Χωρίς στρατηγική!

Του Σάββα Καλεντερίδη

Η Κύπρος, ένα μικρό κράτος, με περιορισμένη στρατιωτική ισχύ, χωρίς μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία και υποβρύχια, άρχισε να οριοθετεί την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με τις γειτονικές χώρες χωρίς να φοβάται… πόλεμο με την Τουρκία, όπως Έλληνες υπουργοί Εξωτερικών.

Μάλιστα, η Ελλάδα όχι μόνο δεν οριοθέτησε την ΑΟΖ της με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά απέτρεψε την Κυπριακή Δημοκρατία να κάνει σωστή οριοθέτηση με την Αίγυπτο, που τότε το αποδεχόταν, για να μη φανούν τα δικαιώματα του συμπλέγματος του Καστελόριζου. 

Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι έχει δηλώσει ο Νίκος Ρολάνδης, πρώην υπουργός Εμπορίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και κάτι», εξηγώντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Αθήνα αποφάσισε να κάνει μερική υποχώρηση για το Καστελόριζο: «Συμφωνήσαμε μετά από διαπραγματεύσεις 3-4 ετών με την Αίγυπτο και πετύχαμε οριοθέτηση στη μέση γραμμή που ήταν ένα τεράστιο επίτευγμα, αν και οι Αιγύπτιοι ήθελαν τη γραμμή βορειότερα περίπου 30 χιλιόμετρα. Αυτό που μας βοήθησε ήταν η πληροφορία μας, μέσω του πρέσβη μας Δρουσιώτη στην Αίγυπτο, ότι την ίδια περίοδο διαπραγματεύονταν με τη Σαουδική Αραβία που είχε επίσης μεγάλη ακτογραμμή. Έτσι θα ήταν win-win».

Για την Κύπρο, όπως είπε, εκείνη η θαλάσσια λωρίδα που εξασφάλισε με τη μέση γραμμή είναι μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, αφού εκεί είναι που γίνονται έρευνες σήμερα.

Ο κ. Ρολάνδης είπε πως τότε η Ελλάδα προσέγγισε την ε/κ πλευρά για αλλαγή των αρχικών σημείων οριοθέτησης με την Αίγυπτο, προκειμένου να μην υπάρξει εμπλοκή με την Τουρκία για το ζήτημα του Καστελόριζου.

Στη σύσκεψη που έγινε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ήταν παρών ο Αλέκος Μαρκίδης ως γενικός εισαγγελέας και νομική λειτουργός η Σπηλιωτοπούλου, ενώ από την άλλη πλευρά ένας υποναύαρχος και πέντε Ελλαδίτες πρεσβευτές, με επικεφαλής τον πρέσβη κ. Γεννηματά.

Σύμφωνα με το πρακτικό της σύσκεψης εκείνης που ανέγνωσε στην εκπομπή ο κ. Ρολάνδης, «ο κ. Γεννηματάς, για αποφυγή των προβλημάτων αυτών, προέτρεψε την κυπριακή πλευρά όπως διορθωθούν οι συντεταγμένες και τα σύνορα δυτικά να σταματήσουν πέντε με δέκα ναυτικά μίλια πιο μέσα από εκεί που συμφωνήθηκαν, ούτως ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε επιπλοκές με γείτονες χώρες (Ελλάδα, Τουρκία). Ο λόγος που συνέστησε τα 2-3 ναυτικά μίλια είναι γιατί οι θαλάσσιες αυτές αποφάσεις είναι εύκολο να αμφισβητηθούν, γι’ αυτό είναι καλύτερα να υπάρχει αρκετή απόσταση προκειμένου να μην αφήνονται περιθώρια αμφισβήτησης».

Εγώ το δέχτηκα, είπε ο Ρολάνδης, γιατί, όπως είπε, δεν ενοχλούσε αυτό την κυπριακή πλευρά που εξασφάλισε τη μέση γραμμή που επεδίωκε.

Υπενθυμίζεται ότι πρωθυπουργός στην Ελλάδα ήταν ο Κώστας Σημίτης και υπουργός Εξωτερικών ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος και τηλεφώνησε στον κ. Ρολάνδη για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Η Ελλάδα στο θέμα με την Τουρκία ήταν πάντα προσεκτική. Εδώ δεν ήταν θέμα υποχώρησης, απλά μας υπέδειξε για να αποφύγουμε καβγάδες εκείνη την περίοδο» είπε.

Όμως η Ιστορία είναι αμείλικτη και τιμωρεί τους δειλούς και εκείνους που δεν έχουν όραμα και στρατηγική για τη χώρα, τα συμφέροντα της οποίας υποτίθεται ότι έχουν ορκιστεί να υπηρετούν. Έτσι, ενώ η Ελλάδα απέτρεψε τη νόμιμη με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας οριοθέτηση με την Κυπριακή Δημοκρατία, για να μην αντιδράσει η Τουρκία, η οποία, όμως, δεν έπραξε το ίδιο, αφού τον Νοέμβριο του 2019 υπέγραψε τη συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ με τη Λιβύη, παραβιάζοντας οριζοντίως και καθέτως το Διεθνές Δίκαιο και «κατοχυρώνοντας» δικαιώματα σε μια τεράστια θαλάσσια έκταση που εκτείνεται 6 ναυτικά μίλια ανατολικώς της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου και της Κρήτης.

Σημειώνεται ότι η παράλογη αυτή θέση της Τουρκίας, ότι τα νησιά δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ πέραν των χωρικών υδάτων (6 ν.μ.), την οποία ενίσχυσε με την εν λόγω παράνομη συμφωνία, αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το οποίο η Ελλάδα δέχτηκε, αφού δεν αντέδρασε, να διδάσκεται στα σχολεία της γείτονος.

Στη συνέχεια η Τουρκία έστειλε το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» να κάνει έρευνες επί τρεις ολόκληρους μήνες στην περιοχή που θεωρεί ότι «κατοχύρωσε» με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, συνοδευόμενο από 25 πολεμικά πλοία, για να μας δείξει ότι την περιοχή που η Ελλάδα αρνήθηκε να διεκδικήσει νομίμως μέσω της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία η Τουρκία είναι αποφασισμένη να τη διεκδικήσει διά της ισχύος των όπλων.

Τότε η Ελλάδα όχι μόνο δεν κατόρθωσε να αποτρέψει την διεξαγωγή ερευνών από το «Ορούτς Ρέις» στην εν λόγω περιοχή, φθάνοντας μάλιστα μέχρι το όριο των χωρικών υδάτων του Καστελόριζου, που είναι τα 6 ν.μ., αλλά δήλωσε διά στόματος του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη ότι «η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία, εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα 6 ναυτικά μίλια» (δήλωση στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, 15/10/2020), δίνοντας έτσι το ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι μπορεί να συνεχίσει να επιβουλεύεται όχι μόνο την ΑΟΖ που αρνηθήκαμε να οριοθετήσουμε νομιμότατα με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και την περιοχή μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων, που είναι δυνητικά ελληνικά χωρικά ύδατα.

Μετά, η Ελλάδα, χωρίς να έχει στρατηγικό σχέδιο υπεράσπισης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, έσπευσε να υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αφήνοντας τη θαλάσσια περιοχή 6 ναυτικά μίλια ανατολικά της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου κυριολεκτικά στο… έλεος της Τουρκίας. Στην ίδια συμφωνία δεχτήκαμε μειωμένη επήρεια της Κρήτης (45/55), θάβοντας δεύτερη φορά με τα ίδια μας τα χέρια την πλήρη επήρεια του συμπλέγματος Καστελόριζου.

Τότε ο κ. Δένδιας υπερασπίστηκε τη συμφωνία λέγοντας ότι με αυτήν καταργούμε το τουρκολιβυκό μνημόνιο, του οποίου την υπογραφή ο ίδιος δεν είχε σπεύσει να αποτρέψει, ως όφειλε και μπορούσε.

Και τώρα ερχόμαστε στον τραγέλαφο του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου. Η Τουρκία δεν δέχεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή που έχουμε οριοθετήσει με την Αίγυπτο, συμφωνία την οποία υποτίθεται ότι υπογράψαμε με βαρύ κόστος, όπως προαναφέρθηκε, και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την πρόοδο του έργου στην περιοχή που εκτείνεται 6 ν.μ. ανατολικά της Κάσου, αν δεν της αναγνωρίσει η Ελλάδα κυριαρχικά δικαιώματα.

Αυτά παθαίνει μια χώρα που δεν ξέρει τη σημασία της λέξης «στρατηγική» και την έννοια της φράσης «κανονικό ανεξάρτητο κράτος».

Σημείωση: Η Κοµισιόν, στο πλαίσιο του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασµού που έχει ζητήσει να καταθέσουν τα κράτη-µέλη, έχει δηµοσιεύσει τις ευρωπαϊκές ΑΟΖ όλων των χωρών. Στην περίπτωση της Ελλάδας η Κοµισιόν αποτυπώνει την ΑΟΖ µας σε πλήρη ανάπτυξη όπως προβλέπεται από το ∆ίκαιο της Θάλασσας και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά µίλια.

  1. Η τελευταία χώρα που μπορεί να θεωρηθεί ως καλό παράδειγμα είναι η Κύπρος. Έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1960 και σε 3 χρόνια κατάφεραν να το κάνουν μπουρδέλο. Οι μεγαλομανείς εμμονές δεν τους επέτρεψαν να δουν πέρα από τη μύτη τους και το 74 χάσανε την μισή χώρα. Μιλάμε για παγκόσμιο ρεκόρ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

«Σταύρωσης» συνέχεια…

Με την είσοδο της Μεγάλης Εβδομάδας είναι αναμενόμενο ότι θα αρχίσουν να χαλαρώνουν και οι ρυθμοί της επικαιρότητας. Οι...

Θράκη: Κίνδυνοι και ευκαιρίες

Θα μπορούσε να πιστέψει κανείς ότι η σύλληψη και η φυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινουπόλεως Ιμάμογλου από τον Ερντογάν θα...

Η μαύρη προπαγάνδα στην υπηρεσία της κυβέρνησης

Το σύστημα εξουσίας που έχει δημιουργήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ασκεί πολιτική. Λειτουργεί με όρους ανώνυμης εταιρίας, η οποία...

Βλέπω τη χώρα μου να μικραίνει 

Τι ήταν η Ελλάς το 2004; Μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, με ΑΕΠ ισοδύναμο με το ΑΕΠ της Τουρκίας...