Ρεπορτάζ-κόλαφος των «Sunday Times» για τα Τέμπη, με δηλώσεις της Καρυστιανού: «Για 3 φρικτά λεπτά η Μάρθη ήταν ζωντανή»
Την ατιμωρησία των υπευθύνων για την τραγωδία στα Τέμπη εδώ και δύο χρόνια επισημαίνει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Sunday Times», η οποία καταγγέλλει πως η Ελλάδα είναι μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες της Ευρώπης, ενώ φιλοξενεί δηλώσεις της Μαρίας Καρυστιανού, η οποία τονίζει πως η κόρη της ήταν ζωντανή επί τρία λεπτά, πριν χάσει τη ζωή της από τη φωτιά που τύλιξε το μοιραίο τρένο. Με τίτλο «Two years after rail disaster “cover-up”, Greece is angrier than ever», οι «Sunday Times» επανέρχονται με ρεπορτάζ τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, παρατηρώντας ότι η Ελλάδα είναι πιο… θυμωμένη από ποτέ και πως «οι συνέπειες αγγίζουν τον πυρήνα ενός από τα πιο διεφθαρμένα κράτη της Ευρώπης».
«Καταπέλτης»
Η διεθνούς κύρους εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη της Μαρίας Καρυστιανού, η οποία έχασε στα Τέμπη τη 19χρονη κόρη της Μάρθη, επισημαίνοντας πως ήταν ζωντανή με βάση τα λεγόμενα της φίλης της, που ήταν μαζί στο μοιραίο τρένο. «Άκουσα σ’ ένα ηχογραφημένο την καλύτερη φίλη της κόρης μου, τη Φραντζέσκα, να λέει “Μάρθη, θα πεθάνουμε, σ’ αγαπώ”. Λίγο αργότερα, η ίδια κοπέλα είπε “δεν έχω οξυγόνο”» αναφέρει στη συνέντευξή της η Μαρία Καρυστιανού. «Για τρία φρικτά λεπτά, η Μάρθη ήταν ζωντανή με τη φίλη της μετά τη σύγκρουση. Αυτά τα ηχογραφημένα μάς έδειξαν ότι οι άνθρωποί μας δεν ήταν απλά ζωντανοί, αλλά είχαν τις αισθήσεις τους και μπορούσαν να μιλήσουν γι’ αυτό που συνέβαινε εκείνη την ώρα» προσθέτει.
Στο ρεπορτάζ τους, οι «Sunday Times» αναφέρονται στις ογκώδεις διαδηλώσεις τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο, χαρακτηρίζοντάς τες «τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στη χώρα από τον καιρό της χούντας και μετά. Ο κόσμος βγήκε στον δρόμο ζητώντας δικαιοσύνη για τους 57 νεκρούς». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στους Έλληνες πολιτικούς. «Είμαστε αντιμέτωποι με ένα βαθιά ριζωμένο πρόβλημα. Παραδοσιακά στην Ελλάδα, οι πολιτικοί δεν φταίνε ποτέ για τίποτα, και αυτό είναι πρόβλημα. Το μόνο που θέλω είναι αποδοθεί δικαιοσύνη, έτσι ώστε κάτι τέτοιο να μην ξανασυμβεί ποτέ. Ξέρω ότι αυτό θα ήθελε και η κόρη μου» δήλωσε σχετικά η κυρία Καρυστιανού, η οποία -όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ- από μητέρα σε πένθος μετατράπηκε σε ηγετική μορφή ενός κινήματος που απαιτεί απαντήσεις και δικαιοσύνη.
Την ίδια ώρα, οι έρευνες του εφέτη ανακριτή Λάρισας Σωτήρη Μπακαΐμη έχουν «κολλήσει», καθώς δεν έχει παραδοθεί το πόρισμα του χημικού μηχανικού του Πολυτεχνείου κ. Καρώνη ως προς τα αίτια της έκρηξης, της πυρόσφαιρας και της φωτιάς. Το πόρισμα δεν έχει παραδοθεί εδώ και 14 μήνες… Ανάλογα με τα συμπεράσματα του καθηγητή, ο δικαστικός λειτουργός θα κρίνει αν προκύπτουν ευθύνες και για άλλα πρόσωπα, πέραν των 43 ήδη κατηγορουμένων.
Τα πορίσματα
Ο εφέτης ανακριτής περιμένει, επίσης, τα πορίσματα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής, κλιμάκιο της οποίας πραγματοποίησε τον Μάρτιο αυτοψία στα συντρίμμια των αμαξοστοιχιών, που φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ΟΣΕ στο Κουλούρι, αλλά και καθηγητή μεταλλειολόγου του ΕΜΠ ο οποίος πήρε δείγματα μετάλλου από τη δεύτερη ηλεκτράμαξα της εμπορικής, προκειμένου να αναλύσει αν οι φθορές ήταν αποτέλεσμα σύγκρουσης ή έκρηξης. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων της Πυροσβεστικής και του μεταλλειολόγου αναμένεται να παραδοθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.
Συγγενείς άναψαν τα καντηλάκια με το Άγιο Φως
Στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη βρέθηκαν προχθές, Κυριακή του Πάσχα, συγγενείς των 57 θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, καθώς αυτές τις άγιες ημέρες η απουσία τους είναι πιο έντονη. Με δάκρυα στα μάτια άναψαν τα καντηλάκια στα εκκλησάκια που είναι στο σημείο και άφησαν λουλούδια στη μνήμη των δικών τους ανθρώπων, ζητώντας δικαιοσύνη και να λογοδοτήσουν όλοι οι υπεύθυνοι. «Η καρδιά μου χθες ήταν μισή. Κοιτούσα πάνω στον ουρανό για να της πω χρόνια πολλά, μήπως και μου απαντήσει ή με βλέπει από ψηλά. Κι όμως, ένιωθα ότι εκεί ψηλά δεν έχουν χαλαρώσει οι ψυχές τους. Νιώθω ότι μας κρατούν μούτρα για αυτό που εμείς οι μανούλες, τα τελευταία δύο χρόνια, να βάλουν κάποιον στη φυλακή» δήλωσε η μητέρα της Κλαούντια, Άλμα Λάτα.
Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»