Ο πόλεμος της διαρροής ρωσικών «εγκεφάλων» στις ΗΠΑ προκαλεί τον κινεζικό χλευασμό

Η κυβέρνηση Μπαίντεν σχεδιάζει να «κλέψει» μερικά από τα καλύτερα μυαλά της Ρωσίας, γράφει το Bloomberg. Πρόκειται για παιχνίδια «μηδενικού αθροίσματος» σχολιάζουν τα κινεζικά μέσα, ενώ Κινέζοι ακαδημαϊκοί θεωρούν ότι οι ΗΠΑ έχουν πάψει να αποτελούν δελεαστική προοπτική για επιστήμονες

Ως γνωστόν, ό,τι δε θέλουν ή δε μπορούν να πουν δημοσίως οι Κινέζοι αξιωματούχοι το ξεφουρνίζουν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Η νέα πολιτική «προσέλκυσης» Ρώσων επιστημόνων από την Ουάσιγκτον, την οποία αποκάλυψε με δημοσίευμά του Bloomberg, προκάλεσε ειρωνικά σχόλια στον κινεζικό Τύπο, αλλά και εκτιμήσεις περί «παιχνιδιών μηδενικού αθροίσματος», από την πλευρά των ΗΠΑ.

To δέλεαρ της βίζας

Η «προσέλκυση» Ρώσων επιστημόνων από την Ουάσιγκτον, για τα κινεζικά μέσα αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι στον πόλεμο «αποδυνάμωσης της Ρωσίας» από τις ΗΠΑ. Μιας στρατηγικής που εξαγγέλθηκε, άλλωστε, με  δηλώσεις των Λόιντ Όστιν, και άλλων Αμερικανών ιθυνόντων, ακόμη και προς στιγμήν, από τον ίδιο τον Μπάιντεν.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το δημοσίευμα του Bloomberg η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να «κλέψει» από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τους καλύτερους επιστήμονες της Ρωσίας.Έτσι,ο Λευκός Οίκος θα προτείνει στο Κογκρέσο την κατάργηση  της προϋπόθεσης εργοδότη  για όποιο Ρώσο επιστήμονα θέλει να υποβάλλει αίτηση για βίζα-εργασίας στις ΗΠΑ.  

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, αναφέρει το δημοσίευμα, θέλει να διευκολύνει κορυφαίους Ρώσους επιστήμονες, με εμπειρία σε ημιαγωγούς, διαστημική τεχνολογία, κυβερνοασφάλεια, προηγμένες κατασκευές, προηγμένους υπολογιστές, πυρηνική μηχανική, τεχνητή νοημοσύνη, τεχνολογίες πυραύλων και άλλους εξειδικευμένους επιστημονικούς τομείς, να μετακινηθούν στις ΗΠΑ.

Αποδυνάμωση διά του brain-drain

Επίσης, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλώνει στο Bloomberg, ότι η προσπάθεια αποσκοπεί στην αποδυνάμωση των πόρων υψηλής τεχνολογίας και της βάσης καινοτομίας της Ρωσίας, και πως η κίνηση αυτή θα ωφελήσει πολύ την οικονομία των ΗΠΑ και την εθνική της ασφάλεια.

Biden Seeks to Rob Putin of His Top Scientists With Visa Lure

Για τους κινεζικούς Global Times, ωστόσο, το δέλεαρ της βίζας δεν είναι παρά άλλο ένα εργαλείο με στόχο την «αποδυνάμωση» της Ρωσίας, στον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων που διεξάγουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, προκειμένου να παρατείνουν την παγκόσμια κυριαρχία και ηγεμονία τους. 

«Παλιό κόλπο σε νέα κατάσταση»

Ενώ, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου  Fudan, Σεν Γι, εκτιμά ότι, «οι ΗΠΑ παίζουν το παλιό κόλπο του αγώνα για τα ταλέντα μεταξύ ΗΠΑ και πρώην Σοβιετικής Ένωσης, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Ένα παλιό κόλπο, που χρησιμοποιείται σε μια άλλη, νέα κατάσταση».

Διερωτάται, επίσης, κατά πόσο ισχύει πλέον για τον υπόλοιπο κόσμο, το διαβόητο «αμερικανικό» όνειρο, και εάν οι ΗΠΑ παραμένουν ένας δελεαστικός και  ελπιδοφόρος προορισμός μετανάστευσης.

«Ρίξτε μια ματιά στο εγχώριο χάος, τη ριζοσπαστική πολιτική ορθότητα, το εισοδηματικό χάσμα και τις βαθιές κοινωνικές διασπάσεις. Τι θα πετύχαινε άραγε ένας Ρώσος στις ΗΠΑ;» σημειώνει ο Σεν Γι, παρατηρώντας ότι αυτή η πολιτική βασίζεται μόνο στην εκτίμηση ορισμένων αξιωματούχων, πως η «πολιτική αποδυνάμωσης της Ρωσίας», θα ωθήσει την επιστημονική ελίτ σε μεγάλη φυγή!

Κέρδη για τις εταιρείες όπλων

Εξάλλου, σύμφωνα με τον αρθρογράφο των Global Times «μια αποδυναμωμένη Ρωσία μπορεί να εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της Ουάσιγκτον, αλλά σε καμία περίπτωση δε συμφέρει την Ευρώπη». Επικαλούμενος δε δημοσίευμα του CNN, σχετικά με το πού πάει η οικονομική ενίσχυση της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Ουκρανία, αναφέρει ότι «η τεράστια στρατιωτική ενίσχυση προς την Ουκρανία, απλώς γεμίζει τα ταμεία των εταιρειών αμερικανικών όπλων».    

Ταυτόχρονα, με μεγάλη δόση ειρωνείας, σημειώνεται, ότι η φράση «ειρηνική συνύπαρξη» δεν υπάρχει στο λεξικό των ΗΠΑ, και χαρακτηρίζει ευθέως τις ΗΠΑ ως τη «μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, καθώς στόχος της Ουάσιγκτον είναι να αποδυναμώσει όλους τους πιθανούς αμφισβητίες της».

Αναπόφευκτος  διχασμός

Η τακτική εφαρμόστηκε και λειτούργησε για την Ιαπωνία, αναφέρει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας ότι «οι  ΗΠΑ θα συνεχίσουν αυτή τη στρατηγική σε άλλες μεγάλες χώρες που δεν είναι πρόθυμες να χορέψουν στον ρυθμό των ΗΠΑ» φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την Κίνα, και  απηχώντας προφανώς αντίστοιχες εκτιμήσεις του Πεκίνου.

Υποστηρίζεται ακόμη ότι ο διχασμός του κόσμου είναι αναπόφευκτος, λόγω της εμμονής των ΗΠΑ για παγκόσμια κυριαρχία: «Αντιμετωπίζοντας μια σοβαρή κρίση όπως αυτή της Ουκρανίας, η σοφία και η ανεξάρτητη σκέψη των μεγάλων δυνάμεων θα δοκιμαστούν. Η εμμονή των ΗΠΑ να διατηρήσουν την παγκόσμια δεσπόζουσα θέση τους, υποστηριζόμενη από συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ, η την AUKUS και άλλες παρόμοιες, μόνο διχασμό θα  φέρει στον κόσμο».

Παιχνίδια μηδενικού αθροίσματος

Καταγράφοντας, τέλος, τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα αναλύει πλέον τις επόμενες αμερικανικές κινήσεις, οι Global Times, κάνουν λόγο για  ένταση της αντιπαράθεσης και για παιχνίδια μηδενικού αθροίσματος. « Είτε πρόκειται για «αποδυνάμωση» μιας χώρας από άλλες δυνάμεις, είτε για «κλοπή» κορυφαίων επιστημόνων από άλλη χώρα, οι ΗΠΑ προκαλούν εντείνοντας την αντιπαράθεση μεταξύ μεγάλων δυνάμεων, καθώς επιδίδονται σε παιχνίδια μηδενικού αθροίσματος»!

  1. ..είναι “αρκετά ήττα”, γι’ αυτούς, να μπούνε η Σουηδία και η Φιλανδία στο ΝΑΤΟ, ..εκτός το ότι μπορεί να ηττηθούν και στην Μαριούπολη…
    ..αν “πεθάνουν” έναν σωσία του Πούτιν, μπορούν να αλλάξουνε “φάτσα καθεστώτος”, σωζοντας την “κλίκα”… ..αν κάνουνε “επιστράτευση” -σαν τον Ιωαννίδη-
    ..θα παραδόσει σε παλαιότερο…
    ..θα κάνουν τις μονάδες “βαρειές” -για να μην γίνει πραξικόπημα-…
    ..και θα αδειάσουν τις πόλεις από την νεολαία -για να μην γίνει “επαναστατική οχλαγωγία”-…
    ..νά ‘ναι ο Γκρομπατσιώφ ο τυχερός.;?..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η διαφορετικότητα είναι η αδυναμία μας

Τις προάλλες εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ πάνω από πέντε έχασαν τη ζωή τους στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου της...

«Η υπεράσπιση συνόρων δεν είναι έγκλημα»!

Ήταν μια υπόθεση που είχε απ’ όλα. Μάχη μεταξύ ΜΚΟ και πολιτικών, ρητορική υπέρ και κατά των ανοιχτών συνόρων, κατηγορίες για «απαγωγή»...

Η σύγκρουση Τραμπ-Ερντογάν στη Συρία

Η Τουρκία θέλει να ελέγχει πλήρως τη «νέα Συρία» μέσω μιας φιλοτουρκικής και άμεσα κατευθυνόμενης από την Άγκυρα συριακής...

Το Κουρδικό στο προσκήνιο

Το Ισραήλ είναι ο μεγάλος κερδισμένος με τις εξελίξεις στη Συρία, γιατί μετά την ανατροπή του Άσαντ αποχώρησαν από...