Του Γιώργου Κ. Στράτου
Αυτό που συμβαίνει στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος είναι ταυτοχρόνως θλιβερό, εξοργιστικό, αποκαλυπτικό αλλά και συμβολικό του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα πολύ σοβαρά μας θέματα. Ως κράτος, κοινωνία και ο καθένας μας ατομικά, αποδεικνυόμαστε τραγικά ανεπαρκείς και ανίκανοι να τα εκτιμήσουμε, πολλώ δε μάλλον να τα διαχειριστούμε αξιοπρεπώς.
Καταρχάς, να θυμηθούμε την ιστορία του τόπου και του ανθρώπου. Σε ένα ειδυλλιακό σημείο του Κολωνού, από τα πλέον πολυτελή προάστια των αρχαίων Αθηνών, δίπλα στις όχθες του Κηφισού, ο Πλάτων ίδρυσε την Ακαδημία του. Η περιοχή ήταν αφιερωμένη στον Αθηναίο ήρωα Ακάδημο, από αυτόν προήλθε και η ονομασία της. Ο Πλάτων, ως ο θεμελιωτής της φιλοσοφίας, κατατάσσεται ανάμεσα στις κορυφαίες παγκόσμιες προσωπικότητες ανά τους αιώνες. Μαθητής του Σωκράτη και δάσκαλος του Αριστοτέλη, με το έργο του άσκησε και ασκεί τεράστια επίδραση στη σκέψη μέχρι τις ημέρες μας. Η σπουδαία πανεπιστημιακή σχολή που ίδρυσε μελέτησε τη φιλοσοφία, τα μαθηματικά, τις φυσικές και τις πολιτικές επιστήμες. Ως δάσκαλοι και μαθητές της θήτευσαν οι κορυφαίοι της διανόησης στα σχεδόν 1.000 χρόνια λειτουργίας της μέχρι το κλείσιμό της από τον Ιουστινιανό.
Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται εκτενώς στα εκπαιδευτικά προγράμματα των χωρών που σέβονται τον εαυτό τους και τους πολίτες τους και διδάσκονται από τα γυμνάσια μέχρι τα πανεπιστήμια. Αντιλαμβάνεται συνεπώς κανείς τη θερμή επιθυμία όχι μόνο των χιλιάδων ειδικών επιστημόνων και μελετητών αλλά και όλων των ανθρώπων που διαθέτουν στοιχειώδη καλλιέργεια στον κόσμο να επισκεφθούν τον τόπο όπου γεννήθηκε το πλατωνικό έργο και αναπτύχθηκε η διδασκαλία αυτού του Τιτάνα της σκέψης. Τούτων δοθέντων, θα περίμενε κανείς ο χώρος να είναι αντάξιος της φήμης, της αξίας και της ιστορίας του, αν μη τι άλλο, ντρέπομαι που το γράφω, ως προνομιακός τουριστικός προορισμός.
Αλίμονο! Ο χώρος είναι εντελώς παρατημένος. Τα αρχαιολογικά ευρήματα, χορταριασμένα και απροστάτευτα, όσες πινακίδες άντεξαν των βανδαλισμών, σπασμένες, λερωμένες και δυσανάγνωστες, σκουριασμένες ταμπέλες πάνω σε πιο σκουριασμένα σύρματα περιφράξεων υπενθυμίζουν θλιβερά την «παρουσία» του υπουργείου Πολιτισμού, τα δέντρα και τα φυτά απεριποίητα, τα μονοπάτια επίσης, ούτε ένα καλάθι αχρήστων, τα ελάχιστα διασωθέντα παγκάκια και το γρασίδι, υποδέχονται είτε τους περιοίκους που αναζητούν μια ανάσα οξυγόνου σε μια δραματικά υποβαθμισμένη περιοχή 15′ με τα πόδια από την Ομόνοια (!) είτε όσους επισκέπτες επιμένουν να αισθάνονται, να ψάχνουν, να μαθαίνουν, να σκέφτονται. Μοναδική ακτίνα αισιοδοξίας το Ψηφιακό Μουσείο της Ακαδημίας, κατάλληλο για τα παιδιά, που φροντίζει για τη γνωριμία τους με τον Πλάτωνα και το έργο του.
Αναρωτιέμαι πόσες και ποιες πιο σημαντικές προτεραιότητες έχουν τα υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας αλλά και ο Δήμος Αθηναίων από τον εξωραϊσμό και την ανάδειξη αυτού του σπουδαίου μνημείου για την ανθρωπότητα; Το ίδιο αναρωτιέμαι και για τις χορηγίες ιδιωτικών πολιτιστικών ιδρυμάτων που αναλώνονται σε ζητήματα ήσσονος σημασίας σε σχέση με την Ακαδημία Πλάτωνος. Αυτή η ανερυθρίαστη αδιαφορία των κρατούντων και των ισχυρών μού εξηγεί και την παχυλή άγνοια της πλειονότητας των συμπολιτών μας. Προφανώς οι αξίες και τα πανανθρώπινα ιδανικά που απασχόλησαν τον Πλάτωνα και τους επίγονους του εκεί, ειδικά η ψυχή και η δικαιοσύνη, δεν ανήκουν στα τρέχοντα ενδιαφέροντα.
Οι προτεραιότητες του υπουργείου πολιτισμού είναι σε ποιο επόμενο ταξίδι θα πάει η κυρία που κατέχει την θέση με την κολλητή της. Με τα ιστορικά μνημεία και χώρους θα ασχοληθούμε; Στάχτη και μπουμπερη να γίνουν.
Ο λαός; Μα αυτούς είναι που δεν τους ενδιαφέρει καθόλου. Εδώ στεναχωριουνται που δεν μπορούν να τα θάψουν και να χτίσουν κανένα λαθραίο RBNB.
Είναι να διερωτάται κανείς μήπως είχε τελικά δίκιο ο Φαλμεράυερ; Ένας λαός που είναι σαν ξαφνικά του επέβαλαν να πέσουν έναν ρόλο που δεν θέλουν.
Το υπουργείο Παιδείας το ενδιαφέρει το πόσο γρήγορα θα περάσει ακόμα και στους παιδικούς σταθμούς την WOKE πολιτική για τα αρχαία θα ασχοληθεί ; Εδώ αλλάζουν την ιστορία και σε λίγο θα μας λένε ότι είμαστε Ασιάτες και κλέψαμε όλα όσο μας λέγανε τόσα χρόνια από την Αφρική. Μη ξεχνάμε η Αθηνά και ο Σωκράτης ήταν με τις DEI πολιτικές μαύροι.
ΕΔΩ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗΠΑΝΤΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΩΣΤΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΑΣ ΛΕΣ ΓΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΑ ???
ΓΙΑ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ ΠΟΥ ΝΑΙ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΕ ΜΙΛΑΜΕ ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΔΗΛ
Δυστυχώς έτσι είναι. Έχετε δίκαιο. Είναι το μακροβιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου και ό Πλάτων ό δεύτερος πιο σημαντικός άνθρωπος του πλανήτη όλων των εποχών και μαθητής του Αριστοτέλης στην πρώτη θέση.