Του Μανώλη Κοττάκη
Πέρασαν 15 ολόκληρα χρόνια από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και 13 ακριβώς από τις δίδυμες εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, κατά τη διάρκεια των οποίων το πολιτικό μας σύστημα έγινε κομμάτια και θρύψαλα. Ο δικομματισμός αντικαταστάθηκε από τον πολυκομματισμό. Ακριβέστερα, τον πολυκερματισμό.
Θα ανέμενε κανείς πως με το τέλος της κρίσης, που σφραγίστηκε και τυπικά με την αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από τον Moody’s στην κατηγορία ΒΒ (υστερούν πάντως έναντι πολλών βαλκανικών και τέως ανατολικών χωρών που έχουν αξιολόγηση ΑΑ), το ελληνικό σύστημα σιγά σιγά θα συνερχόταν. Πως ο ελληνικός δικομματισμός θα ανασταινόταν! Εις μάτην.
Η αναλαμπή του 2019, όταν η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσαν αθροιστικώς το 72% των προτιμήσεων των Ελλήνων, απεδείχθη σύντομος παρένθεση. Το 2023 ο δικομματισμός «έπεσε» στο 57%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακολουθώντας τις πρακτικές ανωμαλίας του 1965 -το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον-, έστησε μεθοδικά μια «παράγκα» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και με εξαίρεση την κοιμώμενη ηγεσία του τον κατέστησε στην ουσία «ιδιόκτητο» κόμμα της Ν.Δ.
Τα κτυπήματα που έδωσαν στην ηγεσία Τσίπρα κορυφαία στελέχη του κόμματος αυτού στην προεκλογική εκστρατεία των εκλογών του 2023 ξεπέρασαν και τα πλέον δηλητηριώδη βέλη που εξαπέλυε η Ν.Δ. εναντίον του: Οι θέσεις για το παράλληλο νόμισμα, για την πτώση του τείχους του Έβρου, για τις αυξήσεις στις εισφορές των ασφαλισμένων, για το σχέδιο «Δήμητρα», για τις τηλεοπτικές άδειες κ.λπ. επέτρεψαν στον πρωθυπουργό να κάνει καμπάνια από τις… σεζλόνγκ των Χανίων.
Το δεύτερο κόμμα της χώρας, το οποίο είχαν ψηφίσει το 2019 το 32% των Ελλήνων, εξαϋλώθηκε στο 17% με την ευγενική χορηγία της «παράγκας», αλλά και με ευθύνη της ηγεσίας Τσίπρα, που τέσσερα χρόνια «βουβάθηκε» και δεν είπε μισή λέξη για τα θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν τη χώρα (παράδοση κρίσιμων τομέων της οικονομίας στην ολιγαρχία της διαπλοκής, πόλεμος στην Ουκρανία με ευθύνη της Ε.Ε. που κατέστη παράρτημα του Μπάιντεν, δυσμενείς εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά).
Η στρατηγική Μητσοτάκη για το «πολίτευμα του ενάμισι κόμματος», όπως την περιέγραφε στα άρθρα του ο σημιτικός μέγας αναλυτής, δικαιώθηκε πανηγυρικώς. Κι έτσι οδηγηθήκαμε ταχέως στον νέο πολυκερματισμό, που στην αρχή έπληξε την Αριστερά, αλλά στο τέλος έπληξε και τον εμπνευστή του, την ίδια την Κεντροδεξιά.
Ο κύριος Μητσοτάκης έπεσε στην παγίδα που έστησε ο ίδιος για τους αντιπάλους του. Εξαφάνισε την αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο και απέκτησε αντιπολίτευση στις πλατείες. Κοινωνική αντιπολίτευση. Ο πολυκερματισμός όμως είναι εθνικά επιζήμιος. Είναι η καλύτερη συνταγή για να παραμείνει η χώρα αποικία του ξένου παράγοντα διά βίου. Διά του διαίρει και βασίλευε. Θα έπρεπε να έχουμε πάρει το μάθημά μας από τον Εμφύλιο: Η διάσπαση και η διαίρεση είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξεις μια χώρα. Πολυκερματισμός ίσον έλεγχος.
Σε αυτήν ακριβώς τη φάση βρίσκεται σήμερα το πολιτικό μας σύστημα . Η ρευστοποίηση της αντιπολίτευσης οδηγεί στη ρευστοποίηση της συμπολίτευσης. Στη συρρίκνωση του πρώτου κόμματος σε ποσοστά κάτω του 25%, που είναι το «κατώφλι» για τις πρώτες 20 έδρες του μπόνους αυτοδυναμίας. Στη δημιουργία ενός μεγάλου ρήγματος ίσου με το 20% του εκλογικού σώματος στα δεξιά του. Στη διάσπαση της κοινωνικής και εκλογικής βάσης της παράταξης που ιστορικά εκπροσωπούσε ενιαία το 40% έως 45% του ελληνικού λαού.
Η προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία της δεδηλωμένης αποτυγχάνει οικτρά. Τα κόμματα, για να ομιλήσουμε με όρους ταβερνείου, έχουν καταστεί «καρτούτσα» και «μισαδάκια». Ακόμα και στο ξέφωτο που προέκυψε λοιπόν μετά την κρίση ο δικομματισμός αδυνατεί να αναταχθεί. Ακριβέστερα: Ανατινάχθηκε εκ των έσω. Ο πολυκερματισμός διανύει τη δεύτερη ακμή του. Ωστόσο, αν παρατηρήσει κανείς με προσοχή όλα όσα λένε τα κόμματά μας μέσα στο Κοινοβούλιο, θα διαπιστώσει ότι εκπροσωπούν grosso modo, συν πλην, δύο ομάδες ιδεών και αντιλήψεων. Τις έχουν ονομάσει «συστημικές» και «αντισυστημικές», αλλά θεωρώ ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο απ’ αυτό. Είναι η φιλοσοφία που έχει καθένας για την ίδια τη ζωή και για το Έθνος.
Η διαχωριστική γραμμή χαράχθηκε στην ψηφοφορία για τη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Τότε που η Ν.Δ. έχασε τη βαθιά δεδηλωμένη. Πενήντα τρεις βουλευτές της καταψήφισαν ή απείχαν, η δύναμή της περιορίστηκε σε 104 ψήφους σε εκείνη την καταμέτρηση. Στην ψηφοφορία αυτή η αντιπολίτευση είχε τη μοναδική ευκαιρία να εκτελέσει πέναλτι: να καταθέσει ενιαία ένα δικό της κείμενο πρότασης νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, να καταψηφίσει την πρόταση της Ν.Δ. και να καταφέρει καίριο κοινοβουλευτικό πλήγμα στην κυβέρνηση. Δεν το έκανε. Δεν θεώρησε αφεντικό της τον λαό, αλλά τον ξένο παράγοντα.
Προτίμησε να συμμορφωθεί στις υποδείξεις του διεφθαρμένου κατεστημένου των ΗΠΑ (που διέταξε τη νομοθέτηση όπως ομολόγησε δημοσίως ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν) και να αποκαλύψει τις πραγματικές κόκκινες γραμμές της. Μεταξύ Δημοκρατικών και Ελλήνων πολιτών, η αντιπολίτευση είπε: «Δημοκρατικοί». Αυτή η διαχωριστική γραμμή υπερβαίνει την τομή «σύστημα και αντισύστημα».
Έτσι, τα αξιακά μπλοκ που διαμορφώθηκαν με τις αποχρώσεις τους και τις αποκλίσεις τους ήταν: Τα 2/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά, από τη μία, που ψήφισαν υπέρ του γάμου. Το 1/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η ΝΙΚΗ, οι «Σπαρτιάτες» και μερικοί ανεξάρτητοι, από την άλλη. Ο νέος αυτός πολυκερματισμός, που συμπυκνώνεται στις δύο αυτές αντιλήψεις, υπάρχει και σήμερα. Αλλά το κοινοβουλευτικό σύστημα δεν λειτουργεί πλέον.
Η μόνη λύση για τη χώρα είναι η ενοποίηση των αντιλήψεων αυτών σε δύο μεγάλα μπλοκ. Προσοχή, δεν μιλώ για κόμματα. Ομιλώ για μπλοκ. Τα κόμματα μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν στο πλαίσιο μιας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σύμφωνα με το προεδρικό σύστημα της Γαλλίας. Αλλά οι πόλοι γύρω από τους οποίους καλείται να συσπειρώνεται ο κόσμος στο πρόσωπο δύο υποψήφιων Προέδρων μιας προεδρικής, όχι προεδρευομένης, κοινοβουλευτικής δημοκρατίας θα είναι δύο έως τρεις (στον πρώτο γύρο προεδρικών εκλογών) το πολύ.
Δεν αντέχει η χώρα παραπάνω από δύο παρατάξεις υπό τη μορφή ομάδων αντιλήψεων. Η μία παράταξη θα είναι οι «μεταρρυθμιστές», οι οποίοι χαρακτηρίζουν τους αντιπάλους «εθνολαϊκιστές». Η άλλη παράταξη θα είναι οι «πατριώτες», που χαρακτηρίζουν τους αντιπάλους τους «εθνομηδενιστές». Η μία παράταξη είναι οι «ρεαλιστές», που χαρακτηρίζουν τους αντιπάλους τους «Ελληνάρες» και «υπερπατριώτες». Η άλλη παράταξη είναι οι «ρομαντικοί εθνικιστές», που χαρακτηρίζουν τους αντιπάλους τους «εθελόδουλους».
Μεσαίος χώρος σε αυτό το σχήμα δεν υπάρχει. Η σχηματοποίηση των δύο βασικών ρευμάτων που εκπροσωπούν τη χώρα, οι «Μαυροκορδάτοι» και οι «Κοραήδες» απέναντι στους «Κολοτρώνηδες», στους «Καποδίστριες» και τους «Καραϊσκάκηδες», θα αδυνατίσει την ισχύ των ηγετίσκων και των κομματιδίων τους στο πλαίσιο του σημερινού εύκολα εξαγοραζόμενου από τρίτες δυνάμεις, επιχειρηματικές και άλλες, καταστροφικού πολυκερματισμού.
Θα συσπειρώσει το Έθνος, θα αφαιρέσει από τον ξένο παράγοντα τη δυνατότητα να μας παίζει σαν τις χάντρες στο κομπολόι και να μας διασπά. Θα επιταχύνει μεγάλες αποφάσεις που έπρεπε να είχαμε πάρει από πολύ καιρό. Με πρώτη την αναθεώρηση του Συντάγματος. Έφθασε ο καιρός.
“Δεν αντέχει η χώρα παραπάνω από δύο παρατάξεις υπό τη μορφή ομάδων αντιλήψεων. Η μία παράταξη θα είναι οι «μεταρρυθμιστές», οι οποίοι χαρακτηρίζουν τους αντιπάλους «εθνολαϊκιστές». Η άλλη παράταξη θα είναι οι «πατριώτες», που χαρακτηρίζουν τους αντιπάλους τους «εθνομηδενιστές».”
Εύκολα όμως μπορούμε να οδηγηθούμε κάπου αλλού, πολύ χειρότερα. Και ο κίνδυνος συνοψίζεται στο ερώτημα: Πως είναι δυνατόν να υπάρξει Ελλάδα ενιαία όταν, κατ’ ανάγκη, οι μισοί Έλληνες θα αντιμετωπίζουν τους άλλους μισούς με χαρακτηρισμούς «πατριώτες»/«εθνομηδενιστές»; Σε αυτό το πεδίο εάν δεν είμαστε ενωμένοι, δεν πρόκειται να κερδίσουμε το σεβασμό κανενός συμμάχου. Μάνο ως “εργαλεία” θα είμαστε χρήσιμοι. Η χαρά κάθε “τρίτης δύναμης”
Κοινώς όπως στο Αμέρικα: Δημοκρατικοό και Ρεπουμπλικανοί….η αλλιώς άλλαξε ο Μανωλιός κλπ
ΤΟΝ ΚΩΛΕΤΤΗ ΞΕΧΑΣΕΣ ΚΟΤΤΑΚΗ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΠΕΙ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΤΕΡΤΣΕΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΖΩΙΔΗ
ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ
ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΗΡΘΑΝ ΝΤΥΜΕΝΟΙ ΦΙΛΟΙ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΜΟΥ ΤΟ ΠΑΜΠΑΛΑΙΟ ΧΩΜΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ
ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΜΠΡΑΦ ΚΟΤΤΑΚΗ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟΝ ΜΕΝΤΕΡΕΣ
Πριν την εντός “αουρούπα-ντορβά” προεδρική δημοκρατία (όπου όπως είπε και η κα Μπενάκη… άσπρα καράβια τα όνειρά μας τραλαλα τραλαλο κλπ κλπ…), ας διερευνηθεί το “προεδρικό κόμμα” (σαφώς πιο ελεύθερου λογισμικού και τροχασμού αυτοκινούμενο όχημα).
Ένας δηλ. κομματικός φορέας που θα έχει ισόβιο πρόεδρο (είτε ελλόγιμη τριανδρία) ως θεματοφύλακα -διά ροπάλου- του Kαταστατικού του (ιδρυτική διακήρυξη εν είδει συντάγματος… αφού δεν επιτρέπεται ιδικό μας σύνταγμα άνωθεν του ευρωσυντάγματος), καθώς και έναν εκάστοτε γενικό γραμματέα υποψήφιο πρωθυπουργό, είτε ενδεχόμενο συν-πρωθυπουργό, που θα εκλέγεται από αιρετά μέλη του κόμματος (εκλεγμένα, σε κρησάρα και αυτά, από την βάση) που θα συνυπογράφουν το ΣΑΦΕΣΤΑΤΟ κομματικό σύνταγμα.
Μέλη πάντως δυνάμενα να καθαιρούν πλειονοψηφικά τον γ.γ. εάν παρεκκλίνει του κομματικού συντάγματος, και όπου ενιαυσίως θα λογοδοτούν (ωσάν αρχαίοι έφοροι) στην βάση.
Εάν δε το κομματικό σύνταγμα-εντολή μέλλει να καταστεί ωσάν ένας υπομείων των ύπερθεν άλλων ετεροκίνητων “συνταγμάτων”, τότε… νίπτονται αι χείρες και αθώοι του όποιου αίματος.
Καθαρές δουλειές και όχι συμπεριληπτικά υπανδρολογήματα.
Και κατιτίς άλλο κε Κοττάκη.
Πρώτα προσέχουμε Έντρομοι (έντρομοι λέμε) τι χρωστάμε, σε σχέση με αυτά που παντελονιάζουμε, και μετά με τι παράλληλο νόμισμα πληρώνουμε κάποιες υποχρεώσεις μας (ψι/η/λά εδώ τα γράμματα). Ή όπως λέμε και στο αριστοφανικό χωριό… Ερέτην χρήναι πρώτα γενέσθαι πριν πηδαλίοις επιχειρείν.
Έτσι πορεύονταν τα νοικοκυρικά κόμματα πολλές δεκαετίες πριν προκύψουν οι συναλλαγματικές μέλισσες με τα μελισσόπουλά τους.
Πολλές αι διαπιστούμενες αδυναμίες , μια στο καρφί και μια στο πέταλο.
Και το ΚΚΕ στις πατριωτικές δυνάμεις?
Μπράβο Εμμανουήλ…΄
Το ότι δεν υπάρχει κανονική δεξιά στην Ελλάδα δεν είναι περίεργο.
Το ότι ο Μητσοτάκης, ακόμα και με “πράκτορες”, διέλυσε τον εθνομηδενιστικό συρφετό ΣΥΡΙΖΑ που πούλησε τη Μακεδονία, θεωρείται εθνικό πλήγμα; Ο γίγας Μανιαδάκης έβγαζε 2 Ριζοσπάστες.
Εθνικό πλήγμα είναι το ότι δεν ακύρωσε τις Πρέσπες.
Αυτό που καταρρέει είναι το υπερσάπιο πολίτευμα που έστησε ο εξουσιομανής καιροσκόπος ΚΚ1 καταλύοντας κάθε εθνική συνθήκη για να γίνει ιδιοτελώς κοινοβουλευτικός μονάρχης.
Νομιμοποίησε τα τέρατα, πρόδωσε την Κύπρο, κατέλυσε την μοναρχία ως υπερκομματικό παράγοντα, έδωσε κοινοβουλευτικό όγκο και έτσι της εξουσία στην πασοκοαριστερά, η οποία χρεοκόπησε την πατρίδα. Κι έφερε εν τέλει μια Κατίνα και τον γκόμενο εκπρόσωπο του Έθνους. Και μιαν άλλη ημίτρελλη, καθαρή μπολσεβίκα, με τον έτσι της, ενδεχομένως τέταρτο πολιτειακό παράγοντα.
Και τώρα υπό τα δεινά της οικονομικής χρεοκοπίας που είναι πρωτίστως πολιτική της “μεταπολίτευσης”, συστήνουμε “πατριωτικό” μπλοκ με τους σφαγείς του 1942-49, τους επί 70 χρόνια Σοβιετικούς πράκτορες, τους υπονομευτές του Μικρασιατικού Μετώπου, τους προδότες της Μακεδονίας.
Το antinews μ’ έμαθε να μην συγχέω τις επιθυμίες μου με την πραγματικότητα. Με την μεγάλη ενίσχυση της Ζωής που στέλνει μαζικά ψηφοφόρους στην ΝΔ του Κυριάκου , τόσο που λέω, μεταξύ σοβαρού κι αστείου, ότι επιδοτείται από τον Μητσ., θα καταστεί εκλογικά άθικτος.
Άλλο οι δημοσκοπήσεις, ιδίως με 20% αναποφάσιστους, άλλο η κάλπη.
Απο τον Κύρου στον Κύρ Μανώλη, ένα ΚΚΕ δρόμος…
Κερδάμε αδέρφια….Κουράγιο..
Μεγάλο σχολειό το antinews Προφήτα!!
Είπατε τω προφήτη, χαμαί πέσε αντινιούς αυλά, ουκέτι δεξιά έχει καλύβην, ου προφήτες δάφνην, ου παγάν λαλεούσαν, απέσβετο και λάλουσα ομήγυρις»