«Θα σκίσουμε τα πτυχία μας»!

Καταπέλτης στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο χημικός μηχανικός του ΑΠΘ Νίκος Κάρναβος για τις θεωρίες περί ανάφλεξης ελαίων σιλικόνης και φρέον στην τραγωδία των Τεμπών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρόσφαιρα στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Δύο χρόνια μετά και με αρκετή καθυστέρηση διεξάγονται έρευνες και διατυπώνονται αντικρουόμενες απόψεις, οι οποίες προκαλούν σύγχυση στην κοινωνία και εμποδίζουν την διαλεύκανση μιας υπόθεσης που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. 

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» συνομίλησε με τον χημικό μηχανικό του ΑΠΘ, τεχνικό σύμβουλο και πραγματογνώμονα των οικογενειών, Νίκο Κάρναβο, για να μας καταθέσει τη δική του άποψη για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Αναφερόμενος στο πόρισμα της Γάνδης, ο κ. Κάρναβος μάς ανέφερε ότι δεν μπήκα καν στη διαδικασία να το διαβάσω. «Δεν ξέρω ποιο είναι αυτό το πανεπιστήμιο και δεν καταλαβαίνω γιατί μπήκαν σε μια διαδικασία να απευθύνονται σε ξένα πανεπιστήμια όταν εμείς έχουμε εξαίρετους επιστήμονες και πάνε σε πανεπιστήμια που δεν ξέρω πού τα βρήκανε, έκαναν αναζήτηση στο Google για να τα βρούνε». «Έχουμε τον “Δημόκριτο”, που τώρα δύο χρόνια μετά συζητάνε για το αν θα απευθυνθούν» συμπλήρωσε ο κ. Κάρναβος. «Όσον αφορά το πόρισμα του Πολυτεχνείου και του κ. Καρώνη, δεν γνωρίζω τίποτα, προφανώς έχει καθυστερήσει έναν χρόνο, αλλά θα μπορούμε να τοποθετηθούμε, αφού πρώτα βγει στη δημοσιότητα» εξήγε ο ειδικός πραγματογνώμονας. 

Ο κ. Κάρναβος υπήρξε ξεκάθαρος σε σχέση με το αν τα έλαια σιλικόνης μπορούν να προκαλέσουν αυτή την πυρόσφαιρα που είδαμε αμέσως μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών. «Αυτό που λέω είναι ότι με επιστημονικά δεδομένα τα σταγονίδια και τα τόξα για να αναφλεγούν τα έλαια σιλικόνης υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες την ώρα του σιδηροδρομικού εγκλήματος δεν υπήρξαν.

Λάθος ορολογία

Το ρεύμα διακόπηκε στα 0,54 δευτερόλεπτα, ούτε πρόλαβαν να αναπτυχθούν θερμοκρασίες και προφανώς από τον εξοπλισμό, έτσι όπως τον έχουνε φωτογραφήσει, οι συνάδελφοι που μετέβησαν στο πεδίο δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Τα έλαια σιλικόνης με βάση τους κανονισμούς δεν χαρακτηρίζονται εύφλεκτα ή εκρηκτικά υλικά, διότι πλέον οι διάφοροι που βγαίνουν στα πάνελ με διάφορα γαλόνια και τίτλους χρησιμοποιούν και λάθος ορολογία, υπάρχει συγκεκριμένη ορολογία για το τι είναι εκρηκτικό, συγκεκριμένη ορολογία για το τι είναι εύφλεκτο». «Τα έλαια σιλικόνης δεν είναι εύφλεκτα, το ίδιο και το φρέον, το οποίο έχει συγκεκριμένο σημείο ανάφλεξης τους 700 βαθμούς σε σύγκριση με το έλαιο σιλικόνης που έχει 300 βαθμούς. Το φρέον χαρακτηρίζεται εκρηκτικό γιατί είναι αέριο υπό πίεση και, αν είχε εκραγεί, θα είχε δημιουργήσει ένα κρουστικό κύμα το οποίο δεν το έχουμε δει. Εμείς είδαμε μια ανάφλεξη ενός νέφους ατμών» υπογράμμισε ο κ. Κάρναβος. 

Αποκαλυπτικός ο Νίκος Κάρναβος για την πυρόσφαιρα στα Τέμπη

Ο τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών και ειδικός σύμβουλος ασφάλειας εκτίμησε σε ερώτησή μας: «Υπάρχει μια προσπάθεια να φτάσουμε στο δικαστήριο διά της αμφιβολίας περί του αιτίου της ανάφλεξης. Γι’ αυτό εμφανίζονται κάποιοι χωρίς καμία τεκμηρίωση, προβαίνοντας σε περιγραφικές πραγματογνωμοσύνες, που είναι επί της ουσίας εκθέσεις ιδεών. Δεν έχουν προβεί σε κάποιο εμπεριστατωμένο υπολογισμό, απλώς λένε ότι χτύπησαν τον μετασχηματιστή 25.000 volt και ανεφλέγη και εγώ αναρωτιέμαι αν όντως υπήρξε αυτή η συνθήκη που είναι το ίχνος του τόξου. Ένα τέτοιο τόξο αφήνει ίχνη, σκεφτείτε μια ηλεκτροκόλληση αφήνει ίχνη. Εμείς δεν είδαμε πουθενά ίχνος από ηλεκτρική εκκένωση κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο αποδόμησης των ισχυρισμών τους». «Τα τόξα που είδαμε εμείς εκτιμούμε ότι ήταν πάνω στα σύρματα και όχι πάνω στον μετασχηματιστή που ήταν στο κάτω μέρος της αμαξοστοιχίας, προστατευμένος και θωρακισμένος από ειδικό σκελετό. Ακόμη ένα μπέρδεμα που γίνεται είναι ότι συγχέουν τους μετασχηματιστές της ξηράς, δηλαδή τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ που είναι στο έδαφος, κι έχουν άλλη προδιαγραφή με μετασχηματιστές που είναι σε κινούμενο όχημα και έχουν άλλη προδιαγραφή κι άλλα μέτρα ασφαλείας κι άλλα συστήματα. Επιστήμονες και ηλεκτρολόγοι μηχανικοί έχουν εξηγήσει επαρκώς πως ένας τέτοιος μετασχηματιστής όταν του κοπεί το ρεύμα, αμέσως σταματάει, έχει προστατευτικά συστήματα που διακόπτει την κυκλοφορία του ρεύματος εσωτερικά» επισήμανε με νόημα ο κ. Κάρναβος. 

«Θα σκίσουμε τα πτυχία μας ή θα πρέπει να πάρουμε Νόμπελ Χημείας που ανακαλύπτουμε ότι τα έλαια σιλικόνης μπορούν να αναφλεγούν υπό αυτές τις συνθήκες» τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ, ενώ εξήγησε ότι «το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι πέφτουμε δυστυχώς κάποιοι πραγματογνώμονες και τεχνικοί σύμβουλοι στο τριπάκι να λέμε αν είναι 2 ή 5 ή 10 τόνοι υδρογονάνθρακες. Το γεγονός είναι ότι υπήρξε πυρόσφαιρα και υπήρχε καύσιμο. Υπήρχε επαρκής ποσότητα ώστε να έχουμε 27 αποτεφρωμένους ανθρώπους». 

«Η επιστήμη είναι αλήθεια, είτε συμφωνείς είτε όχι»

Αναφορικά με τις επιθέσεις που έχει δεχτεί ο κ. Κάρναβος ανέφερε: «Δεν μπορεί να μετατρέπεται μια επιστημονική συζήτηση σε τηλεοπτικό ριάλιτι πάνω σε 57 ψυχές που χάθηκαν. Βγαίνουν και με βρίζουν κάποιοι και με ειρωνεύονται αποκαλώντας με καρνάβαλο. Αυτό δεν είναι επιστημονικός διάλογος και προσβάλλει τη μνήμη των αδικοχαμένων ανθρώπων. Αντί να απαντήσουν επιστημονικά επιλέγουν τις προσβολές». 

Σε ερώτησή μας για το αν θα φτάσουμε ποτέ στο τέλος της διαδρομής, ο κ. Κάρναβος εκτίμησε: «Πιστεύω ότι τα αίτια θα διαλευκανθούν. Πιθανώς να πάρει χρόνια, αλλά θα τα καταφέρουμε. Η επιστήμη είναι αλήθεια, είτε συμφωνείς είτε όχι. Τώρα ο ρόλος της δικαιοσύνης και πώς κάποιοι επιδιώκουν να προστατευτούν και να αποποιηθούν τις ευθύνες τους θα φτάσουμε στο δικαστήριο και θα αντιπαρατεθούμε. Ακόμη κι αν εμάς ο εφέτης ανακριτής έχει πετάξει στα σκουπίδια ή έχει καταχωνιάσει τα πορίσματά μας, στο δικαστήριο θα κληθούμε να καταθέσουμε ως μάρτυρες τα στοιχεία μας. Αυτό που είναι προβληματικό είναι ότι καλούνται άνθρωποι που δεν είναι σχετικοί να καταθέσουν γνώμη που δεν άπτεται στο γνωστικό τους αντικείμενο». 

Δημοσιεύεται στην «κυριακάτικη δημοκρατία»

  1. Μπάζωσαν την αλήθεια, δολοφόνησαν την επιστήμη.

    Εκφέρουν λεκτικές αηδίες, τα πληρωμένα όμως ΜΜΕ τις θεωρούν ως ευαγγέλιο και τις σερβίρουν στον κοσμάκη για να τις καταπιεί αμάσητες.

    Η Δημοκρατία πέθανε, η ΝΔ εξαϋλώθηκε από τον σώγαμπρο Μητσοτάκη.

    Προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο πως πετάει ο γάιδαρος, πως τάχα το κυβερνητικό κλιμάκιο δεν συμμετείχε στην αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος των Τεμπών.

    Οι χρήσιμοι ηλίθιοι, οι αρμόδιοι κρατικοί υπάλληλοι, θα πάνε φυλακή γιατί πίστεψαν τους πολιτικούς και παρανόμησαν.

    Έσκαψαν, εκκαθάρισαν το χώμα που περιείχε τα τεκμήρια της έκρηξης και της καύσιμης ύλης που δολοφόνησε αρκετά εκ των θυμάτων, στη συνέχεια μπάζωσαν με φρέσκο χαλίκι.

    Προφανώς κάποιο μυστικό ήθελαν να διαφυλάξουν.

    Στη διαδικασία της συγκάλυψης συμμετείχε και ο πρωθυπουργός. Ως πραγματογνώμονας λειτούργησε εμφανίζοντας διαχρονικά διαφορετικές εκδοχές.

    Βέβαια, όπως δεν ήταν καθήκον του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ να δίνει εντολές διαχείρισης της κρίσης στους υπηρεσιακούς παράγοντες, έτσι δεν ήταν δουλειά του πρωθυπουργού να εκφράζεται ως πραγματογνώμονας σε ανοικτή δικαστική υπόθεση.

    Κατάργησαν το κράτος δικαίου και την ηθική.

    Άναυδος ο λαός συγκεντρώνεται σε πλατείες, ζητά δικαιοσύνη και οξυγόνο, εκείνο που στερήθηκαν αρχικά όσοι στη συνέχεια κάηκαν.

    Κανένας δεν πιστεύει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση όταν λέει πως δεν αλλοιώθηκε ο τόπος της σύγκρουσης.

    Αυτός συνεχίζει μονότονα να λέει πως δεν υπήρξε συγκάλυψη, ίσως βέβαια να το πίστεψε και ο ίδιος τόσες φορές που το είπε.

    Είναι ντροπή, στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία να υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές και μάλιστα σε αυτό το υψηλό επίπεδο.

    κ. Μητσοτάκη, έληξε η πίστη των ελλήνων σε εσάς, οι ενέργειες και τα λόγια σας φανερώνουν ασέβεια στους Νεκρούς.

    Εάν είχατε λειτουργήσει ορθά ως πρωθυπουργός και ως κυβέρνηση, δεν θα είχε συμβεί η σύγκρουση των δύο τρένων και κυρίως δεν θα είχε αλλοιωθεί ο χώρος του εγκλήματος των Τεμπών.

    Δεν αποδεχόμαστε αυτή τη νομική και ηθική κατάπτωση στη χώρα, ας πάτε για πρωθυπουργός της Παγκόσμιας Κυβέρνησης, ευχή που εκφράσατε στη ΓΣ του ΟΗΕ.

    Ντρέπομαι για την κατάντια της κυβέρνησης μας.

    Καταλάβατε λοιπόν γιατί βγήκαν τα εκατομμύρια των πολιτών στους δρόμους για να αποδοκιμάσουν τις ενέργειες σας για τα Τέμπη και γιατί υπέγραψαν για την αλλαγή του νόμου που προστατεύει και παρέχει ακαταδίωκτο στα πολιτικά πρόσωπα.

    Μην ξεχνάτε κ. Πρωθυπουργέ, πολύ λιγότεροι σας ψήφισαν στις ευρωεκλογές, σε σχέση με όσους επώνυμα υπέγραψαν το κείμενο που ζήτησαν οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών.

  2. Τα συγχαρητήρια μου στους αγαπητούς συναδέλφους Χημικούς Μηχανικούς για τις ενέργειες τους να αποκαλυφθεί η αλήθεια για όσα συνέβησαν με το έγκλημα των Τεμπών.

    Παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον τις διάφορες συζητήσεις των «ειδικών» και αυτό που με εντυπωσιάζει είναι η απουσία στις συζητήσεις για την αποκάλυψη της αλήθειας, των καθόλα αρμοδίων από τις Σχολές Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, του ΑΠΘ και του Πανεπιστήμιου Πατρών. Φαίνεται ότι η ιστορία και το παράδειγμα των αείμνηστων καθηγητών μου στο ΕΜΠ, κ. Κονοφάγου και κ. Σκουλικίδη, που τίμησαν την Σχολή και την επιστήμη έχει ξεχασθεί.

    Η ανάρτηση μου αυτή έχει στόχο να συμβάλει στην διερεύνηση της αλήθειας για όσα συνέβησαν εκείνη την μοιραία νύχτα. Δεν χρειαζόμαστε του ειδικούς του πανεπιστημίου της Γάνδης για να μελετήσουν την προέλευση της έκρηξης. Διαθέτουμε εδώ στην Ελλάδα πολύ καλύτερα εργαστήρια, που για κάποιο ανεξήγητο λόγο σιωπούν.

    Πρώτον οι προσομοιώσεις της έκρηξης με CFD (Computational Fluid Dynamics), μπορούν να γίνουν από την ομάδα του Μαρκάτου στο ΕΜΠ, αλλά και σε όλα τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Δεν νομίζω οι επιστήμονες της Γάνδης να γνωρίζουν πολύ καλύτερα το αντικείμενο αυτό, από ότι οι δικοί μας, στις Σχολές Χημικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών.

    Δεύτερο μπορούν να γίνου πειραματικές προσομοιώσεις και μετρήσεις στα εργαστήρια της ΔΕΗ στην Παλλήνη, στο πρώην ΚΔΕΠ (Κέντρο Δοκιμών, Έρευνών και Προτύπων της ΔΕΗ) που σήμερα έχει μετονομασθεί σε Κέντρο Καινοτομίας (Innovation Hub). Είναι το μοναδικό του είδους του, εργαστήριο στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, που γίνονται εργαστηριακές δοκιμές σε μετασχηματιστές με λάδια σιλικόνης και όχι μόνο. Τέτοιες δυνατότητες δεν έχει ο Δημόκριτος και τα εργαστήρια του ΕΜΠ. Στα Εργαστήρια Ηλεκτρικών Δοκιμών & Μετρήσεων και στα Εργαστήρια Χημικών Αναλύσεων μπορούν να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργαστηριακές δοκιμές αλλά και να στηθούν και πειραματικές προσομοιώσεις με την δημιουργία ελεγχόμενων εκρήξεων ελαίων σιλικόνης και υδρογονανθράκων σε ελεγχόμενο χώρο που διαθέτουν τα εργαστήρια, όπου υπάρχει και εγκατάσταση για την πλήρη και ασφαλή παρακολούθησης των εκρήξεων, που παράλληλα βιντεοσκοπείται.

    Ρίξτε μια ματιά εδώ για τις δυνατότητες των εργαστηρίων:

    https://innovationhub.dei.gr/el/

    Έχω διατελέσει διευθυντής στο εν λόγω εργαστήριο για 8 χρόνια από το 2013 έως το 2021, και γνωρίζω πολύ καλά τις δυνατότητες του. Πιθανόν λόγω της φιλοκυβερνητικής ιεραρχίας της ΔΕΗ, να μην υπάρχει προθυμία από την πλευρά της ΔΕΗ, να ασχοληθεί με την διερεύνηση των αιτιών της έκρηξης. Σε κάθε περίπτωση, πολλά πρώην στελέχη μηχανικοί του ΚΔΕΠ, συνταξιούχοι σήμερα και εγώ προσωπικά, μπορούμε να συμβάλουμε έπειτα από εισαγγελική εντολή, στην διερεύνηση της αλήθειας στα εργαστήρια αυτά, που είναι μοναδικά στον Ελληνικό χώρο.

    Κωνσταντίνος Σταματάκης, Ph.D.
    τ. Διευθυντής ΚΔΕΠ/ΔΕΗ
    Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ. M.Sc., Ph.D.
    Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, MBA.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Οι Έλληνες που θυμούνται

Προσωπική μαρτυρία. Τη Μεγάλη Παρασκευή, μεσημέρι προς απόγευμα, βρέθηκα κι εγώ στο κέντρο της Αθήνας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό...

Νίκος Φλώρος – Άννα Παναγιωταρέα

Ο Νίκος Φλώρος είναι διεθνούς φήμης γλύπτης, με μια μοναδική τεχνοτροπία. Διευκρινίζω ότι είναι διεθνούς και όχι… ντόπιας φήμης,...

Έθιμο… ανάθεμα!

Δεν προσδοκώ ότι θα προσφέρω πολλά γράφοντας λίγες λέξεις για κάτι που βασανίζει τους κατοίκους της χώρας εδώ και...

Η Δικαιοσύνη (ακόμη) πάει με τον αραμπά

Κάθε φορά που ένα νομοσχέδιο κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή, συνοδεύεται από ένα πολυσέλιδο έγγραφο με τον τίτλο «Ανάλυση...