Του Αλκιβιάδη Κεφαλά*
Δύο είναι οι δείκτες που αντανακλούν την ευκολία με την οποία το πολιτικό σύστημα ελέγχει τον πληθυσμό μιας χώρας άνευ ουσιαστικών αντιστάσεων προς ίδιον οικονομικό όφελος.
Ο πρώτος είναι ο δείκτης που αφορά το κοινωνικό κεφάλαιο (social capital index) και αντικατοπτρίζει την κοινωνική συνοχή, η οποία είναι συνάρτηση της δημόσιας υγείας, των ίσων ευκαιριών, της αξιοκρατίας, του βαθμού της εγκληματικότητας, της ελευθερίας, καθώς και της ηλικιακής κατανομής του πληθυσμού (file:///C:/Users/USER/Downloads/The-Global-Sustainable-Competitiveness-Index-Report-2024.pdf).
Ο έτερος είναι ο μέσος δείκτης νοημοσύνης του πληθυσμού (intelligence capital index), που συσχετίζεται με την ποιότητα της εκπαίδευσης και αποτελεί ένδειξη των τεχνολογικών ικανοτήτων και της καινοτομίας μιας χώρας. Η ποιοτική εκπαίδευση αντανακλά τις μελλοντικές οικονομικές δυνατότητες μέσω καλλιέργειας τεχνολογιών υψηλής προστιθέμενης αξίας. Το μέγεθος και η ποιότητα των τεχνολογικών δραστηριοτήτων αποτελούν τη βάση της ανάπτυξης και των υπηρεσιών, που με τη σειρά τους εγγυώνται την οικονομική ευμάρεια των πολιτών.
Οι καθηγητές των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Harvard Daron Acemoglu και James Robinson στο βιβλίο τους «Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη» (εκδόσεις Λιβάνη, 2013) τεκμηριώνουν ότι, μεταξύ άλλων, η εθνική αποτυχία οφείλεται σε συνειδητές πολιτικές πράξεις, που μέσω της κοινωνικής μηχανικής διαλύουν το κοινωνικό κεφάλαιο της χώρας και επιδεινώνουν τον δείκτη νοημοσύνης του πληθυσμού. Ο σκοπός της πολιτικής και οικονομικής ελίτ είναι η βελτιστοποίηση της οικονομικής εκμετάλλευσης του πληθυσμού χωρίς αντιδράσεις.
Όσον αφορά τους δύο δείκτες, τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των τελευταίων θέσεων στην Ευρώπη. Προφανώς η επιδείνωση των δεικτών οφείλεται σε συνειδητές πολιτικές πράξεις, που σκοπεύουν στη λεηλασία του εθνικού και ιδιωτικού πλούτου.
Όσον αφορά τον δεύτερο δείκτη, η συνειδητή υποβάθμιση της παιδείας αντανακλάται στο γεγονός ότι οι Έλληνες καταλαμβάνουν την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ στην κατανόηση κειμένων και την ικανότητα εκτέλεσης απλών αριθμητικών πράξεων. Η αδυναμία κατανόησης τους καθιστά ανίκανους να αντιληφθούν την υπόγεια καθεστωτική κυβερνητική προπαγάνδα της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να σκεφτούν ορθολογικά και πολιτικά. Ελάχιστοι, και μετρημένοι στα δάχτυλα, συμπολίτες μας έχουν αντιληφθεί ότι ο νόμος της Ν.Δ. περί «μη εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στην Εφορία» έχει σκοπό να δημιουργήσει αγεφύρωτα χάσματα και εντάσεις μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών.
Οι τελευταίοι θα πρέπει να δαπανήσουν πάνω από δύο χιλιάδες ευρώ σε χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες, ώστε να εκδώσουν διαταγές πληρωμής για να κατορθώσουν να πάρουν πίσω την περιουσία τους, χωρίς όμως να είναι σε θέση να εισπράξουν τα οφειλόμενα ενοίκια.
Υπάρχει πληθώρα αντίστοιχων «αόρατων» νομοθετικών παρεμβάσεων, που έχουν σκοπό τη διάλυση του κοινωνικού ιστού. Η άμεση χορήγηση επιδομάτων και στέγης σε όποιον εισέρχεται παρανόμως στην Ελλάδα και δεν ομιλεί ελληνικά, καθώς και η καταλήστευση των αυτοχθόνων, μέσω της βαριάς φορολογίας, ώστε να πληρώνονται τα επιδόματα, προκαλούν ένα διογκούμενο αίσθημα αδικίας, που οι υψηλόμισθοι και μάλλον αργόσχολοι πολιτικοί αδυνατούν να αντιληφθούν.
Ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Καλαμάτα απευθύνοντας τον λόγο σε διερχόμενο καλοταϊσμένο βουλευτή της Ν.Δ. ανέφερε ότι «έχει τρία παιδιά να μεγαλώσει και αδυνατεί να πληρώνει τη δυσβάστακτη φορολογία», η χαμογελαστή απάντηση του βουλευτή ήταν «πλήρωνε εσύ και μη σε νοιάζει. Του χρόνου θα έχεις χίλια ευρώ μείωση φόρου από την κυβέρνηση».
Δύο κοινωνικά αγαθά απομένουν να φορολογήσει η κυβέρνηση, την ιδιωτική περιουσία και την εργασία.
Η πληθώρα των κανονισμών και η διογκούμενη γραφειοκρατία δημιουργούν ένα εφιαλτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο αδυνατούν να λειτουργήσουν οικονομικά και κοινωνικά οι πολίτες.
Η παραίτηση, η απάθεια και η κοινωνική αποσάθρωση είναι τα αναμενόμενα αποτελέσματα των πολιτικών πράξεων της Ν.Δ.
Η διάλυση της κοινωνίας είναι πλέον εμφανής και έχει αρνητική επίδραση στην καθημερινότητα των πολιτών.
*∆ιδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, UK, τ. διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
ΑΥΤΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΥΡΙΕ ΜΑΛΛΟΝ ΑΠ ΤΑ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΟΥΔΕΙΣ ΞΕΧΝΑΕΙ ΤΙΣ ΡΕΥΜΑΤΟΚΛΟΠΕΣ ΤΑ ΜΑΓΚΑΛΙΑ ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΑΡΙΑ ΤΩΝ 50 ΤΜ ΠΟΥ ΤΑ ΠΟΥΛΑΓΑΝ ΓΙΑ 20 ΤΟΥΒΛΑΚΙΑ ΜΑΞ
ΑΠΛΑ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΚΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΘΑ ΤΟ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟ ΤΙΣ ΦΤΕΡΟΥΓΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΑΡΔΗΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ