Οι αθέατες πτυχές των νέων εξοπλισμών της Ε.Ε.

Θεωρείται αυτονόητη πλέον η προκήρυξη ανοιχτών διεθνών διαγωνισμών, χωρίς απευθείας αναθέσεις και προτιμητέους «εθνικούς προμηθευτές» στο 12ετές πρόγραμμα

Του Αλέξανδρου Τάρκα*

Οι εξαγγελίες της Κομισιόν για τα εξοπλιστικά προγράμματα των χωρών-μελών της Ε.Ε. (κοινό Ταμείο 150 δισ. €, μη υπολογισμός στο έλλειμμα των αμυντικών δαπανών μέχρι 1,5% του ΑΕΠ την περίοδο 2025-2028 κ.ά.) διευκολύνουν και τον ελληνικό σχεδιασμό εν όψει της επικείμενης εξαγγελίας του 12ετούς προγράμματος ανανέωσης του υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Ασφαλώς, η αυταρέσκεια του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη ότι εισακούστηκαν οι δικές του προτάσεις είναι αβάσιμη. Το σκεπτικό και τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πολύ διαφορετικά σε όλα, σχεδόν, τα σημεία τους. Πάντως, πρόκειται για θετική εξέλιξη που -υπό προϋποθέσεις- ίσως αναστρέψει την πορεία αμυντικής παρακμής μετά το σωρευτικό κληροδότημα των σκανδάλων της περιόδου Σημίτη (αναμφίβολα, έγιναν και πάρα πολλές σωστές αγορές εκείνη την εποχή) και της χρεοκοπίας του 2010. 

Άλλωστε, τα δύο θέματα συνδέονται. Γιατί, μέχρι το 2009, σε όλα τα μέλη της Ε.Ε. οι αμυντικές δαπάνες δεν υπολογίζονταν -ως προς το έλλειμμα- κατά την υπογραφή του συμβολαίου προμήθειας κάθε συστήματος. Η καταγραφή γινόταν στα επόμενα έτη των σταδιακών πληρωμών, οριστικής παραλαβής και εξόφλησής του. Εξαιτίας αυτής της πρακτικής, η διόγκωση του ελλείμματος από τα δεκάδες συμβόλαια, που υπογράφηκαν από τον Ιούλιο του 1997 (εκσυγχρονισμός αεροσκαφών Phantom F-4E) ως τον Μάρτιο του 2003 (αγορά αρμάτων μάχης Leopard-2HEL), μεταφέρθηκε στην περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή (2004-2009). 

Εκσυγχρονισμός

Ακολούθησε το σοκ της χρεοκοπίας που οι επιπτώσεις της, ως προς την εθνική άμυνα, καταγράφονται σε πολλά επίπεδα και θα παραμείνουν ορατές για πολλά χρόνια ακόμα. Για παράδειγμα, ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ συζητείται επί 17 ολόκληρα χρόνια! Μοναδική εξαίρεση, κατά την περίοδο της χρεοκοπίας, ήταν η επίλυση της εκκρεμότητας των υποβρυχίων, το 2013-14, επί υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημ. Αβραμόπουλου και ειδικού γραμματέα του υπουργείου (νυν γενικού γραμματέα) Αντ. Οικονόμου. Θετική ήταν και η απόφαση εκσυγχρονισμού των F-16 Block 52+ και 52+ Adv., μετά τη συνάντηση Τραμπ – Τσίπρα τον Οκτώβριο του 2017, αλλά η βιαστική υπογραφή συνοδεύτηκε από χρονοδιάγραμμα που δεν μπορούσε να υποστηρίξει, αξιόπιστα, η ΕΑΒ. Μετά το 2019 οι αγορές των φρεγατών FDI/Belharra και των μαχητικών Rafale ήταν επιβεβλημένες και χρησιμότατες, χωρίς να επιλύουν το ευρύτερο πρόβλημα της γερασμένης θωράκισης της χώρας. 

Σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο, οι αθέατες πτυχές του νέου αμυντικού περιβάλλοντος είναι, κυρίως, τέσσερις. 

Πρώτα από όλα, οι προτάσεις της Κομισιόν δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί και υιοθετηθεί επίσημα. Ως γνωστόν, ειδικά στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Επίσης, δεν αποκλείεται μεταγενέστερη διαφοροποίηση ορισμένων αποφάσεων έπειτα από πίεση των ισχυρών μελών. Είτε για πραγματικούς λόγους είτε με ποικίλα προσχήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από την έκδοση των Συμπερασμάτων του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 6ης Μαρτίου 2025 η ελληνική κυβέρνηση είχε λάβει διαβεβαιώσεις για πρόσθετα μέτρα ως προς τη δημοσιονομική ευελιξία και για ισοβαρείς αναφορές στην προστασία όλων των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Τελικά, πρόσθετα μέτρα, επιπλέον του 1,5% του ΑΕΠ, ούτε ανακοινώθηκαν ούτε φαίνονται στον ορίζοντα. Για τα δε σύνορα, ρητή επισήμανση υπήρξε μόνο για τα ανατολικά και τους κινδύνους από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Ούτε καν έμμεση αναφορά στην απειλή κατά της Ελλάδας και της Κύπρου από την Τουρκία.

Το δεύτερο σημείο ανησυχίας για την ελληνική πλευρά είναι ο τρόπος χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής άμυνας, ειδικά υπό την πίεση της Γερμανίας. Η συμφωνία Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών για αναθεώρηση των συνταγματικών απαγορεύσεων ως προς το χρέος έχει αντίκτυπο και στις γερμανικές εθνικές δαπάνες και στις ευρωπαϊκές. Είναι άγνωστο πότε και πώς η νέα ηγεσία του Βερολίνου θα ανοίξει τα χαρτιά της για το ειδικό Ταμείο της Ε.Ε. με τα 150 δισ. ευρώ, αλλά ήδη διαμηνύει πως δεν μπορεί να αποτελέσει πρόσχημα για την έκδοση ευρω-ομολόγου. Δηλαδή, απορρίπτεται η ελληνική προσδοκία για την έκδοση ομολόγων, επειδή η Γερμανία δεν έχει κανένα συμφέρον να επιβαρυνθεί με «κοινό χρέος» μαζί με τους άλλους εταίρους. 

Παράλληλα, το τρίτο μείζον θέμα είναι η -οικονομική και τεχνολογική- πρόκληση της ανάμειξης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε μεγάλα προγράμματα. Σε μια εποχή που ακόμα και Γερμανοί αξιωματούχοι παραδέχονται, σε ανεπίσημες διπλωματικές συζητήσεις, ότι δεν έχουν άλλη λύση από το να στηριχθούν στα αμερικανικά F-35 και να αγοράσουν UAVs από τρίτες χώρες, γίνεται ακόμα πιο εμφανές σε πόσο δεινή θέση βρίσκονται οι κρατικές βιομηχανίες της Ελλάδας. Η ΕΑΒ, που στα τέλη της δεκαετίας του ’70 κέρδιζε συμβόλαια ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών και αργότερα κατασκεύαζε (δευτερεύοντα έστω) τμήματα των F-16, δεν μπορεί καλά καλά να υποστηρίξει τη συντήρηση των C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Τα δε Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), το διάδοχο σχήμα των ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ, εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε συμπράξεις με την Τσεχία, έχοντας χάσει μεγάλες ευκαιρίες πωλήσεων στην Ουκρανία την προηγούμενη τριετία. Εξάλλου, το 2022 τα ΕΑΣ δεν εκτέλεσαν ένα «εύκολο» συμβόλαιο πυρομαχικών του αιγυπτιακού στρατού, με αποτέλεσμα να κηρυχθούν έκπτωτα. Όλα αυτά, σε πλήρη αντίθεση με το επιτυχημένο εμπορικό παρελθόν της ΠΥΡΚΑΛ που πουλούσε τα πυρομαχικά της και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές του ισπανικού εμφυλίου του 1936-39, όπως και -ταυτόχρονα- στο Ιράν και το Ιράκ κατά τον πόλεμο του 1981-88. Εξαιρέσεις, με σίγουρες προοπτικές υλοποίησης συμβολαίων στην Ελλάδα και άλλα μέλη της Ε.Ε., αποτελούν το κραταιό αμυντικό σκέλος της Metlen Energy and Metals και η Intracom Defense, αν και η τελευταία δεν θεωρείται πια ελληνική εταιρία, αφού έχει εξαγοραστεί από την Israel Aerospace Industries.

Προστατευτισμός

Ως τέταρτο κεφαλαιώδες αμυντικό ζήτημα καταγράφονται οι ισορροπίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αμυντικές βιομηχανίες τους. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει γίνει ήδη αποδέκτης των, ως επί το πλείστον, ρεαλιστικών επισημάνσεων της Ουάσινγκτον ότι ο υπερβολικός προστατευτισμός του Αμυντικού Βιομηχανικού Προγράμματος της E.E. (EDIP) υπονομεύει τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ και θα αυξήσει το κόστος των ελληνικών εξοπλισμών. Η αμερικανική πλευρά υπογραμμίζει πως επιβάλλεται η συνεργασία Ε.Ε. – ΝΑΤΟ, απορρίπτοντας τα εμπόδια στις συμπράξεις μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. 

Βέβαια, πάνω από τις τέσσερις αυτές πτυχές πλανάται και ένα νέφος αμφιβολίας ως προς την απαιτούμενη διαφάνεια. Θεωρείται αυτονόητη πλέον η προκήρυξη ανοιχτών διεθνών διαγωνισμών, χωρίς απευθείας αναθέσεις και προτιμητέους «εθνικούς προμηθευτές» στο 12ετές πρόγραμμα. Ουδείς δικαιούται να κάνει δίκη προθέσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και το Μαξίμου οφείλει να γνωρίζει ότι δεν πρέπει να δώσει ούτε καν αφορμή για παρεξηγήσεις. 

*Εκδότης του περιοδικού «Άμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

  1. Οι πεινασμένοι Έλληνες θα ξανασμίξουν το ζωνάρι, πρέπει να πληρώσουν τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες οπλικών συστημάτων για να παράξουν όπλα που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον του Πούτιν.

    Όλβιος (ευτυχής θεϊκά ) όστις ιστορίας έσχε μάθησιν, είπε ο μεγάλος Ευρυπίδης.

    Ουδέποτε Ρώσοι εκστράτευσαν εναντίον της Ευρώπης, οι ευρωπαίοι όμως το έκαναν πολλές φορές εναντίον τους(Σουηδοί, Γάλλοι, Γερμανοί, η Ελλάδα του Βενιζέλου, Τούρκοι κ.λ.π.)

    Αντίθετα, οι Γερμανοί που θα βοηθήσουμε να επανεξοπλιστούν αιματοκύλησαν δυο φορές την Ευρώπη, οι Γάλλοι το ίδιο, οι Βρετανοί πειρατές σκότωναν, μετέτρεπαν σε δούλους ελεύθερους λαούς, επικρατούσαν πειρατικά στις θάλασσες και άρπαζαν τα μεταφερόμενα προϊόντα.

    Ιταλοί αποικιοκράτες έκανα εγκλήματα στην Αφρική, ενώ κτύπησαν την Ελλάδα ως σύμμαχοι των Γερμανών και πολέμησαν μαζί με τους Γερμανούς σε πολλά μέτωπα του πολέμου.

    Αποικιοκράτες και πειρατές οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι και οι Βέλγοι.

    Συνεργάτες και συμπολεμιστές των Γερμανών οι Αυστριακοί, ενώ ως αυστροουγγρική αυτοκρατορία αιματοκύλησαν την Ευρώπη.

    Αυτοί λοιπόν ήταν οι σύμμαχοι μας που θελουμε να πληρώσουμε τον επαναεξοπλισμό τους για να μας σώσουν από τη Ρωσία.

    Αυτών τις βιομηχανίες θελουμε να σώσουμε, κόλλησε η ζήτηση αυτοκινήτων, η καινοτομία μετανάστευσε στην Κίνα, οπότε τους μένει, ως μόνη ευκαιρία, η ανάπτυξη μέσω της πολεμικής τους βιομηχανίας.

    Φάγαμε το παραμύθι του Covid, κλείσαμε τις αγορές και στρέψατε την αγορά στην επικράτηση του ολιγοπωλίου των πολυεθνικών.

    Οι τιμές εκτοξεύτηκαν, το ίδιο τα κέρδη των πολυεθνικών, όπως και οι μάζες των νεόπτωχων.

    Μας πούλησαν το παραμύθι των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όμως η καινοτομία μετανάστευσε πλέον στην Κίνα, οπότε υπερτερούν και σε αυτόν τον τομέα οι Κινέζοι.

    Σκέφτηκαν τότε τη φράση του Ηρακλείτου: πόλεμος πάντων πατήρ.

    Βρέθηκε και ο εξωτερικός εχθρός, ο Πούτιν, κάτι δηλαδή σαν τους Εβραίους των Χιτλερικών Γερμανών.

    Μεγάλη χώρα η Ρωσία, η μεγαλύτερη σε έκταση του πλανήτη. Οι αποικιοκράτες ευρωπαίοι θυμήθηκαν το παρελθόν τους. Στην Ονείρωξη τους φαντάστηκαν τεμαχισμένη την τεράστια χώρα, την τοποθέτηση σε αυτά τα τεμάχια διοικήσεων αντίστοιχα με τους φύλαρχους που τοποθετούν στην Αφρική.

    Στόχος τους η αρπαγή των ενεργειακών και μεταλλευτικών πόρων με αποικιοκρατικούς όρους.

    Όμως την πάτησαν, ευφυέστατος ο ρώσος ηγέτης, σκληροτράχηλοι πατριώτες οι Ρώσοι και ευπροσάρμοστοι στις ανάγκες του πολέμου.

    Δεν νικήθηκαν, αντίθετα βγήκαν νικητές.

    Woke ηγέτες οι ευρωπαίοι, ισχυρό το σύστημα αξιών της ρωσικής κοινωνίας επεκράτησε και νίκησε το σαθρό και απάνθρωπο του ευρωπαϊκού αχταρμά.

    Εντωμεταξύ, ξεχάσαμε τους εχθρούς μας, τους Τούρκους, τους κατακτητές μας των 400 χρόνων, των συμμάχων μας με το εχθρικό casus belli, του ΤουρκοΛυβικού συμφώνου, της απειλής πως θα έλθουν νύχτα και των καθημερινών απειλών.

    Αντί να εξοπλιζόμαστε για αντίσταση εναντίον των φυσικών εχθρών μας, προσαρμόζουμε την άμυνα μας μόνο εναντίων του φιλικού προς την Ελλάδα ρωσικού λαού.

    Η κυβέρνηση του κ, Μητσοτάκη επέλεξε το αφήγημα των βιαστών της ιστορίας και των λαών που πολέμησαν και κατάκτησαν την χώρα μας, ενώ στράφηκε εναντίον του ομόδοξου, συμμάχου (στην επανάσταση του 21 ) και φίλου ρωσικού λαού.

    κ. Μητσοτάκη, ενεργείτε για τα συμφέροντα του λαού που διοικείτε ή για τα συμφέροντα των πρώην κατακτητών μας;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Οι σπερμολογίες Μητσοτάκη με αφορμή τη Chevron

Οι δηλώσεις του K. Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο, ότι «η Chevron αναγνωρίζει την ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή», πως «η...

… Μπαζώματος συνέχεια

Δεν περιορίζεται από τους κανόνες της δημοκρατίας. Αισθάνεται ότι μπορεί να κάνει ό,τι στο καλό θέλει. Να αγνοεί τους...

Ε, όχι και απόταξη!

Ομολογώ ότι δεν ενθουσιάστηκα με το... σεξιστικό εις βάρος της Τουρκίας σύνθημα που ακούστηκε στη παρέλαση, ως συνοδευτικό του...

Η Chevron και το Καστελόριζο! 

Εισαγωγική παρατήρηση για όσους ελάχιστους είχαν προσφάτως αμφιβολία για την εγκυρότητα των πληροφοριών μας και «κλονίζονταν» από τις διαψεύσεις...