Πότε θα βοηθηθούν οι μικρομεσαίοι;

Του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου*

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την ανακοίνωση της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού. Μία αύξηση, όμως, που δεν αναμένεται να επιλύσει προβλήματα, καθώς οι εργαζόμενοι ήδη δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Οπότε το 1 ευρώ και κάτι ημερησίως που θα βάλουν στην τσέπη τους δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία. Ούτε, βέβαια, θα δώσει κάποια σημαντική «ανάσα» στην αγορά.

Προσθέτει, βέβαια, ένα επιπλέον βάρος στην κάθε επιχείρηση, καθώς ο νέος κατώτατος θα κοστίσει μηνιαίως συνολικά 60,90 ανά εργαζόμενο λόγω και των ασφαλιστικών εισφορών.

Εδώ, λοιπόν, πρέπει να δούμε με προσοχή τα ζήτημα των επιβαρύνσεων που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. 

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να βάλλεται διαρκώς και από παντού η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Η κοινωνία υποφέρει και οι επιχειρήσεις αυτού του μεγέθους δίνουν αγώνα να κρατηθούν ανοιχτές.

Το μεγάλο πρόβλημα για όλους είναι, βέβαια, η ακρίβεια. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μείωση της κατανάλωσης, καθώς χωρίς διαθέσιμο εισόδημα οι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε αγορές ειδών, πέραν των βασικών αγαθών. 

Γι’ αυτό και υπάρχει έντονη αγωνία για το μέλλον των ΜμΕ. Μάλιστα σε πρόσφατη έρευνα του ΕΕΑ, έξι στους δέκα επαγγελματίες απάντησαν ότι το 2025 δεν θα βελτιωθεί η κατάσταση των επιχειρήσεων.

Ήδη το λειτουργικό κόστος για πάνω από εννέα στις δέκα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχει αυξηθεί από την εκδήλωση της ενεργειακής κρίσης κατά σχεδόν 40%. 

Τρομερά προβλήματα προκαλεί και η έλλειψη ρευστότητας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Και χωρίς κεφάλαια καμία επιχείρηση δεν μπορεί να έχει συνέχεια και ανάπτυξη σε μια ελεύθερη οικονομία.

Ένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο της δυσκολίας της κατάστασης είναι και η αύξηση του ιδιωτικού χρέους. Μόνο στον ΕΦΚΑ το σύνολο των οφειλών φτάνει τα 49 δισ. ευρώ. Δεν μπορούν οι μικρομεσαίοι να ανταποκριθούν σε τόσα βάρη και δεν χρειάζεται να έχει κάποιος σπουδάσει οικονομικά για να το αντιληφθεί.

Αν παρατηρήσει κανείς τον φορολογικό νόμο, το πού κατευθύνονται τα τραπεζικά δάνεια και οι κοινοτικοί πόροι, το γεγονός ότι δεν καταπολεμούνται αποτελεσματικά τα καρτέλ, όλα καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Να δυναμώσουν οι «μεγάλοι». 

Για την επιβίωση των μικρομεσαίων απαιτούνται παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στη μείωση των τιμών και γι’ αυτό έχουμε καταθέσει προτάσεις για περικοπή των έμμεσων φόρων σε τρόφιμα και καύσιμα. Πραγματική πάταξη της φοροδιαφυγής με φορολόγηση όλων των «μεγάλων» που φοροαποφεύγουν. Κατάργηση φόρων όπως αυτός της προκαταβολής ή το τέλος επιτηδεύματος για τα νομικά πρόσωπα. Εκπόνηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου που θα στηρίζεται στις δυνατότητες και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

* Πρόεδρος ΕΕΑ, επίτιμος διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ. & Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το τέλος της παγκοσμιοποίησης κηρύττει ο Ντόναλντ Τραμπ 

Χθες αργά την νύκτα η υφήλιος ανέμενε με κομμένη την ανάσα την ζωντανή σύνδεση με τον Λευκό Οίκο όπου...

Τουρκικός επεκτατισμός μέσω τραπεζικών δανείων

Όταν μια χώρα συνορεύει με την Τουρκία, γνωρίζει πολύ καλά ότι πρέπει διαρκώς να επαγρυπνεί για να αποκρούει τις...

Η (λησμονημένη) δυνατότητα της αποταμίευσης

Άκουσα σε πρόσφατη κουβέντα την αναφορά που έκανε ένας ηλικιωμένος κύριος σε κάποιον υποθετικό κουμπαρά στον οποίο θα έριχνε...

Τρεις κορυφαίοι επιχειρηματίες «αδειάζουν» τον Μητσοτάκη!

Μέχρι τις εκλογές του 2023 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τα πλέον ισχυρά στηρίγματα. Οι πολίτες τού έδιναν απλόχερα το...