Ο τρίτος παγκόσμιος μας τέλειωσε. Ολοταχώς προς νέο ψυχρό πόλεμο…

Οι εξελίξεις δείχνουν πως όσα ακούστηκαν περί ξεσπάσματος τρίτου παγκόσμιου πολέμου με πυρηνικά κι όλα τα συμπαρομαρτούντα, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά επανάληψη της γνωστής εκατέρωθεν προπαγάνδας των μεγάλων παιχτών επί ψυχρού πολέμου, η οποία κατά τα φαινόμενα εγκαινίασε τον νέο ψυχρό πόλεμο.

Αυτονόητο γιατί αποκλείεται να γινόταν τρίτος παγκόσμιος: Η χρήση των πυρηνικών θα έβγαζε αυτομάτως όλους τους παίχτες από το παιχνίδι.

Κι επειδή είναι πολλά τα λεφτά και τα συμφέροντα, αποφάσισαν να ακολουθήσουν την πεπατημένη. Όπως γινόταν πάντοτε άλλωστε.

Δε θα πρέπει να ξεχάναμε ότι στο απόγειο της κορονοκρίσης, είχαν γραφτεί και ειπωθεί πάρα πολλά για ξέσπασμα συγκρούσεων μεταξύ κρατών ένεκα του οικονομικού χάους που προκάλεσε ο κορονοϊός.

Κάτι που σηματοδότησε το διαβόητο Great Reset και επιβεβαιώθηκε πλήρως.

Το ζητούμενο είναι ποια θα είναι η κλιμάκωση του νέου ψυχρού πολέμου μετά τη διαφαινόμενη εκεχειρία στην Ουκρανία.

Μην αυταπατάστε, η παρότρυνση του Κίσινκγερ για συνθηκολόγηση δεν έγινε τυχαία (Κίσινγκερ: Υπέρ διαπραγματεύσεων με εκχώρηση Κριμαίας και Ντονμπάς στη Ρωσία).

Πρόκειται για προπομπό του μέλλοντος.

Εξάλλου, επί της ουσίας, αυτό που είχε πει πριν καιρό διαμορφώνεται. Μια ουδέτερη Ουκρανία η οποία δε θα απειλεί ούτε τη Δύση ούτε τη Ρωσία.

Έτσι, κάποια στιγμή, οι δύο μεγάλοι, όπως άλλοτε, θα κάτσουν στο τραπέζι και θα μοιράσουν το οικόπεδο.

Ο Πούτιν θα εξασφαλίσει την κάθοδο στα θερμά νερά (γι΄ αυτό γίνεται κυρίως η φασαρία) και την ησυχία στην αυλή του, κι ο Μπάιντεν θα πάρει το υπόλοιπο κομμάτι με τον Ζελένσκι ή κάποια άλλη μαριονέτα σε ρόλο τοποτηρητή. 

Το θέμα είναι, όπως είπαμε, τι θα ακολουθήσει κατόπιν.

Νομίζουμε η Κίνα.

Καθώς, στους δύο μεγάλους παίχτες, τρίτος δε χωρεί.

Από τη μεριά τους, οι ΗΠΑ ήδη έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι μέρες της ως υπερδύναμη είναι μετρημένες.

Πιθανότατα, ανάλογη στάση θα κρατήσει και η Ρωσία.

Εκτός κι αν πιστεύετε ότι θέλει μια υπερδύναμη με επεκτατικές τάσεις στα σύνορά της.

Μη βαυκαλίζεστε, και οι δύο μεγάλοι παίχτες είναι κακομαθημένοι και δε θέλουν τρίτον στο παιχνίδι.

Συνεπώς, οδηγούμαστε προς «εξουδετέρωσή» της για να ξαναμοιράσουν τις σφαίρες επιρροής ώστε να ξαναγινούν οι μπαμπούλες του κόσμου.

«Καπιταλισμός» vs «Κομμουνισμού» τότε, «Δημοκρατία» vs «Ολοκληρωτισμού» σήμερα… και η ζωή συνεχίζεται.

Διότι όπως είπε -ρητό που θα παραθέσουμε πολλές φορές ακόμη- ο Πάλμερστον «δεν υπάρχουν αιώνιοι φίλοι και εχθροί, παρά μόνο αιώνια συμφέροντα»…

  1. H οπτική στη Δύση είναι first we take Moscow then we take Beijing. (εννοείται όχι ως κατάληψη αλλά ως ανίπαλοι)
    H Ρωσία δεν αντιμετωπίζεται ως ΕΣΣΔ αλλά ως ένα μεγάλο Ιρακ.
    Η Κίνα ως μια ΕΣΣΔ χωρίς συμμάχους.

  2. Η Ρωσία σε δύο τομείς μπορεί να λογιστει ως μεγάλη δύναμη, στον στρατιωτικό και τις πρώτες ύλες.
    Και ενώ οι πρώτες ύλες είναι ευπρόσδεκτες στην Δύση, η στρατιωτική της δυναμη είναι αυτή που δημιουργεί πρόβλημα στην ένταξη της στο ευρωατλαντικο στρατόπεδο καθώς θα συμμετείχε ως πάροχος ασφαλείας και όχι ως καταναλωτής, δημιουργώντας έναν δεύτερο πόλο ασφαλείας ο οποίος θα αποδυνάμωνε σταδιακά την επιρροή των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
    Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη φροντίσει οι ΗΠΑ να ναρκοθετησουν την Ευρώπη. Πως? Με τον επανεξοπλισμο της Γερμανίας, την δεδομένη Ελλάδα και την αναγέννηση της ιδέας της Πολωνίας των δύο μεγάλων θαλασσών.
    Ως προς το τελευταίο, το γεγονός πως οι Πολωνοί συνεργάζονται απευθείας με τους Αγγλοσάξωνες και όχι με την ΕΕ αλλά και προσβλέπουν στην προσάρτηση του δυτικού κομματιού της Ουκρανίας εμμέσως, δείχνει πως επιστρέφουμε στην εποχή των μεγάλων συγκρούσεων εντός του ευρωπαϊκού εδάφους.

    Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε το Brexit αλλά και την πρόταση των Σκανδιναβών να μπουν στο ΝΑΤΟ ( μια πρόταση η οποία θα μπορούσε να διαβαστεί ως πρόβλεψη για το μέλλον καθώς ο αρκτικός είναι περιζήτητος και μετά από μια συμφωνία ΗΠΑ Ρωσίας θα βρεθούν ανάμεσα σε συμπληγάδες) η πορεία της ΕΕ δεν φαίνεται να μακροημερευει.

    Αν θέλουμε να προσπαθήσουμε να κάνουμε μια αναλογία με την αντιπαράθεση ΗΠΑ ΕΣΣΔ, αυτήν την φορά έχουμε την σύμπραξη των BRICKS(Α) (αν μπει και η Αργεντινή) αντί των κομμουνιστικών καθεστώτων, και τον ρόλο της Κίνας του Μάο θα τον παίξει η Ρωσία του Πούτιν.

    Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά στις δύο περιπτώσεις η οποία δεν φαίνεται να ευνοεί το σενάριο Ψυχρός 2 αλλά μάλλον το Θερμός 3. Η σύμπραξη των BRICKS δεν είναι χερσαία ώστε να μπορεί να απομονωθεί αλλά συνδέεται μέσω των θαλάσσιων οδών που ελέγχουν οι ΗΠΑ. Και αυτό θα φέρει, αργά ή γρήγορα συγκρούσεις οι οποίες δεν θα μπορούν να γίνουν δια αντιπροσώπων.

  3. BRICS και όχι BRICKS προφανώς.
    Ο δαίμων της αυτόματης διόρθωσης.

  4. Στο ματς «Δημοκρατία» vs «Ολοκληρωτισμού» είναι σαφής η σύνθεση των 2 ομάδων?

  5. @ Μέννιπος
    Οσο ποτέ άλλοτε! Η ΕΣΣΔ μπέρδευε λιγάκι όσους ήθελαν να μπερδευτούν.
    Γιατί είχε πάρει ένα παιδί του Διαφωτισμού για σημαία άσχετα αν δεν είχε καμία σχέση.
    Τώρα είναι εντελώς καθαρό ποιους αντιπροσωπεύει ο τσάρος, ποιοι είναι με την δεσποτεία
    Ποιούς έχει προσπεράσει η εποχή, αιώνες τώρα.

  6. @ Λυμπέρης
    Στον στρατιωτικό τομέα δεν μπορεί να λογιστεί υπερδυναμη μια και αυτός βασίζεται στη τεχνολογία.
    Στην οποία είναι καθαρό ότι η Ρωσία δεν την έχει. Σκέψου ένα Ρωσικό τεχνολογικό προιόν. Take your time!

    Αν οι πρώτες ύλες έκαναν υπερδύναμη τότε αυτές θα ήσαν το Κογκό και η Βενεζουέλα.
    Σκέψου και το εξής. Σε 2,5 δεκαετίες η Δύση θα είναι με μηδενικές εκπομπές. Θα έχει τελειώσει με τα ορυκτά καύσιμα. Στη πορεία φυσικά θα μειώνει.
    Η Ρωσία δημιουργήθηκε ως μεγάλη δύναμη όταν τελείωσαν τα δέντρα στην Αγγλία και επομένως τα καύσιμα. Εφερναν από τη Ρωσία. Λόγω πολέμου που είχε εμπλακεί αυτό σταμάτησε. Οι Αγγλοι ξέρανε ότι αυτό το μαύρο πράγμα κάτω από τη γη είναι καύσιμο Αλλά όταν σκάβανε η στοά γέμιζε νερό. Και εγένετο ατμομηχανή για να αντλεί τα ύδατα από τη στοά. Και εγένετο βιομηχανική επανάσταση.
    Και πήγαν παντού όπου είχε κάρβουνο. Το Ντομπάς είναι αγγλική εφεύρεση. Δεν υπήρχε τίποτα εκεί.
    Το Ντονετσκ και το Λουχάνσκ είναι βρετανικές πόλεις. Βρετανοί τις ίδρυσαν. Αυτοί τις οργάνωσαν. Αυτοί φέρανε εκεί Ουκρανούς, Ρώσους, Ελληνες και γενικά όποιον έβρισκαν πρόχειρο. Για το κάρβουνο και τις βιομηχανίες που έφτιαξαν δίπλα στα ορυχεία και τα ποτάμια. Οπως στη πατρίδα. Copy/paste.

    Μετά βρέθηκε πετρέλαιο και ΦΑ. Και γι αυτό ήρθε ο Πούτιν! Συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρουν οι Ρώσοι. Να εξάγουν καύσιμα. Και ψάχνει για το που υπάρχει. Αυτό που δεν έχει καταλάβει όμως είναι ότι η 4η βιομηχανική επανάσταση δεν θέλει ορυκτά καύσιμα.
    The joke is on him. Ηδη δεν θα μπορεί να πουλάει στη Δύση. Οχι το Ουκρανικό που θα έβγαζε αλλά ούτε το Ρωσικό.
    Και τι θα κάνει η Ρωσία και οι κελεμπίες αυτό το μαύρο πράγμα όταν σύντομα -2 δεκαετίες- κανείς δεν θα το χρειάζεται? Οταν στο ενδιάμεσο θα μειώνεται η ανάγκη για ορυκτά καύσιμα? Εχει κάτι άλλο η Ρωσία? Ικανό να την κρατήσει ενωμένη?

  7. @ George N,
    Δεν γνωρίζω ποιο είναι το γνωστικό σας background αγαπητέ αλλά αν είναι αυτό των φυσικών επιστημών ψεύδεστε, διότι γνωρίζετε καλώς ότι αποδέσμευση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν πρόκειται ποτέ μα ποτέ να γίνει. Η ευκολία άντλησης και η ενεργειακή αποδοτικότητα των προηγούμενων καθιστούν την εγκατάλειψη τους παντελώς ανέφικτη και αντί οικονομική. Η μόνη ενεργειακή πηγή που μπορεί να τις ανταγωνισθεί είναι η πυρηνική ενέργεια. Εκεί όμως δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα που να μπορεί τεχνολογικά να ανταγωνισθεί τους Ρώσους, με μόνη εξαίρεση τη Γαλλία (EdF),η οποία όμως αγοράζει την πρώτη ύλη για τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες κατά 25-30% από τη Ρωσία και κατά 25% από το Καζακστάν. Η χρήση του υδρογόνου είναι και θα είναι για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια απαγορευτική, για ακόμα και μέτριας έκτασης εκμετάλλευση.Το να αναφερόμαστε σε ανοησίες για πράσινη ενέργεια και πράσινα άλογα νομίζω ότι δεν βοηθά τη συζήτηση. Από την άλλη το να ισχυρίζεται κάποιος ότι η Ρωσία δεν είναι τεχνολογικός γίγαντας ή ότι βρίσκεται on the verge of starvation νομίζω ότι αποτελεί το μέγιστο αυτοτρολλάρισμα.

  8. @…
    Λέτε ότι η πολιτική στα ενεργειακά της ΕΕ και οι στόχοι που έχει θέσει είναι ανέφικτοι.
    Ισως να έχετε δίκιο αλλά θα πρέπει να παραδεχθείτε ότι όλο και κάποιον απόφοιτο φυσικών επιστημών θα έχουν στις Βρυξέλλες.
    Επίσης λέτε οτι η Ρωσία είναι τεχνολογικός γίγαντας. Εχετε κάποιο παράδειγμα?
    Ακόμη και στους εξοπλισμούς αν αφήσουμε τα καταναλωτικά αγαθά στην άκρη βασίζεται σε τεχνολογία της ΕΣΣΔ. Που όμως έχει πάψει να υπάρχει εδώ και 30 χρόνια.
    Αν όμως θέλετε να πάμε και στην Πληροφορική που είναι η κινητήρια δύναμη της 4ης IR τότε να μου επιτρέψετε να σας πω ότι ναι μεν οι μεγάλες Ρωσικές εταιρείες έχουν την τελευταία λέξη από πληροφοριακά συστήματα πλην όμως όλα αυτά είναι Δυτικά με ιδιαίτερη αδυναμία, για να μην πω εμμονή, στα Αμερικανικά.
    Οτι η Ρωσία βρίσκεται “on the verge of starvation” κάπου αλλού θα το διαβάσατε και όχι σε δικό μου σχόλιο. Θα χρειαζόταν να θυμηθούν τον κομμουνισμό για να τους συμβεί κάτι τέτοιο.

  9. Η Ρωσία έχει προηγμένη πυραυλική τεχνολογία. Ο μόνος τρόπος να σταματήσεις τους ρωσικούς πυραύλους είναι κοντά στα σύνορα της Ρωσίας , λίγο μετά την εκτόξευση τους. Αν αποκτήσουν την ταχύτητα που μπορούν δεν σταματιουνται. Είναι άμεση απειλή για USa , Ευρώπη, Αγγλία. Δεν είναι Ιράκ η Συρία η Ρωσία. Θέλει άλλη στρατηγική αντιμετώπισης Οι συνέπειες των κυρώσεων θα φανούν στο εσωτερικό της Ρωσίας μετά από έναν χρόνο. Άλλο είναι να πουλάς ενέργεια σε δολλάρια η ευρώ , κι άλλο σε ρουπίες. Εμείς οι δυτικοί θα υποφέρουμε , τα επόμενα χρόνια. Αλλά τουλάχιστον θα αντέξουμε. Οι Ρώσοι όχι. .

  10. @Bolivar

    H Δύση σαφώς και θα αντέξει το κόστος του Ουκρανικού. Αλλού έχει πρόβλημα και το έχει δημιουργήσει η ίδια με τις Κεντρικές της τράπεζες και τις φούσκες που έφτιαξαν. Ασχετα αν τώρα δείχνει στο εσωτερικό της τη Ρωσία όπως το 73 και το 79 έδειχνε τους Αραβες.
    Αλλά αυτό είναι τακτικό πρόβλημα που σε μια 5ετία θα το έχει λύσει. Αφού πρώτα ακούσουμε τα γνωστά περί του τέλους του καπιταλισμού και άλλα φολκλορικά στο ενδιάμεσο όπως γίνεται κάθε φορά.
    Η Ρωσία όμως έχει στρατηγικό πρόβλημα. Το μοντέλο της οικονομίας της έχει τελειώσει.
    Ζει σε δανεισμένο χρόνο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

2025 προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η χρονιά που μόλις αποχαιρετήσαμε ήταν άλλη μια χαμένη χρονιά για την αντιμετώπιση των σοβαρών δυσλειτουργιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,...

Καζαμίας 2025

Η γιαγιά μου η Ευγενία ήταν από το Σιβρισάρι της Μικράς Ασίας. Ως παιδί, την επισκεπτόμουν πολύ συχνά στο...

Υπό διωγμόν «Ιλιάδα» και «Οδύσσεια» από τα βρετανικά πανεπιστήμια!

Η πολιτική ορθότητα στρέφεται τώρα και κατά της ελληνικής μυθολογίας συμπαρασύροντας τους ήρωές της στον πόλεμο που έχει κηρύξει σε κάθε τι παλαιό που...

Μαθήματα δημοκρατίας… γερμανικού τύπου!

Για τον πρόεδρο της Γερμανίας η δημοκρατία είναι ιερή, εκτός αν μας ενοχλήσει. Και στη δημοκρατία οι προτιμήσεις των...