Στις 27 Ιουλίου ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατάρτισης 80.000 ανέργων

Στις 27 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το πρώτο από αυτά τα νέου τύπου προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην ανάπτυξη των ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων 80.0000 ανέργων. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην αύξηση του αριθμού των θέσεων εργασίας μέσω της επιδότησης της εργασίας αλλά μέσω της κατάρτισης.

Μέσα από το νέο πρόγραμμα, οι άνεργοι θα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν για πρώτη φορά τις πύλες των ελληνικών πανεπιστημίων. Από τα 100 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν, τα 50 εκατ. ευρώ –που θα καλύψουν 40.000 ανέργους-  διατίθενται για τα Κέντρα Εκπαίδευσης και διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) των 12 ΑΕΙ που έχουν δηλώσει συμμετοχή και έχουν υποβάλλει σχετικά προγράμματα. Τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε 179 ειδικώς  αδειοδοτημένα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης που ανήκουν είτε σε ιδιώτες, είτε σε κοινωνικούς εταίρους,  μέσα από τα προγράμματα των οποίων θα καλυφθούν οι υπόλοιποι 40.000 άνεργοι.

Συνολικά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, μέσα στους επόμενους μήνες θα καταρτιστούν 500.000 εργαζόμενοι και το κονδύλι θα φτάσει στο 1 δισ. ευρώ. Οι έξι βασικές καινοτομίες που ενσωματώνουν τα νέα προγράμματα είναι οι εξής:

1.Ένα μέρος της πληρωμής των παρόχων και των ωφελουμένων -και συγκεκριμένα το 30%- συνδέεται με την πιστοποίηση. Μόνο αν ο ωφελούμενος περνά τις εξετάσεις πιστοποίησης θα λαμβάνει το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος, τόσο ο ίδιος όσο και ο πάροχος κατάρτισης που επέλεξε.

2.Ενεργοποιοιείται το Μητρώο Παρόχων Κατάρτισης  που προβλέπει αυστηρά ποιοτικά και ποσοτικά  κριτήρια ως προς την τεχνική αλλά και οικονομική επάρκεια των παρόχων.

3. Διευρύνεται ουσιαστικά η «γκάμα» των επιλογών κατάρτισης, με περισσότερα από 250 διαφορετικά αντικείμενα  υψηλής ζήτησης και αυξημένη έμφαση στις ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες. 

4.Δίνεται η δυνατότητα για πιστοποίηση από μεγάλες διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας, σε συνέχεια των συνεργασιών της ΔΥΠΑ με τη Microsoft, την Amazon, την Google και τη Cisco.

5.Οι πάροχοι πλέον θα αξιολογούνται για το αν συντελούν στην αναβάθμιση δεξιοτήτων των ωφελουμένων και για το αν οδηγούν πράγματι τους ωφελούμενους στην αγορά εργασίας.

6.Τέλος, για πρώτη φορά όλα τα αντικείμενα κατάρτισης ελέγχονται από ανεξάρτητο φορέα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού υλικού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα

«Ο καταραμένος, τον ψήφισα!»

Στην είσοδο του χωραφιού του κυρ Θανάση υπάρχει πλέον ταμπέλα σε αγγλικά και αραβικά: «Property of Future Olive oil...

Η ακρίβεια «εξαϋλώνει» το εισόδημα των Ελλήνων!

Νέα «φωτιά» πήραν οι τιμές σε τρόφιμα, ενοίκια και υπηρεσίες στη χώρα μας, καθώς, παρά τη μικρή αποκλιμάκωση του...

Ο Μπάφετ και η καταστολή του Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση παίρνει μέτρα για την παχυσαρκία (αν και σταθερά προσανατολισμένη στο θεραπεύειν -ο...

Σοκάρει η αύξηση της φτώχειας στην Ελλάδα

Αύξηση της φτώχειας στην Ελλάδα το 2023 και ανησυχητικά υψηλούς δείκτες οικονομικής ανισότητας καταδεικνύει μελέτη του Ινστιτούτου ΕΝΑ. Σύμφωνα...