Ούτε καν γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση εάν και πόσοι ομογενείς της Μαριούπολης έχουν φύγει πρόσφυγες προς τη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς και εάν υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Αν όχι λεπτομερώς, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης στην πόλη, έστω σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες
Ξεχασμένοι από την κυβέρνηση -η οποία κατά τα λοιπά διατείνεται ότι κόπτεται σφόδρα γι’ αυτούς- είναι οι περί τους εκατό χιλιάδες ομογενείς της Μαριούπολης και των γύρω περιοχών, όπου ακόμα και τώρα γίνονται μάχες, ενώ ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού έχει εκκενώσει την πόλη και έγινε πρόσφυγας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύουν η ρωσική και η ουκρανική πλευρές, που όμως δε μπορεί να διασταυρωθεί η αντικειμενικότητά τους, από τους περίπου πεντακόσιους χιλιάδες κατοίκους της Μαριούπολης υπολογίζεται ότι έχουν φύγει περί τις τετρακόσιες χιλιάδες, μέσω των ονομαζόμενων «ανθρωπιστικών διαδρόμων».
Μεγάλος αριθμός τους έχει κατευθυνθεί στην Ανατολική Ουκρανία (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ) που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, καθώς και στη νότιο Ρωσία, στην περιοχή του Ροστόφ, που σύμφωνα με τη Μόσχα, έχουν στηθεί καταυλισμοί γι’ αυτούς. Επίσης, πολλοί έφυγαν και για τη Δυτική Ουκρανία. Και στις δύο περιπτώσεις, αρκετοί σε συγγενείς και φιλικά πρόσωπα.
Οι απαντήσεις, ωστόσο, που δίδει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δείχνουν ότι η Αθήνα στέκεται αμήχανη στα γεγονότα και μάλλον δεν έχει εικόνα για την τύχη των Ελλήνων της νότιας και νοτιοανατολικής Ουκρανίας.
Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών, ετέθη η εξής ερώτηση στον εκπρόσωπό του, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου: «Το υπουργείο Εξωτερικών και συνολικότερα η ελληνική κυβέρνηση έχει σαφή εικόνα τι γίνεται με τους ομογενείς στη Μαριούπολη και στην ευρύτερη περιοχή; Έχουν φύγει εκατοντάδες χιλιάδες από τις εστίες τους. Άλλοι προς την ανατολική Ουκρανία και Ρωσία, και άλλοι προς τη δυτική Ουκρανία. Υπάρχει εικόνα πόσοι Έλληνες έχουν φύγει και βρίσκονται σε καταυλισμούς, σε στρατόπεδα, σε γνωστούς, φίλους κλπ, και στην Ουκρανία και στη Ρωσία και στην ανατολική Ουκρανία; Υπάρχει εικόνα για νεκρούς και τραυματίες; Έχουν γίνει επαφές και με τη Ρωσία, η οποία μαζεύει ένα τεράστιο κομμάτι προσφύγων στη νότια Ρωσία;»
Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών περιορίστηκε να πει ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι δραματική και ότι επικρατεί χάος.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι και σε αντίστοιχες εμπόλεμες καταστάσεις, αναφέρουν «βετεράνοι» διπλωμάτες, όπως το 2008 στον πόλεμο στη Νότιο Οσσετία, στον Καύκασο, όπου επίσης υπάρχει ελληνικό στοιχείο, το υπουργείο Εξωτερικών είχε φροντίσει να στείλει σε γειτονική περιοχή διπλωμάτη, ο οποίος συντόνιζε τους ελληνικούς Συλλόγους και συγκέντρωνε όλα τα στοιχεία που προέκυπταν για τους εκεί ομογενείς.
Δεδομένου ότι στην περιοχή της νότιας Ρωσίας η Ελλάδα διαθέτει προξενείο στην πόλη Νοβοροσσίσκ, εύλογα γεννάται το ερώτημα εάν η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα έχει δώσει σχετικές οδηγίες στον εκεί πρόξενο να αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου να πληροφορηθεί από τις ρωσικές αρχές εάν έχουν συγκεντρωθεί πληροφορίες για ομογενείς πρόσφυγες από τη Μαριούπολη.
Να σημειωθεί ότι, όπως υποστηρίζει το Κίεβο, στόχος της Ρωσίας μετά την κατάληψη της Μαριούπολης είναι να προβεί σε αλλοίωση του πληθυσμού. Ανεξαρτήτως εάν ευσταθεί ο ισχυρισμός του Κιέβου, ή εάν το κάνει για προπαγανδιστικούς λόγους, εάν συμβεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει δραματικές συνέπειες για τον ελληνικό πληθυσμό της Μαριούπολης, τμήμα του οποίου θα ξεριζωθεί από τις εστίες του.
Ως εκ τούτου, επιβάλλεται άμεσα να σπεύσουν επί τόπου στις περιοχές που υπάρχουν πρόσφυγες ομογενείς Έλληνες διπλωμάτες, να ζητηθούν επιτακτικά στοιχεία από τη ρωσική και την ουκρανική πλευρές, καθώς και να ερωτηθούν σχετικά οι διεθνείς Οργανισμοί αρωγής, όπως ο Ερυθρός Σταυρός, κ.α.
Το ναυάγιο της ανθρωπιστικής βοήθειας
Όσον αφορά τις πολυδιαφημισμένες «προσπάθειες» Μητσοτάκη και Δένδια να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια τη Μαριούπολη, με τον υπουργό Εξωτερικών, μάλιστα, να δηλώνει ότι θέλει να είναι ο ίδιος παρών, φαίνεται ότι, προς το παρόν, η αποστολή οδηγείται σε ναυάγιο, εξαιτίας τόσο της εμπόλεμης κατάστασης, όσο και της άρνησης Πούτιν.
Έφτασαν στη Μαριούπολη οι Μητσοτάκης-Δένδιας ή έχασαν τον δρόμο;
Μπορεί, πάντως, Μητσοτάκης και Δένδιας να έχασαν τον… δρόμο για τους ομογενείς της Μαριούπολης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, όμως, φαίνεται ότι… ξαναβρήκε τον δρόμο για το Κίεβο.
Έτσι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταβεί ο Ν.Δένδιας στο Κίεβο. «Όταν (σ.σ. ο Ν.Δένδιας) μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα, (σ.σ. ο Ουκρανός υπουργός) του είπε ότι είναι πάντα ανοιχτή η πρόσκληση να μεταβεί στο Κίεβο. Πότε θα πραγματοποιηθεί αυτό, θα δούμε».
Ο Α.Παπαϊωάννου, πάντως, αναφερόμενος στο θέμα της ανθρωπιστικής αποστολής στη Μαριούπολη, είπε ότι το «πότε θα υλοποιηθεί η αποστολή, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει. Η κατάσταση είναι αυτή που είναι δυστυχώς. Αλλά η πρόταση υπάρχει στο τραπέζι».