Επιδημία γρίπης

Του δρος Απόστολου Κρητικόπουλου

Αυτή την περίοδο λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών η Ελλάδα αντιμετωπίζει έξαρση της γρίπης τύπου Α, με χιλιάδες συμπολίτες μας να ταλαιπωρούνται καθημερινά. Παρά την ύπαρξη αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης, όπως ο εμβολιασμός, πολλοί εξακολουθούν να έχουν εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Μια διαδεδομένη παρανόηση είναι ότι τα εμβόλια προκαλούν προβλήματα υγείας ή ότι η φυσική νόσηση είναι προτιμότερη […] από την προφύλαξη μέσω εμβολιασμού. Ωστόσο, τα εμβόλια έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα χωρίς να προκαλούν τη νόσο, προσφέροντας προστασία από σοβαρές επιπλοκές. Συγκεκριμένα, το αντιγριπικό εμβόλιο περιέχει αδρανοποιημένα τμήματα του ιού, τα οποία δεν μπορούν να προκαλέσουν γρίπη. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως ήπιες και περιορίζονται σε τοπικές αντιδράσεις, όπως ερυθρότητα ή πόνο στο σημείο της ένεσης.

Tο εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης και, σε περίπτωση νόσησης, συμβάλλει σε ηπιότερη συμπτωματολογία και μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών. Επιπλέον, ο εμβολιασμός προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με χρόνια νοσήματα, που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Παγκοσμίως, έχουν χορηγηθεί δισεκατομμύρια δόσεις αντιγριπικών εμβολίων τις τελευταίες δεκαετίες, με εξαιρετικούς δείκτες ασφάλειας. Οι σοβαρές παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες, γεγονός που καταδεικνύει την αξιοπιστία και την ασφάλεια του εμβολίου. Στην Ελλάδα, ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη νοσηρότητα και επιβάρυνση του συστήματος υγείας.

Ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να εντείνει τις προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού. Προτάσεις όπως η μαζική διενέργεια εμβολιασμών σε σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν την εμβολιαστική κάλυψη και να μειώσουν τη διασπορά της γρίπης. Επιπλέον, η ενσωμάτωση του αντιγριπικού εμβολιασμού στο ετήσιο πρόγραμμα υγείας των εργαζομένων θα μπορούσε να συμβάλει στην προστασία του πληθυσμού.

Προσωπικά, εμβολιάζομαι κατά της γρίπης τα τελευταία 24 χρόνια και έχω νοσήσει μόνο μία φορά, με ιδιαίτερα ήπια και απύρετα συμπτώματα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ο εμβολιασμός δεν προστατεύει μόνο το άτομο που εμβολιάζεται, αλλά συμβάλλει και στη δημιουργία συλλογικής ανοσίας, προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης αποτελεί το πλέον αποτελεσματικό μέσο πρόληψης έναντι της νόσου και των επιπλοκών της. Με την ευρεία εφαρμογή του μπορούμε να μειώσουμε τη νοσηρότητα, να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες και να αποσυμφορήσουμε το σύστημα υγείας. Ας εμπιστευτούμε την επιστήμη και να θωρακίσουμε την υγεία μας μέσω του εμβολιασμού.

*∆ιδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

  1. Ο κ.Κρητικόπουλος είναι ∆ιδάκτωρ Πληροφορικής, και απλά παίρνει παράδειγμα από τον εαυτό του και γράφει αυτά. Το εμβόλιο της γρίπης για να έχουν κάποιο αποτέλεσμα πρέπει να γίνει το φθινόπωρο. Δεν εμβολιαζόμαστε κατά την διάρκεια μιας επιδημίας, διότι έτσι δημιουργούνται παραλλαγές του ιού.
    Επιπλέον, το εμβόλιο της γρίπης γίνεται από αδρανοποιημένα τμήματα του ιού του περασμένου χρόνου. Ο ιός μεταβάλλεται, έτσι είναι ελάχιστα αποτελεσματικά.
    Προσωπικά δεν έχω εμβολιαστεί, και έχω αρρωστήσει επίσης απύρετα μία φορά μέχρι τώρα…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Περσινά ξινά σταφύλια…

«Περσινά ξινά σταφύλια» λέμε όταν ανακινούμε ένα θέμα που έχει πια παλιώσει και σχεδόν ξεχαστεί. Μερικές φορές, όμως, αυτό...

Ο «γιατρός της Σερίφου» τα λέει έξω από τα δόντια

Προκάλεσε πανελλήνια αίσθηση προ ημερών η είδηση ότι παραιτείται «ο γιατρός της Σερίφου», Θανάσης Κοντάρης, που ήρθε από τη...

Σαντορίνη, Μύκονος, Πάρος

Το «θα μας σώσουν οι ξένοι» δεν είναι καινούργιο φρούτο. Υπάρχει στην Ελλάδα από τότε που οι Πέρσες σπρώχνανε...

Για την Ένωση!

Η επέτειος των 70 χρόνων από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο μας (1955-1959) δεν πρέπει...