Χωρίς τον Σβαμπ θα τελειώσει το Νταβός;

Μετά την απομάκρυνσή του από τον οργανισμό που ο ίδιος ίδρυσε εξαιτίας σκανδάλων διαφθοράς

Παρίσι, Μαρία Δεναξά

Τι θα γινόταν αν η συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός γινόταν μέσα στην υγρασία της νοτιοανατολικής Ασίας, και όχι στο παγωμένο κλίμα των Άλπεων, με θέα τη μαρίνα της Σιγκαπούρης, αντί για τη χιονισμένη κορυφή Γιάκομπσχορν;

Μια απίθανη εξέλιξη, που όμως παραλίγο να γίνει πραγματικότητα, όταν ο κόσμος πάλευε με τον κορονοϊό. Η εκδήλωση τελικά πραγματοποιήθηκε τότε μέσω διαδικτύου κι ήταν η πρώτη προειδοποίηση πως ο δεσμός μεταξύ του WEF και της Ελβετίας δεν είναι αναγκαστικά ακατάλυτος.

Η απομάκρυνση του Κλάους Σβαμπ από τον οργανισμό που ο ίδιος ίδρυσε εξαιτίας σκανδάλων διαφθοράς και κακομεταχείρισης του προσωπικού δίνει τροφή στο σενάριο που θέλει το φόρουμ του Νταβός να πραγματοποιείται πλέον μακριά… από το Νταβός!

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στη γερμανόφωνη εφημερίδα «Aargauer Zeitung» ο Σβαμπ εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο αυτό, δηλώνοντας πως γίνονται συζητήσεις, τις οποίες είχε με διάφορα μέλη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με σκοπό να παραμείνει το φόρουμ στην Ελβετία. Αυτές οι συζητήσεις περιλάμβαναν και την πρόταση να οριστεί ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος, με σκοπό «να διασφαλιστεί ότι το φόρουμ θα παραμείνει στενά συνδεδεμένο με την Ελβετία», καθώς τη διασύνδεσή του με την Ελβετία εξασφάλιζαν έως σήμερα κυρίως ο 87χρονος Σβαμπ και η σύζυγός του.

Υποστηρικτές

Όλοι όσοι συμμετέχουν στην ετήσια σύναξη των παγκοσμιοποιητών δεν είναι ιδιαίτερα θερμοί όσον αφορά τη διατήρηση του φόρουμ στη μικρή πόλη των 10.000 κατοίκων. Το αντίθετο. μάλιστα. Ένα μεγάλο μέρος του πανίσχυρου διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος κάνει εκστρατεία υπέρ της μεταφοράς του σε άλλες τοποθεσίες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Aargauer Zeitung». Όλα θα εξαρτηθούν από το ποιος θα διαδεχθεί τον Klaus Schwab, και ακριβώς εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. 

Προς το παρόν, ο Γερμανός ανήκει στον σκληρό πυρήνα των «υπέρ του Νταβός», μια τριάδα που αποτελείται από τον ίδιο, τον Μπόργκε Μπρέντε, το σημερινό προσωρινό αφεντικό της σέκτας, και τον Αλόις Ζβίνγκι, τον διευθύνοντα σύμβουλο. Με τον Αλόις Ζβίνγκι να πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί το 2027 και τον Κλάους Σβαμπ να φεύγει νύχτα από το προσκήνιο, η επιρροή των υποστηρικτών ενός φόρουμ με έδρα την Ελβετία μειώνεται.
Το πού θα διεξάγεται το WEF μελλοντικά θα εξαρτηθεί επομένως σε μεγάλο βαθμό από τον διάδοχο του ιδρυτή του. Μέχρι και πριν από τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, ο Φίλιπ Χίλντεμπραντ ήταν ο επικρατέστερος να αναλάβει τα ηνία του ιδρύματος. Όμως, ο πρώην επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας και αντιπρόεδρος της Black Rock, ο οποίος θεωρείται στενός φίλος του Κλάους Σβαμπ, θα μπορούσε κάλλιστα να στιγματιστεί αρνητικά από την εγγύτητά του με τον Γερμανό, ο οποίος βρίσκεται υπό έρευνα από την επιτροπή ελέγχου και κινδύνων του οργανισμού.

Σιγκαπούρη

Για να διασφαλίσει τη συνέχιση της ύπαρξης του WEF στο Νταβός, ο Κλάους Σβαμπ επιθυμούσε διακαώς να συμμετέχει μέλος της ελβετικής κυβέρνησης στο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος. Η στρατηγική αυτή είναι πιθανό να αποδειχθεί δύσκολο να εφαρμοστεί, δεδομένου ότι πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση θεωρούν ότι δεν είναι συνετή. 

Μεταφέροντας την άποψη «ενός μέρους» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η εφημερίδα αναφέρει: «Το WEF είναι ιδιωτικός οργανισμός και οι επίσημες ελβετικές Αρχές δεν έχουν θέση στα συμβούλιά του».
Αν τελικά υπερισχύσουν οι δυνάμεις «κατά του Νταβός», πού θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται οι συναντήσεις του; Κυκλοφορούν φήμες ότι θα μπορούσε να διεξάγεται στη Σιγκαπούρη, όπως είχε ήδη προταθεί στο αποκορύφωμα της πανδημίας.
Μια αποχώρηση του φόρουμ από το Νταβός θα μπορούσε, ίσως, να χαροποιήσει κάποιους: Τους κατοίκους της κοιλάδας Λαντβάσερ, που υφίστανται τις επιπτώσεις του, το οποίο διοργανώθηκε πρώτη φορά το 1971 και έκτοτε διεξάγεται ετησίως από το 1987.

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το τραύμα από την ήττα της Σαμαρκάνδης 

Αποτελεί αξίωμα ότι τα εδάφη που χάνονται με τα όπλα κερδίζονται μόνο με τα όπλα, και αυτό είναι δύσκολο...

Θεία Ευχαριστία και Coca-Cola

Όταν ρώτησαν έναν από τους νεότερους σε ηλικία καρδιναλίους της Καθολικής Εκκλησίας (και έναν από τους προσεχείς εκλέκτορες του...

Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πιο αδύναμος κρίκος

Ενώ σχεδόν σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, καθώς και οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί επιθυμούν να τελειώσει ο ρωσοουκρανικός πόλεμος,...

Οχι υπερβολές για τον Ποντίφικα

Οι πιστοί της ρωμαιοκαθολικής ομολογίας, παγκοσμίως, υπολογίζονται σε περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Όλοι αυτοί έχουν λόγους για να απασχολούνται...