Πρόεδρος Μακρόν: Από Ναπολέοντας έγινε… έφεδρος!

Απέτυχαν οι μίνι σύνοδοι κορυφής της Ε.Ε. των πολλών ταχυτήτων στο Προεδρικό Μέγαρο της Γαλλίας, Ελιζέ

Παρίσι, Μαρία Δεναξά

Μετά το φιάσκο των μίνι συνόδων κορυφής της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων στο Προεδρικό Μέγαρο της Γαλλίας, ο Ναπολέων των Βρυξελλών φαίνεται να αποδέχεται την ειρήνη που επιβάλουν Τραμπ και Πούτιν στην Ουκρανία και σπεύδει μαζί με τον Βρετανό πολεμοχαρή Κιρ Στάρμερ στις ΗΠΑ κουνώντας λευκή σημαία.

Πρόκειται για ένα μάθημα γεωπολιτικής ταπείνωσης άνευ προηγουμένου για τον άνθρωπο ο οποίος ονειρευόταν να γίνει σύγχρονος Βοναπάρτης, που μόλις πριν από λίγες ημέρες σκεφτόταν να στείλει χιλιάδες Ευρωπαίους στρατιώτες να σκοτωθούν στο ουκρανικό μέτωπο, αλλά κατέληξε -σε ένα σενάριο που έγραψαν άλλοι- να αρκείται στον ρόλο του απλού κομπάρσου, όπως και το ανίσχυρο ευρωιερατείο.

Ο Μακρόν και η Ούρσουλα, αφού προσπάθησαν να το παίξουν πολέμαρχοι στην Ουκρανία, φαίνεται να υποτάσσονται τελικά στην πραγματικότητα που επισφραγίστηκε χωρίς αυτούς και παίρνει σάρκα και οστά με μια ιστορική συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Διπλωματικό φιάσκο

Το αποτέλεσμα των μίνι συνόδων κορυφής στο Ελιζέ αυτή την εβδομάδα, με στόχο την ενίσχυση της υποστήριξης στην Ουκρανία, ήταν μια απόλυτη αποτυχία. Η Ισπανία εξέφρασε επιφυλάξεις, η Ιταλία επέκρινε τη γαλλική πρωτοβουλία και η Γερμανία απέσυρε εντελώς την υποστήριξή της. Την ώρα που ο Μακρόν προσπαθούσε να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους του να στείλουν στρατεύματα, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαπραγματεύονταν παρασκηνιακά μια ιστορική ειρηνευτική συμφωνία.

Αυτή η συμφωνία «ΗΠΑ – Ρωσίας» προβλέπει την επαναλειτουργία των πρεσβειών, την άρση των κυρώσεων και μια σαφή εντολή προς την Ευρώπη να «προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Μπροστά σε αυτόν τον διπλωματικό οδοστρωτήρα, ο Γάλλος πρόεδρος δεν είχε άλλη επιλογή από το να υποκύψει.

Χαριστική βολή

Την ίδια στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε κατηγορίες εναντίον του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική βοήθεια. Μια κατηγορία που αποδυνάμωσε περαιτέρω την ουκρανική θέση και με τη σειρά της εκείνη του Εμανουέλ Μακρόν.

Εγκλωβισμένος ανάμεσα στην αμερικανική προσέγγιση και τον ρωσικό ρεαλισμό, ο Γάλλος πρόεδρος αναγκάστηκε να μετριάσει τις φιλοδοξίες του. Μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ΗΠΑ – Ρωσίας, ο Εμανουέλ Μακρόν έγραψε ένα μήνυμα στο Χ που σηματοδότησε μια θεαματική στροφή. Αντικατέστησε την πολεμοχαρή ρητορική του με τη λέξη ειρήνη. Σε μια μακροσκελή ανάρτηση, ανέφερε ότι διεξήγαγε συζητήσεις με διάφορους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς και με τον Καναδά, την Ισλανδία και τη Νορβηγία.

«Η θέση της Γαλλίας και των εταίρων της είναι σαφής και ενιαία. Θέλουμε μια διαρκή και σταθερή ειρήνη στην Ουκρανία» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Γαλλία είναι «στο πλευρό της Ουκρανίας» και έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της για τη διασφάλιση της ασφάλειας στην Ευρώπη.

Ειρήνη à la carte

Στο μήνυμά του ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως οι Ευρωπαίοι συμμερίζονται τους στόχους του Ντόναλντ Τραμπ για την επίτευξη μιας ισχυρής και διαρκούς ειρήνης και απαρίθμησε τρεις αρχές που θα πρέπει να τηρηθούν:

1. Η Ουκρανία να συμμετέχει και τα δικαιώματά της να γίνουν σεβαστά.

2. Η ειρήνη πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρές εγγυήσεις.

3. Οι ανησυχίες των Ευρωπαίων για την ασφάλεια πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Στην ανάρτησή του, επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος υπόσχεται να αυξήσει τις δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια στην Ευρώπη και ενημερώνει πως συγκεκριμένες αποφάσεις θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Αναμφίβολα, η ενέργεια αυτή του Εμανουέλ Μακρόν είναι ένας τρόπος να σώσει τα προσχήματα. Ωστόσο, δεν αποκρύπτει την ουσία, καθώς για άλλη μια φορά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του για πόλεμο, υπέρ μιας ειρήνης που επιβάλλεται από άλλους!

Ο άνθρωπος που ονειρευόταν να γίνει πολέμαρχος, αναγκάστηκε τελικά να αρκεστεί στον ρόλο του εφέδρου, σε μια σύγκρουση όπου οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται αλλού.

Μεταξύ των κατηγοριών του Τραμπ κατά του Ζελένσκι, της συμφωνίας ΗΠΑ – Ρωσίας και του φιάσκου των συνόδων κορυφής στο Ελιζέ, ο Γάλλος πρόεδρος πήρε ένα ηχηρό μάθημα κι έμαθε με πολύ δύσκολο τρόπο πως η παγκόσμια διπλωματία δεν είναι παιχνίδι, που παίζεται από καπρίτσιο στο Παρίσι. Ένα πολύτιμο μάθημα μετριοφροσύνης, για τον άνθρωπο που αποδείχθηκε πολύ λίγος για τη Γαλλία και την Ευρώπη και που πίστευε πως θα μπορούσε να ενσαρκώσει μια νέα ναπολεόντεια εποχή. Αλλά σε αυτή την παρτίδα του γεωπολιτικού σκακιού, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακάλυψε πάνω απ’ όλα πως δεν είναι ο βασιλιάς, ούτε καν το πιόνι!

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

  1. Ο Μακρον -πιονι των Ροτσιλντ- ειχε χαρακτηριστει καποτε ως “Μοτσαρτ του χρηματιστηριου” και καταληγει να ειναι μουσικος σε λαϊκο νυχτερινο κεντρο ! Sic transit gloria mundi.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ούτε ευεργέτες ούτε καταστροφείς

Είναι εκπληκτικό πόση αναταραχή ξεσήκωσε η ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ J.D. Vance σε διάφορους κύκλους που αυτοαποκαλούνται δημοκρατικοί!...

Η νέα Ευρώπη του… Τραμπ

Για όποιον παρακολουθεί τη διεθνή πολιτική οι καιροί που ζούμε είναι μοναδικοί, και εν πολλοίς… περίεργοι...

Η αποστολή στρατευμάτων στο Κίεβο διχάζει την Ε.Ε.

Ηχηρή ήταν η απουσία της Ελλάδας και του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη μίνι έκτακτη σύνοδο κορυφής για το μέλλον...

Η «αντεπανάσταση» του J.D. Vance

Η ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ J.D. Vance στο Μόναχο, ανεξαρτήτως των κραυγών των ελίτ, έχει ήδη καταγραφεί στην...