Ο διάδοχος του Πατέλη παρουσίασε μέσω Σκάι μια Ελλάδα σαν… Ελβετία, αλλά λίγα λεπτά μετά εξευτελίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος
Του Βασίλη Γαλούπη
Όταν στις 9 Δεκεμβρίου 2024 παραιτήθηκε ο Αλέξης Πατέλης από προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, η θέση δεν έμεινε για πολύ «ορφανή». Σύντομα ανακοινώθηκε ο αντικαταστάτης του, Μιχάλης Αργυρού, ένας οικονομολόγος που κλείνει σχεδόν μια δεκαετία στο πλάι του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την εκλογή του στην προεδρία της Ν.Δ. το 2016.
Σε μια από τις λιγοστές τηλεοπτικές εμφανίσεις του χθες στον Σκάι, ο νέος «εκλεκτός» σύμβουλος του πρωθυπουργού δεν επιφύλασσε εκπλήξεις. Εμφανίστηκε ως ακόμα ένα «απονευρωμένο» στέλεχος του Μητσοτάκη, το οποίο μοιάζει σαν να βγήκε από την ίδια ρομποτική «γραμμή παραγωγής». Προσαρμοσμένος πλήρως στις ελίτ βιοκλιματικές συνθήκες του Μαξίμου και κλεισμένος σε μια στεγανή γυάλα και μακριά από την κοινωνική πραγματικότητα. Κοινώς, εκτός τόπου και χρόνου.
Φιλότιμα οι συνομιλητές του στον Σκάι επιχειρούσαν να του δώσουν μια ασίστ ώστε ο Αργυρού να δείξει έστω και στιγμιαία λίγο πιο ανθρώπινος. Όταν έπεσε στο πάνελ η ιδέα να μειωθεί η φορολογία στον κατώτατο μισθό ώστε οι χαμηλόμισθοι να δουν και μερικά ευρώ παραπάνω στην τσέπη τους μετά την αύξηση στα 880 ευρώ μεικτά, ο σύμβουλος του Μητσοτάκη αρνήθηκε και επέμεινε στο δαιδαλώδες σκεπτικό του. Συνδυάζοντας καμιά δεκαριά οικονομικούς δείκτες, θεώρησε πως «απέδειξε» ότι μια περαιτέρω ελάφρυνση, π.χ. 10 ευρώ, δεν θα χρησίμευε σε κάτι.
Κυβερνητικά στελέχη όπως ο Σκέρτσος, πριν ο Πατέλης ή τώρα ο Αργυρού και κάμποσοι ακόμα νιώθουν ότι υπηρετούν τον σκοπό τους μόνο όταν φορούν το κοστούμι του τεχνοκράτη και πυροβολούν με αριθμούς, δείκτες και απρόσιτες έννοιες. Όμως, αυτό δεν είναι πολιτική, ούτε καν οικονομία. Είναι β’ διαλογής μηχάνημα Τεχνητής Νοημοσύνης που ξεμένει από μπαταρία και επαναλαμβάνει τα ίδια σε λούπα.
Οι επικοινωνιολόγοι που πληρώνει ο Μητσοτάκης για να κάνουν ευπώλητα τα παραμύθια περί «αρίστων» και «οργανωμένης οικονομίας» επιμένουν σε ένα μοτίβο που απέτυχε. Στους δρόμους βρίσκονται 2 εκατ. άνθρωποι και βράζουν κατά της κυβέρνησης. Η συντριπτική πλειοψηφία στα γκάλοπ δεν θέλει πια πρωθυπουργό τον Κυριάκο. Κάθε πολίτης βλέπει την πραγματικότητα στη Δικαιοσύνη, στα Τέμπη, στα ράφια, παντού. Ζει την κατάσταση, δεν έχει διάθεση να του την περιγράψει με δείκτες και πίνακες κάθε ουρανοκατέβατος Αργυρός ή Σκέρτσος.
Αλλά τα «ΑΙ» του Μαξίμου συνεχίζουν στην καταστροφική τακτική τους. Αντί να χρησιμοποιήσουν έναν αληθινό, αυτοκριτικό και ενίοτε παρηγορητικό λόγο προς τους κακοποιημένους πολίτες, εξακολουθούν να φορούν τον μανδύα των δεικτών. Καμία κυβέρνηση δεν γίνεται να επικοινωνήσει με τον κόσμο μέσω «ξύλινων» Αργυρού. Ο κόσμος χόρτασε από οικονομολόγους στη δεκαετία της κρίσης. Τώρα ζητάει άλλα πράγματα.
Ο Αργυρού είχε σχεδόν πανηγυρικό ύφος για τα 880 ευρώ μεικτά του κατώτατου μισθού, δηλαδή 743 καθαρά, όσο ένα ενοίκιο απλού διαμερίσματος σήμερα στο Παγκράτι.
Στην ερώτηση που δέχθηκε ότι με την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλάζει και η κλίμακα φορολόγησης, με αποτέλεσμα η αύξηση να εξαφανίζεται, έδωσε μια απάντηση ChatGPT: «Η φορολογία στον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα, σε σχέση με τη φορολογία που εφαρμόζεται στο εξωτερικό, θεωρείται χαμηλή. Θα πρέπει να αυξήσουμε τη φορολόγηση στα χαμηλά εισοδήματα μάς λέει ο ΟΟΣΑ, κάτι το οποίο εμείς δεν το κάνουμε».
Με την αύξηση του κατώτατου μισθού ο συντελεστής φόρου για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ που είναι στο 9% εκτινάσσεται στο 22%. Η όποια αύξηση ψαλιδίζεται. Αντί ο σύμβουλος του Μητσοτάκη να δει το ζήτημα με την οπτική των πολιτών και να μιλήσει με κατανόηση, «ξεφούρνισε» τις ανοησίες για τον… ΟΟΣΑ, σαν να βρισκόμαστε ακόμα σε εποχή Μνημονίων με τις περιβόητες εργαλειοθήκες και μεταρρυθμίσεις.
Σήμερα όλοι γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα από το 2010 δεν έγινε καμία μεταρρύθμιση. Το μόνο που συνέβη ήταν να αλλάξουν φρουρά τα τζάκια που ελέγχουν τους κρίσιμους τομείς της χώρας για να συνεχιστεί το πλιάτσικο.
Ο Μιχάλης Αργυρού, με το σοβαροφανές και ατσαλάκωτο στιλ του, συνέχιζε να εκτίθεται μιλώντας σαν να κατέβηκε μόλις από διαστημόπλοιο κι απευθυνόταν στον λαό της Ελβετίας: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνεται η κατανάλωση, αυξάνονται οι καταθέσεις σε όλο το εύρος των καταθέσεων, ταυτόχρονα οι Έλληνες μειώνουν το ιδιωτικό χρέος και πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν και τους λογαριασμούς. Δεν γίνεται ταυτόχρονα να καταναλώνεις παραπάνω, να αποταμιεύεις περισσότερο, να πληρώνεις τους φόρους και να πληρώνεις τους λογαριασμούς σου, χωρίς να έχεις περισσότερα χρήματα» ανέφερε, όσο οι τηλεθεατές δεν ήξεραν αν πρέπει να γελάσουν ή να κλάψουν με τον νέο χαρτογιακά του Μητσοτάκη.
Λίγη ώρα μετά το ατάλαντο σόου του Αργυρού, η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε ενδιαφέροντες… δείκτες στη δημοσιότητα. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν για τον μήνα Φεβρουάριο κατά 396 εκατ. Τον Ιανουάριο είχαν προηγηθεί απώλειες 1 δισ. Οι επιχειρήσεις τον Φεβρουάριο έχασαν 1,3 δισ. ευρώ σε καταθέσεις, συν 3,7 δισ. τον Ιανουάριο.
Όμως ο Αργυρού δεν πτοήθηκε από την άμεση κατάρριψη του επιχειρήματός του. Φεύγοντας από τα στούντιο του Σκάι, ακούστηκε ξανά να απαγγέλλει χαρωπά το ποίημα που είχε αποστηθίσει: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνεται η κατανάλωση, αυξάνονται οι καταθέσεις σε όλο το εύρος των καταθέσεων» μπλα, μπλα μπλα.
Το βιογραφικό του Μιχάλη Αργυρού
Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1972. Είναι απόφοιτος ΑΣΟΕΕ και κάτοχος διδακτορικού στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Από το 2019 είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Προηγουμένως ήταν λέκτορας, επίκουρος και αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Cardiff University (2005-2019) και λέκτορας Οικονομικών στο Brunel University (1998-2005). Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι οι διεθνείς νομισματικές σχέσεις, η διεθνής μακροοικονομική και η ελληνική οικονομία.
Είναι μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής», μέλος του ερευνητικού δικτύου του Ομίλου CESifo του Μονάχου και μέλος του Julian Hodge Institute of Applied Macroeconomics. Από το 2016 βρίσκεται κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και μέχρι τον Δεκέμβριο 2024 ήταν επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ). Έκτοτε ανέλαβε προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού.
Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»
Πείτε μας και πόσα τσεπώνει η συμβουλάρα να δέσει το γλυκό.
Ένας χαρτογιακάς που έπρεπε να αντικαταστήσει τον προηγούμενο χαρτογιακά.
Δυστυχώς το βαρέλι δεν έχει πάτο!