Γερμανία υπ. Ενέργειας: Η μείωση παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη αποτελεί «επίθεση εναντίον μας»

Οι μειώσεις στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream, που αποφάσισε πρόσφατα η Μόσχα, αποτελούν μια «επίθεση» που στοχεύει να «διασπείρει το χάος στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας», κατήγγειλε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας, Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Αυτό που είδαμε την περασμένη εβδομάδα παίρνει μια άλλη διάσταση. Η μείωση παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream αποτελεί επίθεση εναντίον μας», είπε σε μια ομιλία του σε ηγετικά στελέχη της βιομηχανίας στο Βερολίνο.

Αυτή η «οικονομική επίθεση» έγινε «εσκεμμένα» από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, πρόσθεσε.

«Έχουμε ήδη δει αυτήν την μέθοδο αρκετές φορές, με τη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, την Πολωνία ή τη Δανία», είπε ο υπουργός.

«Θα διασπείρει το χάος στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας», προκαλώντας «αύξηση των τιμών», προειδοποίησε ο Χάμπεκ.

Ο ρωσικός όμιλος Gazprom μείωσε τις παραδόσεις στην Ευρώπη μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream την περασμένη εβδομάδα κατά 40%, μετά κατά 33%, επικαλούμενος ένα τεχνικό πρόβλημα.

Αλλά για τη γερμανική κυβέρνηση, αυτό είναι μια «πολιτική απόφαση», που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως όπλο στην αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας και των δυτικών χωρών για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Για να αντιμετωπίσει αυτή την πτώση των παραδόσεων, το Βερολίνο ανακοίνωσε την Κυριακή αυξημένη χρήση, έως το 2024, των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με καύση άνθρακα.

Μια πικρή απόφαση για αυτήν την κυβέρνηση συνασπισμού η οποία έχει υποσχεθεί να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα έως το 2030.

«Οι δεξαμενές (φυσικού αερίου) είναι γεμάτες μόνο κατά 60% και αν μπούμε στον χειμώνα με μισογεμάτες δεξαμενές, και αν κλείσει η κάνουλα του φυσικού αερίου, τότε μιλάμε για μια σοβαρή οικονομική κρίση στη Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά ο Χάμπεκ, μια προσωπικότητα του γερμανικού Κόμματος των Πρασίνων.

Λόγω των τεράστιων αναγκών της βιομηχανίας της, η Γερμανία εισάγει σχεδόν το 35% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία. Το ποσοστό αυτό ήταν 55% πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με το Βερολίνο να εργάζεται σκληρά για να προμηθευτεί ενέργεια από εναλλακτικές πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  1. Use it or lose it!
    Είναι αναμενόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει το όπλο του ΦΑ. Είναι ένα όπλο που χάνει τη σημασία του όσο περνάει ο χρόνος μια και η Ευρώπη βρίσκει εναλλακτικές. Και άρα η λογική λέει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί όσο πιο νωρίς γίνεται.
    Είναι όμως και η επιβεβαίωση αυτού που έλεγαν στη Γερμανία οι Αγγλοσάξωνες. Οτι η Ρωσία βλέπει την εξάρτηση της κεντρικής Ευρώπης από το Ρωσικό ΦΑ ώς όπλο και όχι ως εμπορική πράξη.
    Αφού είναι έτσι όμως αυτό που δεν έχει λογική είναι η σταδιακή απεξάρτηση από το Ρωσικό ΦΑ.
    Μιλάμε για πόλεμο οπότε ακόμη και με δελτίο σημασία έχει η μέγιστη δυνατή ζημιά στη Ρωσική οικονομία.
    Το να πάει η ΕΕ στο 1/5 της εισαγωγής ΦΑ ένα χρόνο μετά την εισβολή δεν είναι fast enough.
    Η Ρωσία δεν έχει τρόπο να στείλει αλλού το ΦΑ που έστελνε στην Ευρώπη. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται να φτιάξει νέους αγωγούς.
    Η Γερμανία και η Ιταλία θα πληρώσουν βέβαια το τίμημα. Αλλά μεγάλα παιδιά είναι. Ας πρόσεχαν.

  2. Εδώ οι μπετατζήδες της Ακρόπολης απαγόρευσαν τις παραστάσεις του Μπολσόι, η μείωση των ροών φυσικού αερίου μας μάρανε. Αμετροεπής η Δύση, αντιδραστικός και ο Πούτιν.

  3. Αναγράφεται μείωση ροής Φ.Α. στην Ευρώπη την θερινή περίοδο.
    Ουδεμία αναφορά-σύγκριση με προηγούμενες αντίστοιχες περιόδους.
    Μα απλή σκέψη, παραμένει η ίδια ζήτηση το καλοκαίρι με αυτή του χειμώνα?
    Και από άλλη σκέψη, αφού πληρώθηκαν κανονικά οι χρεώσεις σε ρούβλια
    ως προς τι η μείωση?
    Εντάξει να γράφονται για να γράφονται αλλά και κάποιο μέτρο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η Σερβία και το «club Rafale»

Ήταν η δεύτερη επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια στο Βελιγράδι και...

Ο Μακρόν επέλεξε τον Γάλλο… Τζο Μπάιντεν

Στον πρόεδρο Μακρόν χρειάστηκαν 60 μέρες μέχρι να διαλέξει πρωθυπουργό. Ήταν τέτοιο το αδιέξοδο, που ανακοίνωσε ακόμα και «πολιτική...

Καταρρέει ο Ζελένσκι

Έως σήμερα η Ρωσία έχει κατακτήσει με την εισβολή της στην Ουκρανία μια έκταση άνω των 130.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων,...

Ανησυχητική για την Ελλάδα η σύγκλιση Τουρκίας – Αιγύπτου

Ιδιαίτερη ανησυχία για τα εθνικά μας συμφέροντα προκαλεί η συνάντηση του προέδρου της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι με τον...