Η Τουρκία τώρα ανοίγει και το «Λιβυκό μέτωπο» – Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και ενεργειακή συνεργασία

Ενώ το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο της δήθεν οριοθέτησης της ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης παραμένει ενεργό, και δεν έχει καταγγελθεί από τη Λιβύη, γίνονται συναντήσεις των δύο πλευρών με στόχο την ανάπτυξη της συνεργασίας και των ερευνών στον τομέα της ενέργειας

Το «Λιβυκό μέτωπο» ανοίγει τώρα η Τουρκία. Ενώ οι «κυβερνήσεις» της Λιβύης, από το 2019 οπότε υπεγράφη το μνημόνιο της δήθεν οριοθέτησης της ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης, έως σήμερα, δεν το έχουν καταγγείλει, τώρα πυκνώνουν οι επαφές των δύο πλευρών με στόχο τον τομέα της ενέργειας.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία πυκνώνουν τα σύννεφα στην περιοχή. Κάτι που φάνηκε τόσο από τις αντιδράσεις της Άγκυρας στην επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, όσο και από τις ποιοτικά και ποσοτικά αναβαθμιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, όπως οι πρόσφατες παραβιάσεις στην Αλεξανδρούπολη.

Στο σκηνικό αυτό προστίθεται η άρνηση της Τουρκίας να εγκρίνει την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και το παζάρι της να «πουλήσει» ακριβά το βέτο της έναντι της επανένταξής της στο πρόγραμμα των αεροσκαφών, F-35, αλλά και στην πώληση από τις ΗΠΑ νέων αεροσκαφών, F-16. Σε αυτό το πλαίσιο προαναγγέλλει, επίσης, νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στα κατεχόμενα από τον τουρκικό στρατό συριακά εδάφη.

Την Κυριακή, λοιπόν, συναντήθηκαν ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Προσωρινής Κυβέρνησης Ενότητας, Μοχάμεντ Αούν, με τον Τούρκο πρέσβη στη Λιβύη, Κενάν Γιλμάζ.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με το λιβυκό υπουργείο, συζητήθηκαν τρόποι εξεύρεσης ενός μηχανισμού κοινής συνεργασίας μεταξύ τουρκικών εταιρειών και του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου σε διάφορους τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι θαλάσσιες σεισμικές έρευνες (!), τα ανταλλακτικά και η συντήρηση για τρέχοντα εξοπλισμό και αγωγούς.

Στην ανακοίνωσή του, το λιβυκό υπουργείο ανέφερε ότι ο Τούρκος πρέσβης έθιξε και άλλα θέματα, όπως το κλείσιμο στη ροή των λιβυκών ενεργειακών πόρων και τις επιπτώσεις τους στην οικονομία της Λιβύης. Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι ο Τούρκος πρέσβης μάλλον με ειρωνικό τρόπο αναφέρθηκε στην κοινή συνεργασία με τη Μάλτα και την Ελλάδα για θαλάσσιες έρευνες. Να σημειωθεί πως, έως τώρα, πληροφορίες για κοινές ελληνο-λιβυκές έρευνες δεν υφίστανται.

Από την πλευρά του, ο Λίβυος υπουργός Πετρελαίου σημείωσε ότι «το πρώτο βήμα για την έναρξη κοινής συνεργασίας είναι η υπογραφή του μνημονίου κατανόησης».

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η Σερβία και το «club Rafale»

Ήταν η δεύτερη επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια στο Βελιγράδι και...

Ο Μακρόν επέλεξε τον Γάλλο… Τζο Μπάιντεν

Στον πρόεδρο Μακρόν χρειάστηκαν 60 μέρες μέχρι να διαλέξει πρωθυπουργό. Ήταν τέτοιο το αδιέξοδο, που ανακοίνωσε ακόμα και «πολιτική...

Καταρρέει ο Ζελένσκι

Έως σήμερα η Ρωσία έχει κατακτήσει με την εισβολή της στην Ουκρανία μια έκταση άνω των 130.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων,...

Ανησυχητική για την Ελλάδα η σύγκλιση Τουρκίας – Αιγύπτου

Ιδιαίτερη ανησυχία για τα εθνικά μας συμφέροντα προκαλεί η συνάντηση του προέδρου της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι με τον...