Την «ουρά στα σκέλια» η Τουρκία

Του Σάββα Καλεντερίδη

Το βράδυ της 2ας Απριλίου, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε αεροπορικές επιθέσεις κατά της αεροπορικής βάσης Τ-4, που βρίσκεται στην κεντρική Συρία, δυτικά της Παλμύρας, και στην αεροπορική βάση της Χάμα, βορείως της Δαμασκού. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, από την ισραηλινή αεροπορική επίθεση καταστράφηκε ολοσχερώς ό,τι είχε απομείνει από την αεροπορική βάση Τ-4, η οποία είχε βομβαρδιστεί και πάλι, άλλες δύο φορές, τον Μάρτιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη βάση, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου -τα οποία δεν διέψευσε σε σχετική ερώτηση που του υπεβλήθη την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας-, πρόκειται να παραχωρηθεί στην τουρκική πολεμική αεροπορία, όπως εξηγήσαμε στο άρθρο μας της Παρασκευής.

Τον βομβαρδισμό των βάσεων ακολούθησαν δηλώσεις των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών του Ισραήλ, που υποδηλώνουν την αποφασιστικότητα του Τελ Αβίβ να μην επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση της Δαμασκού να αποκτήσει στρατιωτικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να απειλήσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Ισραήλ αλλά και τις δυνατότητές του να πραγματοποιεί ανεμπόδιστα αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και στρατιωτικές επιχειρήσεις στη νότια Συρία. Επίσης, από τις δηλώσεις των ως άνω Ισραηλινών υπουργών προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία, με το πρόσχημα της εκπαίδευσης της συριακής πολεμικής αεροπορίας, να δημιουργήσει βάσεις και να αναλάβει τον έλεγχο και την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Συρίας.

Για τον λόγο αυτόν, ο Νετανιάχου φρόντισε να μην υπάρχουν αντιρρήσεις από την Ουάσινγκτον για την παραμονή των ρωσικών δυνάμεων στην αεροπορική βάση του Χμεϊμίν στη Λατάκια και τη ναυτική βάση της Ταρτούς. Κι αυτό με το σκεπτικό ότι όσο υπάρχουν οι Ρώσοι δεν μπορούν να βρίσκονται στην ίδια περιοχή οι Τούρκοι.

Μετά τον βομβαρδισμό της Τ-4 και κυρίως μετά τις «φαρμακερές» δηλώσεις των Κατς και Σαάρ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Ισραήλ, κατηγορώντας το ότι αποτελεί «τη μεγαλύτερη απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια» και χαρακτηρίζοντάς το «στρατηγικό αποσταθεροποιητικό παράγοντα, που προκαλεί χάος και τροφοδοτεί την τρομοκρατία».

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ τονίζεται ότι «για να εδραιωθεί η ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή, το Ισραήλ πρέπει πρώτα να εγκαταλείψει τις επεκτατικές πολιτικές του, να αποσυρθεί από τα εδάφη που κατέχει και να σταματήσει να υπονομεύει τις προσπάθειες για την εδραίωση της σταθερότητας στη Συρία». Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες δηλώσεις Ισραηλινών υπουργών κατά της Τουρκίας «αντικατοπτρίζουν την ψυχική τους κατάσταση, καθώς και τις επιθετικές και επεκτατικές πολιτικές της φονταμενταλιστικής και ρατσιστικής ισραηλινής κυβέρνησης. Γιατί ενοχλούν το Ισραήλ οι εξελίξεις στη Συρία και στον Λίβανο, οι οποίες υπόσχονται πολλά για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής μας και υποστηρίζονται από ολόκληρο τον κόσμο».

Η ανακοίνωση αναφέρεται στις ισραηλινές αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις στη Συρία το βράδυ της 2ας Απριλίου, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία πρόκληση ή επίθεση από συριακό έδαφος, ξεχνώντας φυσικά ότι η ίδια Τουρκία εδώ και χρόνια βομβαρδίζει και σκοτώνει αμάχους στη Ροζάβα (ΒΑ Συρία), από την οποία δεν έχει εκδηλωθεί ποτέ οποιαδήποτε επίθεση κατά της Τουρκίας. Τέλος, η ανακοίνωση λέει ότι «το Ισραήλ έχει γίνει η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της περιοχής μας, προκαλεί χάος και τροφοδοτεί την τρομοκρατία», ενώ καταλήγει ότι «είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της για να αποτρέψει την ολοένα πιο αλόγιστη επιθετικότητα του Ισραήλ».

Να επαναλάβουμε τις δηλώσεις των Ισραηλινών υπουργών, που προκάλεσαν, μαζί με τον βομβαρδισμό της Τ-4, την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Γκίντεον Σάαρ από το Παρίσι κατηγόρησε την Άγκυρα ότι παίζει «αρνητικό ρόλο» στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι «κάνουν τα πάντα για να έχουν τη Συρία ως τουρκικό προτεκτοράτο. Είναι σαφές ότι αυτή είναι η πρόθεσή τους». Ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς δήλωσε ότι οι επιδρομές της 2ας Απριλίου ήταν «ένα σαφές μήνυμα και μια προειδοποίηση για το μέλλον ότι δεν θα επιτρέψουμε να πληγεί η ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ».

Πάντως, μετά τη σκληρή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, είχαμε αλλαγή τόνου από τον Χακάν Φιντάν, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και διπλή «κυβίστηση» στην ενόργανη γυμναστική, ο οποίος, στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, δήλωσε στο Reuters ότι «η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία» και ότι «εάν η νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό θέλει να έχει συγκεκριμένες συνεννοήσεις με το Ισραήλ, το οποίο, όπως και η Τουρκία, είναι γείτονας της Συρίας, τότε αυτό είναι δική τους υπόθεση».

Πάντως, για να δικαιολογήσουμε τον χαρακτηρισμό «διπλή κυβίστηση», παραθέτουμε ανάρτηση του Ισραηλινού δημοσιογράφου Babak Taghvaee, του The Crisis Watch: «Η Τουρκία το πήρε το μήνυμα-προειδοποίηση του Ισραήλ. Κατά τη συνάντησή του με τον Marco Rubio, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, παρακάλεσετην κυβέρνηση των ΗΠΑ να ενημερώσει το Ισραήλ ότι η χώρα του δεν επιδιώκει πλέον στρατιωτική σύγκρουση. Αυτό έρχεται αφότου η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε έντονα τις αεροπορικές βάσεις T4/Tiyas και Hama στη Συρία, καθιστώντας τες άχρηστες για την τουρκική πολεμική αεροπορία».

«Διπλή κυβίστηση» ή αποχώρηση «με την ουρά στα σκέλια», όπως λέει ο λαός μας;

Ο χρόνος θα δείξει.

  1. Θα τους ισιώσει καλά ο Μπίμπι, όλα στην ώρα τους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο Αρμαγεδδών των δασμών προκάλεσε σοκ και δέος!

Κανείς δεν θα ξεχάσει την ημέρα που o Tραμπ κήρυξε ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο σε όλο τον πλανήτη, κανείς δεν...

Ρουμανικές μεταμορφώσεις

Με τελευταίο επεισόδιό του τον εκλογικό αποκλεισμό της κ. Μαρίν Λεπέν, ο μηχανισμός είναι πλέον γνωστός – ολοένα και...

«Σκληρό» μήνυμα του Ισραήλ στην Τουρκία

Τα σχέδια της Τουρκίας είναι να μετατρέψει τη Συρία σε ένα κράτος-μαριονέτα της Άγκυρας, ένα νεοοθωμανικό βιλαέτι, χρησιμοποιώντας την...

Ευοίωνος ή δυσοίωνος ο… νέος κόσμος του Ντόναλντ;

Ήταν η πιο επιθετική κίνηση κατά της παγκοσμιοποίησης που έχει γίνει από την έναρξή της, στις αρχές της δεκαετίας...