί και να σκεφθεί το εκλογικό συμφέρον και να μην δώσει στον επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης την «λευκή πολιτική επιταγή» την οποία έχει ζητήσει.
Πηγή: dw.com