Του Κ. Αϊβαλιώτη*
Σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε στην Αθήνα το αμερικανικό German Marshall Fund μαζί με τη ΔΕΗ, ο Κρίστενσεν (σύμβουλος στο γραφείο του Ευρωπαίου επιτρόπου Ενέργειας Γιόργκενσεν) τοποθετήθηκε για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και είπε: «Πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο η Kομισιόν έχει έναν ρόλο. Ωστόσο, ρόλο έχουν και η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η Τουρκία, θα υπέθετα, με δεδομένη τη σημασία του έργου. Είναι πολλά τα θέματα γύρω από το project, τα οποία πρέπει να λυθούν και η Τουρκία αποτελεί μέρος της λύσης». Η τοποθέτηση Κρίστενσεν (η οποία προφανώς απηχεί το αφεντικό του επίτροπο Γιόργκενσεν) δεν είναι καλή. Ο Γιόργκενσεν θα έπρεπε κανονικά να ασχολείται με το πώς θα γίνει άμεσα η εκμετάλλευση των μεγάλων κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου της Ελλάδας και της Κύπρου, μπας και αποκτήσει η Ε.Ε. επαρκή εφοδιασμό και όχι να προβάλει π.χ. φωτογραφίες στον λογαριασμό του στο twitter από τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Ενεργείας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο οποίος κατά σύμπτωση έχει το ίδιο επώνυμο με το άλλο «μούσμουλο», τον γαμπρό του Ερντογάν που κατασκευάζει drone και δεν έχει αφήσει διεθνή κύρωση που να μην την έχει καταπατήσει.
Όμως, στις Βρυξέλλες δεν υπάρχουν μόνο Κρίστενσεν και Γιόργκενσεν. Υπάρχουν και οι 21 Ελλαδίτες και οι έξι Κύπριοι ευρωβουλευτές που δεν ακούγονται σχεδόν για τίποτε. Υπάρχουν και κάποια στελέχη των οργάνων της Ε.Ε. (όχι πάντα Έλληνες) που παρακολουθούν προσεκτικά τι γίνεται και ετοιμάζουν σοβαρές εκθέσεις. Οι άνθρωποι αυτοί διατηρούν την ανωνυμία τους και η δουλειά τους είναι επιμελημένη. Ένα από τα έγγραφα είναι και εκείνο που κυκλοφορεί εσωτερικά στην Κομισιόν και αφορά τις δυνατότητες κάθε χώρας στον αμυντικό τομέα: Για την Κύπρο αναφέρεται ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρόσφατα συγκάλεσε σύσκεψη με υπουργούς και εκπροσώπους της κυπριακής αμυντικής βιομηχανίας που αριθμεί 30 δυνατές εταιρίες. Αναφέρεται και ότι, ενώ ήταν σχεδόν ανύπαρκτη προ πέντε ετών η κυπριακή αμυντική βιομηχανία, «σύντομα θα υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις λόγω της ανάπτυξής της στα μη επανδρωμένα αεροχήματα και σκάφη επιφανείας».
Για την Ελλάδα ο συντάκτης του εγγράφου αναφέρει τρία εντυπωσιακά (και άγνωστα) στοιχεία:
– Παράγουμε μεγάλα μέρη των φημισμένων αρμάτων Leopard στον Βόλο. Συγκεκριμένα όλο το σκάφος και ο πυργίσκος για τα άρματα Leopard όλου του κόσμου παράγονται στην Ελλάδα από την εταιρία του Μυτιληναίου.
– Υπάρχει στη Θράκη (Ξάνθη) η Sunlight, η βιομηχανία μπαταριών που εφοδιάζει μεγάλο μέρος των υποβρυχίων παγκοσμίως με ελληνικές μπαταρίες και έχει πελάτη ως και τα πυρηνικά υποβρύχια της Γαλλίας (!)
– Η Ελλάδα έχει τεράστιο αριθμών αρμάτων μάχης, δηλαδή διαθέτει όσα τανκς έχουν μαζί Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία. Τώρα, βέβαια, κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί τα τανκς, Rafale, F-16 Viper και τα υπόλοιπα πανάκριβα όπλα τα έχουμε μόνο για τις παρελάσεις, την ίδια ώρα που προκαλούμαστε βάναυσα από τα φασιστοειδή της Άγκυρας σε Αιγαίο και Κύπρο.
*Πρώην βουλευτής Β’ Αθηνών